Bezár

Sajtószoba

ekt_gal_ria_img_9536

A Szegedi Tudományegyetem 8 milliárd forintos beruházása újabb mérföldkőhöz ért

A Szegedi Tudományegyetem 8 milliárd forintos beruházása újabb mérföldkőhöz ért

2022. március 10.
4 perc

2022. március 10-én elérte legmagasabb pontját a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi Képzési Tömbje. Az ebből az alkalomból rendezett bokrétaünnepen elhangzott, hogy az építkezés várhatóan 2023 első felére befejeződik, 2023 szeptemberétől pedig az oktatás is kezdetét veheti a közel 10 ezer négyzetméteren megújuló épületben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem hármas missziójának, a kutatásnak, a gyógyításnak és az oktatásnak is fontos helyszíne lesz az Egészségtudományi Képzési Tömb, ahol az SZTE hallgatói, orvosai és oktatói a legmodernebb környezetben ismerkedhetnek meg az egészségügyben jelenleg alkalmazott csúcstechnológiákkal.

EKT_galeria
Képgaléria az SZTE Egészségügyi Képzési Tömb bokrétaünnepéről


A létrejövő multifunkcionális terek lehetővé teszik majd a SKILL, azaz gyakorlati készségfejlesztő képzések, szimulációs körülmények közötti megtartását is. A speciális igényeknek megfelelően kialakított egységekkel – például a cadaver műtő és a mikrosebészeti oktató centrum – a nemzetközi képzési programok feltételeit is biztosítja a Szegedi Tudományegyetem.  A készségfejlesztési lehetőségek mellett ez a tömb fogja szolgálni az elméleti oktatást is, az itt kialakított szemináriumi termeket valamennyi érintett Kar használhatja majd. Az épület oktatástechnikai rendszerei lehetővé teszik ezentúl a gyakorlati oktatások rögzítését, kiértékelését, így a hallgatók a szemináriumi termekben ülve is nyomon követhetik majd a szimulációs műtőkben történő beavatkozásokat.

ekt_gal_ria_img_9440

Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora a bokrétaünnepen köszöntőjében kiemelte, hogy személyesen is fontos projekt számára a Tömb építése, hiszen pályája kezdetén - még egyetemistaként - ebben az épületben találkozott a szakmával, amit a mai napig is űz.

„A beruházás jó példája annak, hogy a Szegedi Tudományegyetem mit gondol a következő 100 évéről. A cél nem más, mint a meglévő alapokra építve fejleszteni és létrehozni a legmodernebb oktatási, kutatási és gyógyítási környezetet. A modellváltásnak köszönhetően, ehhez rendelkezésünkre állnak a források, illetve megvan az a tudás is, amelyet az elődök hagytak hátra. A Szegedi Tudományegyetem az elmúlt 440 év értékeire alapozva, mindig jobbra törekszik, és ezt kívánja folytatni a következő évszázadban is.”

ekt_gal_ria_img_9472

Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja azt hangsúlyozta beszédében, hogy ez a fejlesztés rendkívül hiánypótló. Az Egészségtudományi Képzési Tömb és a hamarosan elkészülő Fogorvostudományi Kar is olyan infrastruktúrát biztosít, amely még versenyképesebbé teszi a Szegedi Tudományegyetemet. Egyediségét a Klebelsbergi program adja, amelynek keretében 1921-ben döntés született a klinikák létrehozásáról, és így 1926-ra elkészült az az épület, amely most a fejlesztés keretében teljesen átalakul. A mostani átalakításnak köszönhetően a központ méltó otthona lesz a XXI. századi egészségügyi képzéseknek.

ekt_gal_ria_img_9491

Prof. Dr. Lázár György, az SZTE SZAOK dékánja szerint az épület története kötelez, hiszen ebben az épületben történt számos orvosi beavatkozás hazánkban elsőként. Élődonoros vesetranszplantációt pedig egész Kelet-Európában ebben az intézményben hajtottak végre legelőször. A dékán kifejezte reményét, hogy a Képzési Tömb nemcsak a klinikum számára lesz jelentős helyszín, hanem az oktatás, a tudomány szempontjából is egyedülállóan fontos centrummá válik. A hallgatói közösségi terekkel kiegészülve, pedig még összetettebb funkciót fog ellátni

A beszédek után Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora, Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Dr. Lázár György, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja, Dr. Baráth Zoltán, a Fogorvostudományi Kar dékánja, Héderné Dr. Berta Edina, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánja, Dr. Sovány Tamás, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánhelyettese, Prof. Dr. Boros Mihály, a projekt szakmai vezetője és ifj. Hévizi János, az AKTÍV Ipari, Építőipari és Kereskedelmi Kft. projektvezetője szalagot kötött a bokrétára, amely ezt követően az épület tetejére került.

ekt_gal_ria_img_9518 ekt_gal_ria_img_9523

ekt_gal_ria_img_9525 ekt_gal_ria_img_9536

A megújuló épületet a sajtó munkatársai, ifj. Hévizi János, az AKTÍV Ipari, Építőipari és Kereskedelmi Kft. projektvezetőjének vezetésével tekinthették meg, aki elárulta, hogy az építkezés közel 50%-os készültségi szintnél tart. A kivitelezés 2021 januárjában egy jelentős bontással kezdődött. Jelenleg a mind a 10 ezer négyzetmétert érintő felújítási munkák zajlanak, ebbe beletartozik a tető teljes lecserélése és homlokzat megújítása is. A munkák befejezése 2023 első negyedévében várható.

A beruházás az EFOP-4.2.1-16 azonosító számú projektben valósul meg, a felsőoktatási tevékenységekhez szükséges infrastruktúra és eszközállomány fejlesztésére, modernizálására biztosított forrás felhasználásának eredményeként.


bok


Az Egészségtudományi Képzési Tömb látványterve.

latvanyterv

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek