Bezár

SZTEhírek

cover_MKN

Emlékezet és sokszínűség – Ezek a szegedi VI. Magyar Könyvkiadók Napja idei hívószavai

Emlékezet és sokszínűség – Ezek a szegedi VI. Magyar Könyvkiadók Napja idei hívószavai

2022. október 03.
3 perc

Hatodik éve rendezi meg az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara legnagyobb rendezvényét, a Magyar Könyvkiadók Napját. Az esemény lényege, hogy helyet biztosítanak az irodalom neves alakjainak arra, hogy bemutathassák új köteteiket, találkozhassanak a szegedi közönséggel, és hogy egyben a résztvevőkhöz is közelebb hozzák a hazai irodalmi szcénát. A programok idén október 5-6-án lesznek – napközben a BTK főépületében, esténként pedig a kar irodalmi tematikájú kávézójában, a Café Radnótiban kapnak majd helyet. A belépés díjtalan.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Október első szerdáján és csütörtökén írókkal, a bölcsészkar oktatóival és remélhetőleg az irodalomkedvelő szegediekkel telik majd meg a BTK Egyetem utcai főépülete. A legújabb kötetek bemutatásán túl Prof. Dr. Szilágyi Zsófia, a kar dékánhelyettese és a program szervezője elmondta, az idei évben több újdonsággal is készülnek az eseményre érkezőknek:

- Mondhatnám, hogy minden beszélgetés az utóbbi egy-két évben megjelent kötetek köré szerveződik: de ez megúszós és nem teljesen pontos válasz lenne. Hiszen van olyan kötet is (pl. a Nádas Péter-beszélgetőkönyv), amelyik a rendezvényünk után jelenik csak meg, és ezúttal az írói interjúkról szóló beszélgetés keretében kerül szóba, és olyan program is, amelyik egy kiadó (a Pagony) és egy egész terület (a gyerekirodalom) legfrissebb tendenciáit tárgyalja. Igyekeztünk megtartani a rendezvény legjobb hagyományait, amilyen, például, az írók és filozófusok felolvasóestje. Változás, hogy ezúttal nem az egyes kiadók árusítanak majd könyveket, hanem a szegedi Libri fog kitelepülni, de lesz egy olyan asztalunk is, a Radnóti kávézóban, ahol az ingyenesen elvihető tanszéki, intézeti, kari kiadványokból válogathatnak az érdeklődők.

A két nap során főleg a szakkönyvkiadásról lesz szó, bár esik majd szó szépirodalmi kötetekről is, illetve több olyan „kis kiadó” is bemutatkozik a rendezvényen, amelyeknek az érdemüknél sokkal kevesebb figyelem jut. A korábbi években mindig egy tematika köré épült a program, most viszont épp a sokféleség kerül előtérbe:

- Ha hívószavakat kellene kiemelnem, akkor, egyfelől, az emlékezetet mondanám, másfelől a sokszínűséget: emlékeztetni szeretnénk, például, egy nevezetes irodalomtudós pályájára (Pándi Páléra) és a „feljelentő kritika” színházi korszakára, és megmutatni azt a sokszínűséget, amely a jelenlegi kiadói palettát, és a bölcsész- és társadalomtudósok által feltett kérdéseket jellemzi. Hiszen lesz szó irodalom és betegség kapcsolatáról csakúgy, mint arról, hogyan épít világot egy történész, amikor disztópiát ír.

További újítás az is, hogy az online tér is szóba kerül majd: szerda este az irodalomnépszerűsítés kapcsán két egyetemi hallgatóval beszélgetnek majd, akik YouTube-on, blogban, TikTok-on igyekeznek kedvet csinálni az olvasáshoz.

- Idén is meg szeretnénk mutatni azt, hogy a szegedi bölcsészkar milyen kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezik és milyen sokrétű kutatómunka folyik nálunk: minden beszélgetésben komoly szerepet visznek saját kollégáink, akár vendéglátóként-kérdezőként, akár résztvevőjeként egy olyan nagyszabású vállalkozásnak, mint, például, az angol irodalom frissen megjelent története. Abban bízunk, hogy egyedi rendezvényt sikerült összeállítanunk, amely szellemi izgalmakat és fontos emberi találkozásokat egyszerre ad majd – fogalmazta meg Szilágyi Zsófia, hozzátéve azt is, reményeik szerint a kar képes lesz a rendezvény legjobb hagyományait megőrizni, amellett, hogy idén a kiadóknak is köszönetet szeretnének mondani a mostani nehéz időszakokban végzett munkájukért.

- Bár a felolvasóestünk hívószava a válság, mi azt szeretnénk megmutatni, hogyan lehet mégis, ezekben a válságos években is, tenni a dolgunkat. Abban is bízunk, hogy mindazok, akik most ellátogatnak hozzánk, visszatérő vendégeink lesznek Karunk más rendezvényein – zárta a rendezvény szervezője.

A részletes program az SZTE BTK honlapján elérhető, de a Facebook-eseményhez is csatlakozhatnak.

Forrás: SZTE-BTK

Fotó: SZTE-BTK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek