Bezár

Sajtószoba

Kariko_Katalin_Lasker_dij

Átvette Karikó Katalin a Lasker-díjat, amit „amerikai Nobel-díjnak” is mondanak

Átvette Karikó Katalin a Lasker-díjat, amit „amerikai Nobel-díjnak” is mondanak

2022. október 01.
3 perc

Kiküldött tudósítóink jelentik:

A győzelem istennőjét, Nikét mintázó szobrocska ékesíti a Lasker-díjat. Az „amerikai Nobel-díjnak” is nevezett kitüntetést Karikó Katalin, az mRNS-molekula titkait kutató magyar biokémikus és kutatótársa, Drew Weissman 2022. szeptember 29-én vette át New Yorkban. Ez a második olyan díj, amelyet egyaránt megkapott Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) két világhírű kutatója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

New York szívében, a Central Parkra néző Pierre Hotel dísztermében tartotta a Lasker Alapítvány a 2022. szeptember 29-i díjátadó ünnepségét. A luxusszálloda Rotundájából nyíló exkluzív teremben rendezett díszvacsorára Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, a BioNTech volt senior alelnöke, a University of Pennsylvania (UPenn) „adjunk professora” a férje, Francia Béla kíséretében érkezett.

„A Covid-19 elleni modern vakcinák gyors kifejlesztését lehetővé tevő mRNS-technológiát felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalin és munkatársa, Drew Weissman kapja a 2021-es Lasker-díjat. Az „amerikai Nobel-díjnak” is nevezett kitüntetés ismét reflektorfénybe állítja a Szegedi Tudományegyetemről indult Karikó Katalin kivételes teljesítményét, az alapkutatás jelentőségét, a tudósok együttműködéseinek mindannyiunk életére gyakorolt pozitív hatását” – írtuk egy éve, az elismerés 2021. szeptember 24-i bejelentésekor az SZTE Hírportálján.

Kariko_Katalin_Lasker-dij
A díjátadón készült képek itt megtekinthetőek.

A 2021. évi Lasker – DeBakey Klinikai Orvostudományi Kutatási – Díjat a két tudós a hírvivő RNS módosításán alapuló új terápiás technológia felfedezéséért kapta. A Lasker Alapítvány közleménye szerint a felfedezés áttörést jelentett, mert „lehetővé tette a rendkívül hatékony Covid-19 vakcinák gyors kifejlesztését. Amellett, hogy eszközt biztosít a pusztító világjárvány elfojtásához, az innováció elősegíti a különböző betegségek kezelési és megelőzési módjai felé tett előrehaladást”.

Az mRNS-alapú oltóanyagok világszerte emberek százmilliónak védelmét szolgálják a Covid-19 pandémia idején. A Lasker-díjak átadó ünnepségére Drew Weissman a felesége társaságában érkezett. A díszvacsorát megelőzően a kitüntetett kutatók és a kíséretükhöz tartozó vendégek társalgására is lehetőség nyílt. Például az 2021. évi Lasker-díjas, Karikó Katalin és a 2022. évi Lasker-díjas immunológus Timothy Spinger hosszan beszélgetett. A díjátadó ünnepségen ugyanis a 2021. és a 2022. évi kitüntetettek elismeréseit együtt adták át. 2021-ben három kategóriában hat kitüntetett tudós, 2022-ben három kategóriában öt díjazott Niké-szobrocskája sorakozott a Pierre Hotel dísztermében tartott ünnepségen.

Kariko_Katalin_Lasker-dij2


A Lasker-díj 76 évvel ezelőtti alapítása óta 95 Lasker-díjas kapta meg a Nobel-díjat is. Köztük például Szent-Györgyi Albert, aki a Szegedi Tudományegyetem professzoraként végezte áttörést jelentő kísérleteit, majd amerikai munkahelyén témát váltva is sikert aratott: 1954-ben nyerte el a Lasker-díjat. A 2021. évi Lasker-díjas Karikó Katalin a szegedi József Attila Tudományegyetemen 1978-ban szerezte biológus diplomáját és 1982-ben a doktori címét.

Tudománytörténeti kuriózum, hogy létezik egy olyan kitüntetés, amelyet Karikó Katalin előbb kapott meg, mint Szent-Györgyi Albert. A természettudományos oktatást szolgáló Jermy Gusztáv (1833-1908), a kisújszállási gimnázium természetrajz tanáraként 1856-ban szertárt, az amerikai San Antonióba vándorolva múzeumot alapított. Róla nevezték el a kisújszállási Móricz Zsigmond gimnázium biológusai által alapított elismerést. Az első kitüntetést az érettségi előtt álló Karikó Katalin nyerte el 1973 februárjában a versenyeken mutatott teljesítménye és az aktív szakköri munkája miatt. Az iskola akkori biológia szakkörével levelező Szent-Györgyi Albertet 1974-ben tüntette ki a kisújszállási gimnázium.

A tudománytörténészek szerint a díjátadók és a kitüntetések története kitartásra és színvonalas tudományos munkára inspirálhatja a következő tudós generációt.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek