Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem 2022. május 5-én tizedik alkalommal rendezte meg borversenyét, ahol 17 pincészet 47 bora versenyzett a „Vinum Academiae at Universitatis” címért. A Bíráló Bizottság 7 nedűt díjazott. Az elismeréseket a 7 nyertes pincészet képviselőinek 2022. június 17-én, az MTA SZAB Székházában adták át.
Az eseményen az első években csak a dél-alföldi régió pincészetei képviseltették magukat, ám a verseny idővel országossá nőtte ki magát, ennek köszönhető az is, hogy 2022-ben közel 50 féle bor került a zsűritagok elé – emelte ki Prof. Dr. Tóth Gábor, az MTA doktora, az SZTE SZAOK tanára, a borbíráló testület elnöke a megmérettetésen.
A 2022-es, ünnepélyes sajtótájékoztatóval egybekötött oklevélátadón részt vett: Prof. Dr. Tóth Gábor, az MTA doktora, az SZTE SZAOK tanára, a borbíráló testület elnöke; Prof. Dr. Krisztin Tibor, az MTA r. tagja, a SZAB elnöke, az SZTE TTIK tanára, a borbíráló testület tagja; Prof. Dr. Pál József, az MTA doktora, az SZTE BTK tanára, a borbíráló testület tagja; Prof. Dr. Zupkó István, az SZTE GYTK dékánja, a borbíráló testület tagja, valamint a pincészetek képviselői, és valamennyi borász.
A bizottság megjelent tagjai az eseményen ismertették: a megízleltekből 7 bor került a dobogó legfelső fokára, amelyek közül a Szegedi Tudományegyetem, az MTA SZAB, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, valamint az SZTE GYTK, a SZAOK, illetve az MGK is választott egy-egy bort magának.
A friss, illatos és zamatos italokat négy kategóriában díjazták. Kiválasztottak egy prémiumkategóriás fehér és vörösbort, illetve egy rendezvény fehér és vörösbort is.
Vinum Academiae at Universitatis cím:
- prémiumkategóriás fehérbor: Anonym Pince, Etyek – Frazír Sauvignon Blanc 2021
- prémiumkategóriás vörösbor: Prantner Pince, Szekszárd – Merlot Válogatás 2019
- rendezvény fehérbor: Geszler Családi Pincészet, Mór – Móri Ezerjó 2021
- rendezvény vörösbor: Kvassay Pincészet, Villány – Sangiovese 2020
Szegedi Biológiai Kutatóközpont bora:
- Prantner Pince, Szekszárd – Merlot Válogatás 2019
Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar bora:
- Cseri Pincészet, Pannonhalma – Pannonhalmi Legenda Cuvée 2017
Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar bora:
- Koch Borászat, Villány – Koch & Evans Villányi Franc 2018
- Szentpéteri Borpince, Kiskőrös – Kunsági Generáció Cuvée 2019
Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar bora:
- Szentpéteri Borpince, Kiskőrös – Kunsági Generáció Cuvée 2019
„Vinum Academiae at Universitatis” - ez a címke hívja fel majd a borkedvelők figyelmét arra, hogy a palackba a Szegedi Tudományegyetem, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottságának és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont közösen kiválasztott bora áll.
Magyarországon a változatosan tagolt tájnak és az éghajlati adottságoknak köszönhetően az összes borstílus megtalálható, a könnyed pezsgőtől kezdve a testes vörösboron át, egészen a nemes édes borokig. Ezt a sokszínűséget még izgalmasabbá teszi az őshonos szőlőfajták, a világfajták és az ebből készült borok egyensúlya, amely a megmérettetés során is megmutatkozott.
A zsűri 2022-ben is 0-tól, 100-ig pontozhatta a borokat.
A bírálók között helyet foglalt: Prof. Dr. Krisztin Tibor, az MTA r. tagja, a SZAB elnöke, az SZTE TTIK tanára; Prof. Dr. Pál József, az MTA doktora, az SZTE BTK tanára; Prof. Dr. Párducz Árpád, az MTA doktora, az MTA SZBK tudományos tanácsadója; Prof. Dr. Tóth Gábor, az MTA doktora, az SZTE SZAOK tanára, a borbíráló testület elnöke; Prof. Dr. Dékány Imre, az MTA r. tagja, az SZTE TTIK, SZAOK tanára; Prof. Dr. Totik Vilmos, az MTA rendes tagja, az SZTE TTIK tanára; Dr. Mikó Edit, az SZTE MGK dékánja; Prof. Dr. Zupkó István, az MTA doktora, az SZTE GYTK dékánja; Prof. Dr. Szakonyi Zsolt, az SZTE GYTK dékánhelyettese, a SZAB Gyógyszerésztudományi Munkabizottságának elnöke is.
SZTEinfo - Pósa Tamara
Fotó: Molnár Dóra