Bezár

SZTEhírek

Vezetett_setan_mutatjak_be_a_szegedi_fuveszkert_orchideagyujtemenyet

Vezetett sétán mutatják be a szegedi füvészkert orchideagyűjteményét

Vezetett sétán mutatják be a szegedi füvészkert orchideagyűjteményét

2023. február 01.
1 perc

A gyűjtemény kurátora tematikus sétán mutatja be a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének virágzó trópusi orchideáit 2023. február 4-én, szombaton. A szakvezetéseken korlátozott létszámmal lehet részt venni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az orchidea- vagy kosborfélék a növényvilág legnagyobb fajszámú családja, amely formai változatossága, speciális szaporodás-biológiája és életmódja miatt is különleges. A kosborfélék a sivatagok és gleccserek kivételével szinte minden szárazföldi élőhelyen, valamennyi kontinensen előfordulnak. A Kárpát-medencében több mint ötven, kivétel nélkül talajlakó faj őshonos.

A mérsékelt égövön üvegházakban nevelt trópusi orchideák nagy része ősszel és télen hozza látványos,egzotikus virágait. A Füvészkertben található orchideaház is ilyenkor mutatja legpompásabb arcát. A gyűjtemény mintegy 50 nemzetség több mint 250 egyedét mutatja be, ezek között vannak ún. botanikai fajok és hibridek is.

A legtöbb trópusi orchideánk melegházi és fán lakó (epifita) életmódot folytat, de vannak közöttük talajlakók is, mint a rendkívül egzotikus megjelenésű, nevüket virágjuk érdekes alakjáról kapó papucsorchideák.

A szakvezetéseket az orchideagyűjtemény kurátora tartja 2023. február 4-én, szombaton 10.45-kor és 13.15-kor. Egy-egy szakvezetésen korlátozott létszámmal (max. 15 fő/alkalom) lehet részt venni. Az egy órás programon való részvételhet regisztráció szükséges (az időpont megjelölésével) a fuveszkert@szte.hu címen. A szakvezetés díja a belépőjegyen felül 1.000 Ft/fő.

 

SZTEinfo

Borítókép: Vezetett sétán mutatják be a szegedi füvészkert orchideagyűjteményét Fotó: SZTE Füvészkert

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek