Bezár

SZTEhírek

5_20221020-1691

A zene nyelvén

A zene nyelvén

2022. október 27.
4 perc

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központnak valamint a Nemzetiségek Házának szervezett adománygyűjtést az Őszi Kulturális Fesztivál keretében az Erasmus Student Network (ESN) diákszövetkezet. A multikulturális zenei programnak a Café Radnóti adott otthont.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Az Erasmus Student Network az egyik legnagyobb és legismertebb non-profit diákszövetkezet Európában. Negyven országban van jelen és több mint 30 éve segíti mentorhálózatával az Erasmus, illetve Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal rendelkező, külföldi hallgatókat.

Az ESN helyi mentorcsapatában jelenleg körülbelül 50 önkéntes vesz részt és segíti a Szegedre érkező külföldi hallgatókat a beilleszkedésben. Nemcsak programokat szerveznek számukra, hanem besegítenek az adminisztrációs ügyek intézésében is. A programok amellett, hogy szórakoztatóak, egyúttal a társadalom számára hasznosak. Ilyen volt a nemrégiben megrendezett, adománygyűjtő akció is, ahol amatőrök, illetve hangszereken játszó hallgatók, és mentoraik váltották egymást a színpadon. Az esemény kapcsán Szécsi Andreát, az ESN egyik mentorát, a Social inclusion csapat vezetőjét, és egyben az adománygyűjtő akció ötletgazdáját és főszervezőjét kérdeztük.

 

Hogyan, milyen apropó kapcsán fogalmazódott meg az Erasmus Student Network-est ötlete?

 

– Két évvel ezelőtt fogalmazódott meg először bennem a gondolat, miután láttam, hogy a zenével kapcsolatos eseményeken nagyon aktívak a külföldi hallgatóink, emellett sokan játszanak közülük hangszeren is. Ez adta az Erasmus Student Network-est apropóját, amelyet végül egy adománygyűjtő akció köré szerveztünk. A belépő azóta is, az adott gyűjtéshez kapcsolódik. Most például takarót, cumisüveget vagy tisztálkodószereket lehetett hozni. Legutóbb egy egész kocsit telepakoltunk az összegyűjtött dolgokkal. Az ESN szegedi mentorcsapata ezért a rendezvényéért 2021-ben elnyerte a Nemzetközi Projekt Implementáció díjat, Magyarország összes, 2020-ban szervezett adománygyűjtő eseménye közül a harmadik legjobbnak bizonyult. Nem titkolt célunk egyre több szervezettel együttműködni, hogy rajtuk keresztül minél több, különböző embernek tudjunk segíteni.


5_20221020-1698

 

Korábban magam is az Erasmus+ program keretében a saját bőrömön tapasztaltam mekkora jelentősége van egy idegen országban, egy mentorhálózatnak. Önök, hogyan próbálják segíteni a Szegedre érkező, külföldi hallgatókat?

 

– Azoknak a külföldi hallgatóknak, akik egész képzésre jönnek a Stipendium Hungaricum ösztöndíj keretében segíteni szoktunk lakást keresni, bankszámlát nyitni. Bármilyen fordítás, ügyintézés kapcsán fordulhatnak hozzánk - velük, a tapasztaltabb mentorok foglalkoznak. Vannak köztük olyan hallgatók, akik teljesen önállóak, és ezeket mind maguktól megoldják, és vannak olyanok, akiknek sok segítség kell. Az új mentorok inkább az Erasmus+ program ösztöndíjasainak mentorálását segítik. Mindemellett természetesen több, az Erasmus Student Network-esthez hasonló programot szervezünk nekik.


5_20221020-1685

 

Milyen programok ezek? Mi várható az idei tanévre?


– Öt csapat foglalkozik nálunk eseményszervezéssel. A Café Radnótiban szervezett program, amely az Őszi Kulturális Fesztiválon valósult meg, a Social inclusion csapatunk programja. Ez a csapat általában adománygyűjtéseket szervez, erről szólt a mostani koncert is. A Trip organizer csapat biciklitúrákat, városlátogatásokat szervez. A Green and heart, a piknikekért és szemétgyűjtésekért felelős, a Mov’in Europe pedig az Erasmus+ program népszerűsítésével foglalkozik. Egy PR-csapat is dolgozik nálunk, akiknek bár nincs saját eseményük, nagyon fontos részét képezik az ESN-nek, mert ők felelősek az összes Social médiában való megjelenésért. És vannak olyan eseményeink is, amelyek nem kötődnek egyik csapathoz sem. Ilyenek például a halloweeni, a farsangi bulik, és a kvíz estünk - ezek várhatók az idei tanévre is.



Kisebb-20221027T085054Z-001
Az eseményen készült fotók a galériára kattintva tekinthetők meg.

 

Mire számíthat az, aki önkéntesként belép a hálózatukba? Miért érdemes csatlakozni?

 

– Mi egy befogadó csapat vagyunk, mint egy igazi nagy család. Amikor egyetemista lettem, egy kicsit elveszettnek éreztem magam, és nagyon örültem, hogy csatlakoztam a csapathoz, mert azon kívül, hogy sok jó barátot szereztem, sokféle kultúrát is megismertem. Éppen ezért én mindenkit arra buzdítok, hogy csatlakozzon hozzánk, még akkor is, ha nem tud az egyéb elfoglaltságai miatt annyira aktív lenni.

 

Mit javasolna azoknak a szegedi diákoknak, akik még csak fontolgatják, hogy részt vesznek majd egy Erasmus+ vagy más, hasonló ösztöndíj-programban?

 

– Azt javaslom, hogy mindenképp éljenek a lehetőséggel. Szerintem egy-egy ösztöndíj-programban részt venni jó élmény és hasznos is. Az Erasmus+ programnak például vannak egyhetes, hónapos hónapos kurzusai és van nyári iskolája is.

 

SZTEinfo - Fedor Fanni

Fotó: Zentai Péter

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek