Bezár

SZTEhírek

EUGLOH: kezdődik a második fejezet

EUGLOH: kezdődik a második fejezet

EUGLOH: kezdődik a második fejezet

2022. november 17.
2 perc

2022 decemberében zárul a EUGLOH szövetség történetének első fejezete – ebből az alkalomból a Szegedi Tudományegyetemen összegezték az első három év eredményeit. A találkozón részt vettek a Újvidéki Egyetem képviselői is, hiszen az intézmény 2023-tól az egyik vezető szerbiai egyetemként csatlakozik a szövetséghez.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A EUGLOH (European University Alliance for Global Health) szövetség 2019-ben kezdte meg a munkáját az Université Paris-Saclay (UPSaclay), a Lund University (LU), a Ludwig-Maximilians-Universität München (LMU), az Universidade do Porto (UPorto) és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében. 2023-ban négy új partner, az Universität Hamburg (UHH, a University of Novi Sad/Újvidéki Egyetem, a Tromsø University - The Arctic University of Norway (UiT) és a University of Alcalá (UAH) válnak a szövetség tagjaivá.

A_EUGLOH_tanacskozas_masodik_fejezete

A EUGLOH szövetség történet első fejezetének beszámolója Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A EUGLOH szövetség a globális egészség sokrétű megközelítésével egyetemek közötti interdiszciplináris programokat kínált szaktól és képzési szinttől függetlenül minden hallgatónak, az egyetemek oktatóinak és adminisztratív munkatársainak. Az intézmények közötti szoros kapcsolatoknak hála a hallgatói csereprogramok még gördülékenyebbek lettek. Az egyetemek polgárai a hagyományos, egy-két féléves vendéghallgatói látogatások mellett rövidebb programokon is részt vehettek, akár egyhetes online vagy a partner egyetemek campusain megrendezett tanfolyamokhoz is csatlakozhattak. Így jutottak el a szegedi hallgatók és munkatársak Portóba, Párizsba, Lundba és Münchenbe. A EUGLOH programjainak újdonsága, hogy a közösen szervezett tanfolyamokba online is be lehet csatlakozni, és jegyet, kreditet szerezni, ami a szegedi tanulmányok során érvényesíthető. Így a EUGLOH egyféle lendületes, multikulturális és befogadó egyetemközi katalizátorként segíti a nemzetközi kapcsolatépítést.

Beszamolo_az_online_rendezvenyekrol_es_a_EUGLOH_E-Conferencerol

Beszámoló az online rendezvényekről, és a EUGLOH E-Conferenceről Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az elmúlt években a Szegedi Tudományegyetem többszáz európai egyetemi hallgatót fogadott különböző programokon: nyári egyetemek, innovációs versenyek és napok, intenzív kurzusok vonzották a városba az egyetemistákat. A szegedi szervezésű online programokon pedig ezrek vettek részt – a nemzetközi tudományos diákkör, a Szabadegyetem angolnyelvű, nemzetközi változata, és a mintegy száz egyéb rendezvény mára bekerült az egyetemi élet vérkeringésébe. A „Staff week”-ek résztvevői tréningeken és szakmai tanácskozásokon vehettek részt.

Képgaléria a EUGLOH második fejezetének nyitórendezvényéről

Prof. Dr. Széll Márta Stratégiai rektorhelyettes üdvözli a jelenlévőket Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Több kép az eseményről a képre kattintva elérhető

A november 17-i találkozón a szegedi EUGLOH csapat oktató-kutató vezetői, adminisztratív munkatársai és a EUGLOH szövetség hallgatói képviselője osztották meg a tapasztalataikat, sikereiket és nehézségeiket az Újvidéki Egyetem munkatársaival. A tanácskozás a EUGLOH 2.0 rendszeres programjain folytatódik – ezentúl közös szervezésű aktivitások keretében.

Kocsis Lilla

Borítókép: A EUGLOH első három évének lezárásáról tájékoztatják az Újvidéki Egyetem képviselőit Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek