Bezár

SZTEhírek

IMG_7779

Kihirdették a „tudósok borait”

Kihirdették a „tudósok borait”

2022. június 17.
3 perc

Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem 2022. május 5-én tizedik alkalommal rendezte meg borversenyét, ahol 17 pincészet 47 bora versenyzett a „Vinum Academiae at Universitatis” címért. A Bíráló Bizottság 7 nedűt díjazott. Az elismeréseket a 7 nyertes pincészet képviselőinek 2022. június 17-én, az MTA SZAB Székházában adták át.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az eseményen az első években csak a dél-alföldi régió pincészetei képviseltették magukat, ám a verseny idővel országossá nőtte ki magát, ennek köszönhető az is, hogy 2022-ben közel 50 féle bor került a zsűritagok elé – emelte ki Prof. Dr. Tóth Gábor, az MTA doktora, az SZTE SZAOK tanára, a borbíráló testület elnöke a megmérettetésen.


IMG_7776

 

A 2022-es, ünnepélyes sajtótájékoztatóval egybekötött oklevélátadón részt vett: Prof. Dr. Tóth Gábor, az MTA doktora, az SZTE SZAOK tanára, a borbíráló testület elnöke; Prof. Dr. Krisztin Tibor, az MTA r. tagja, a SZAB elnöke, az SZTE TTIK tanára, a borbíráló testület tagja; Prof. Dr. Pál József, az MTA doktora, az SZTE BTK tanára, a borbíráló testület tagja; Prof. Dr. Zupkó István, az SZTE GYTK dékánja, a borbíráló testület tagja, valamint a pincészetek képviselői, és valamennyi borász.


IMG_7784

 

A bizottság megjelent tagjai az eseményen ismertették: a megízleltekből 7 bor került a dobogó legfelső fokára, amelyek közül a Szegedi Tudományegyetem, az MTA SZAB, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, valamint az SZTE GYTK, a SZAOK, illetve az MGK is választott egy-egy bort magának.

 

A friss, illatos és zamatos italokat négy kategóriában díjazták. Kiválasztottak egy prémiumkategóriás fehér és vörösbort, illetve egy rendezvény fehér és vörösbort is.

 

Vinum Academiae at Universitatis cím:

  • prémiumkategóriás fehérbor: Anonym Pince, Etyek – Frazír Sauvignon Blanc 2021
  • prémiumkategóriás vörösbor: Prantner Pince, Szekszárd – Merlot Válogatás 2019
  • rendezvény fehérbor: Geszler Családi Pincészet, Mór – Móri Ezerjó 2021
  • rendezvény vörösbor: Kvassay Pincészet, Villány – Sangiovese 2020

 

IMG_7780


Szegedi Biológiai Kutatóközpont bora:

  • Prantner Pince, Szekszárd – Merlot Válogatás 2019

Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar bora:

  • Cseri Pincészet, Pannonhalma – Pannonhalmi Legenda Cuvée 2017

 

Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar bora:

  • Koch Borászat, Villány – Koch & Evans Villányi Franc 2018
  • Szentpéteri Borpince, Kiskőrös – Kunsági Generáció Cuvée 2019

 

Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar bora:

  • Szentpéteri Borpince, Kiskőrös – Kunsági Generáció Cuvée 2019

„Vinum Academiae at Universitatis” - ez a címke hívja fel majd a borkedvelők figyelmét arra, hogy a palackba a Szegedi Tudományegyetem, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottságának és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont közösen kiválasztott bora áll.


IMG_7790

 

Magyarországon a változatosan tagolt tájnak és az éghajlati adottságoknak köszönhetően az összes borstílus megtalálható, a könnyed pezsgőtől kezdve a testes vörösboron át, egészen a nemes édes borokig. Ezt a sokszínűséget még izgalmasabbá teszi az őshonos szőlőfajták, a világfajták és az ebből készült borok egyensúlya, amely a megmérettetés során is megmutatkozott.

 

A zsűri 2022-ben is 0-tól, 100-ig pontozhatta a borokat.

 

A bírálók között helyet foglalt: Prof. Dr. Krisztin Tibor, az MTA r. tagja, a SZAB elnöke, az SZTE TTIK tanára; Prof. Dr. Pál József, az MTA doktora, az SZTE BTK tanára; Prof. Dr. Párducz Árpád, az MTA doktora, az MTA SZBK tudományos tanácsadója; Prof. Dr. Tóth Gábor, az MTA doktora, az SZTE SZAOK tanára, a borbíráló testület elnöke; Prof. Dr. Dékány Imre, az MTA r. tagja, az SZTE TTIK, SZAOK tanára; Prof. Dr. Totik Vilmos, az MTA rendes tagja, az SZTE TTIK tanára; Dr. Mikó Edit, az SZTE MGK dékánja; Prof. Dr. Zupkó István, az MTA doktora, az SZTE GYTK dékánja; Prof. Dr. Szakonyi Zsolt, az SZTE GYTK dékánhelyettese, a SZAB Gyógyszerésztudományi Munkabizottságának elnöke is.


SZTEinfo - Pósa Tamara


Fotó: Molnár Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek