Bezár

SZTEhírek

gyasz_gyertya

Gyászhír – Elhunyt Dr. Gyémánt Iván Károly (1944-2022)

Gyászhír – Elhunyt Dr. Gyémánt Iván Károly (1944-2022)

2022. szeptember 01.

Megrendülten tudatjuk, hogy Dr. Gyémánt Iván Károly, szeretett kollégánk és tanárunk, gyors lefolyású súlyos betegség következtében, életének 78. évében, augusztus 15-én elhunyt. A nyilvános búcsúztató szentmisét 2022. szeptember 2-án, pénteken 11 órai kezdettel a szegedi Dómban tartják.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Gyémánt Iván 1967-ben kitüntetéses diplomával fejezte be egyetemi tanulmányait a szegedi József Attila Tudományegyetemen, fizikai szakirányú matematikus szakon. Ezután különböző pozíciókban – a 1989-től mint egyetemi docens, 2013-ban történt nyugállományba vonulása után pedig mint címzetes egyetemi tanár – egészen haláláig egyetemünk Elméleti Fizikai Tanszékén dolgozott.

Gyemant_Ivan_portre_j

Kutatásai elsősorban atom- és molekulafizikai témákra koncentráltak. Eredményeit mintegy 50 publikációban és a szakterület számos neves kutatóhelyén tartott szemináriumon ismertette. Kutatói és oktatói munkája alapján 1988-ban az MTA-tól elnyerte a fizikai tudomány kandidátusa fokozatot, 2001-ben egyetemünkön habilitált. Az egyetem szempontjából rendkívül jelentős, szerteágazó adminisztratív és vezetői tevékenységet végzett. Csak felvillantva: 13 évig vezette az Elméleti Fizikai Tanszéket, 4 évig tanszékcsoportvezető, 16 évig tanszékcsoportvezető-helyettes, 2 évig pedig dékánhelyettes volt. Kitüntetései közül kiemelkedik a 2009-ben elnyert Pro Universitate díj. Természettudományos pályája mellett mély irodalmi, zenei és általános humán műveltségű ember volt. Tagja volt például a Dugonics Társaságnak, és korábban a SZEGED várostörténeti kulturális folyóirat szerkesztőbizottságának. A Szegedi Operabarátok Egyesületében odaadóan segítette felesége munkáját.

Gyémánt Iván igazi reneszánsz ember volt, azonban nekünk, kollégáinak és diákjainak, elsősorban tanárként marad meg az emlékezetünkben. Széles látókörének köszönhetően többféle tárgyat oktatott, jegyzetetek írt, még tavaly ősszel is heti 4 órás főkollégiumi előadást tartott. Kiemelkedően jó tanár és melegszívű, barátságos ember volt, akit szerettek a diákjai.

Gyemant_Ivan_tud_eletrajz20150410

Gyémánt Ivánt az SZTE Fizikai Intézete saját halottjának tekinti.

Emlékét megőrizzük.

Az SZTE TTIK Fizikai Intézet gyászoló közössége

 

*

A nyilvános búcsúztató szentmisét 2022. szeptember 2-án, pénteken 11 órai kezdettel a Dómban tartják. A kegyelet lerovására 10 óra 30 perctől adott a lehetőség. A család kérésének megfelelően: legfeljebb egy szál virággal fejezzék ki gyászukat. A vírushelyzetre és a megjelentek egészségügyi állapotára való tekintettel tartózkodjanak a személyes részvétnyilvánítástól. A hamvak végső nyugalomba helyezése ezt követően, szűk családi körben történik a szegedi Dóm altemplomában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek