Bezár

Sajtószoba

szte1

Az ország legegészségesebb egyeteme lesz az SZTE

Az ország legegészségesebb egyeteme lesz az SZTE

2022. március 03.
4 perc

Egészség, sport, közösségi élmények: ezek mentén építi fel a Szegedi Tudományegyetem azt a testkultúra koncepciót, amely a hallgatók mellett az oktatókat, egyetemi polgárokat, a munkavállalókat is támogatja és ösztönzi az egészséges életmódra és a sportolásra. A testmozgáshoz kapcsolható infrastruktúra fejlesztése mellett az SZTE karok közti együttműködése is új szintre lép a projektben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem hármas küldetése (oktatás, gyógyítás, kutatás) tökéletesen kiegészíthető azzal a prevenciós tevékenységgel, amely a hallgatók, oktatók és a munkavállalók egészségének megőrzésére irányul. A fenntartóváltás pozitív hatásai több területen jelentkeznek: a modellváltással a sport és egészség szempontjából is magasabb szintre kerülhet az SZTE. A szenátus elfogadta azt a javaslatot, amely lehetővé teszi a konkrét lépések megtételét a legegészségesebb egyetem, mint cél elérése érdekében. A Szegedi Tudományegyetem példát kíván mutatni társadalmi felelősségvállalásból. Modern, globális és állandóan változó társadalmi kihívásokhoz alkalmazkodni tudó, a komplex társadalmi, szakmai problémákat megérteni és megoldani képes, környezettudatos és egészséges állampolgárokat nevelő felsőoktatási intézményként - mely a dél-alföldi régió egyik legnagyobb szervezete - kiemelt szerepet vállal a térség társadalmi, gazdasági és kulturális életében.

„A Szegedi Tudományegyetem célkitűzése, hogy a sportot és egészséges életmódot elősegítő munkahely legyen, ezáltal példát mutatva hallgatói felé. A koncepció egyik célja az SZTE-n dolgozó kollégák és családtagjaik számára a folyamatos munkahelyi egészségfejlesztési programok kidolgozása és szolgáltatása. A Szegedi Tudományegyetem a testkultúra koncepció intézményi szintű kialakításával és bevezetésével azt kívánja elérni, hogy a sport és az egészség összeegyeztethető legyen a tanulással, a munkával és a családdal egyaránt” – tudtuk meg Dr. habil Fritz Pétertől, aki a Szegedi Tudományegyetemen az átfogó és hosszútávú testkultúra koncepcióját koordinálja rektori és kancellári megbízottként.

fp


Dr. habil Fritz Péter tudományos és közéleti munkássága, tisztségei

2008-ban doktorált a Semmelweis Egyetem, Patológiai Tudományok Doktori Iskolában. Az élsportolói múlttal rendelkező szakember 2016-ban szerezte meg a habilitációs címét, melynek központi témája az egészségfejlesztés volt és ezer szállal kötődik Szegedhez és az egyetemhez. A Szegedi Tudományegyetemen szerezte meg mentálhigiénikus diplomáját, előtte pedig az SZTE jogelődjének számító Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán végzett testnevelő tanárként és rekreátorként. A Pécsi Tudományegyetemen táplálkozástudományi Msc-n végzett, 2014-től a FRADI-nál és a Superfoods Kft-nél dolgozik táplálkozástudományi tanácsadóként, kezei között rengeteg utánpótláskorú sportoló, valamint felnőtt világbajnok és olimpikon nevelkedett.

· Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság alapítója (2010) elnöke (2015-től)

· RECREATION tudományos magazin felelős szerkesztője (2010-től), főszerkesztője (2017-től)

· Institute of Health & Science in Sport tudományos bizottságának tagja (2019-tól)

· Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Kar, Rekreációs műhely tagja (2015-től)

· Magyar Sporttudományi Társaság Rekreációs Szakbizottságának tagja (2002-től)

· Magyar Tudományos Akadémia köztestületének tagja (V. Orvosi Tudományok Osztálya, 2017-től)

· Fürdővárosok Tudományos Kutató Intézet Tudományos Tanácsadó Testületének tagja (2018-tól)

· Erdélyi Magyar Ortopéd Társaság tiszteletbeli tag (2018-tól)

· Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium, szakmai együttműködő partner (2018-tól)

„A munka a helyzetelemzéssel kezdődött 2021 decemberében, melynek célja a Szegedi Tudományegyetem karai igényeinek, erőforrásainak és lehetőségeinek felmérése volt. A szenátus elfogadta a sportoló hallgatókra vonatkozó kettős életpályamodellt, amely egyike a Testkultúra koncepció kilenc projektjének, melyek együttesen alkotnak egy egységet. A koncepció céljai között szerepel a hallgatók számára a minőségi képzés mellett az egyetemi évekhez kapcsolható örök élmények biztosítása és egy egészséges, összetartó közösség építése. Az SZTE nyújtotta rekreációs testkulturális szolgáltatásokkal, valamint az SZTE-vel együttműködésben álló sportegyesületek által biztosított sportolási lehetőségek kihasználása és sporteseményeken való részvétel is alap elemei a kezdeményezésnek. Fontos célkitűzésünk az egyetemi sport infrastruktúra fejlesztése, bővítése, valamint a kettős életpálya modell az élsportoló hallgatóink számára, ezen belül vizsgáljuk a lehetőségeit a sportösztöndíj létrehozásának, kibővítésének is. Mindezekkel az SZTE még vonzóbbá válhat a felvételizők körében és ezekkel a fejlesztésekkel egy teljesebb képzést, szolgáltatást tud nyújtani” – hangsúlyozta Dr. Fritz Péter.

ht

A Szegedi Tudományegyetem „sportos” hagyományai a hallgatók körében régre nyúlnak vissza és a legmagasabb szintig terjednek, amelyet az SZTE-s olimpikonok online csarnoka is jól demonstrál. A fenntartóváltással azonban ezen a területen is megnyílik a lehetőség a további fejlődésre. A Szegedi Tudományegyetemen tanuló hallgatók a modellváltás óta eltelt időszakban több területen komoly sikereket értek el, így a sportban is. Többek között megszületett az első téli olimpiai érem, amelyet a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, Kónya Zsófia nyert Pekingben. Emellett egy országosan is egyedülálló együttműködés indult a teniszben, amely magasabb szintre emelheti a sportágat az egyetemen - pontosan ezt a vonalat kívánja erősíteni a mostani koncepció, átfogó, a hallgatók mellett a munkavállalókat is érintő módon.

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek