Bezár

Sajtószoba

044A3712

A francia Tudományos Akadémia tagja lett Karikó Katalin

A francia Tudományos Akadémia tagja lett Karikó Katalin

2022. június 15.
5 perc

Élőben közvetítette a Szegedi Tudományegyetem közösségi média-felületein Karikó Katalin előadását, amelyet a francia Tudományos Akadémia 2022. június 14-i ünnepi ülésén tartott. Az SZTE kutatóprofesszora a patinás tudományos társaság tagja lett. A ceremónián megjelent Magyarország párizsi nagykövete, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára; illetve az SZTE rektora, kancellárja és több vezetője is. Az SZTE NKI stábja párizsi munkanapján elkísérte az mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó, világhírű kutatót.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A francia „Académie des Sciences” tiszteleti tagjává választották Karikó Katalint. Az SZTE alumnája, az mRNS orvosi technológiáját felfedezéseivel megalapozó biokémikus mellett 15 új külföldi kutató lett a francia tudós testület új tagja” – továbbítottuk a francia akadémikusok 2021. december 8-i döntésének lényegét az SZTE Hírportálon. A 2022. január 11-én bejelentett döntést a francia köztársasági elnök rendelete megerősítette. Így az újonnan megválasztott akadémikusok beiktatási ceremóniáját – a terveknek megfelelően – 2022. június 14-én tartották Párizsban, az „Institut de France” épületének kupolája alatt.


KK_galeria
Képgaléria az eseményről. Fotó: Sahin-Tóth István

Ebből az alkalomból, Karikó Katalint köszöntve, megjelent az ünnepségen Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete; Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára; valamint Rovó László rektor és Fendler Judit kancellár, továbbá a Szegedi Tudományegyetem több vezetője.

 044A3501

TUDÓSOK ÉS A KÖZKÖNYVTÁR

Az Académie des Sciences már a ceremónia előtti napon fogadást adott Karikó Katalin és az új akadémikusok tiszteletére.

Az egyik legrégebbi európai tudományos akadémia történetét is megismerhette Karikó Katalin, aki 2022. június 14-én kora délelőtt érkezett az Académie des Sciences patinás épületébe. A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorát e munkanapján elkísérte az SZTE Nemzetközi és Kommunikációs Iroda stábja.

044A2125

A francia újságíróról, Louis Martin-Chauffierről elnevezett teremben találkoztak az új akadémikusok, s megismerték egymás munkásságát és a tudós testület történetét.

044A2161

Az akadémia vezetőivel együtt csoportkép készült. A programra meghívottak együtt látogattak el a francia akadémia könyvtárába. Az olvasótermekben régi kiadványokat tanulmányozó tudósokat, a számítógép képernyőjét böngésző egyetemistákat láttunk. A francia akadémiai bibliotéka ugyanis közkönyvtárként működik.

A francia tudomány nagyságai mellszobrokról, művészi alkotásokról tekintenek a mai könyvtárlátogatókra.

044A2888

A Pascal gondolatainak egyik első, könyvbe foglalt formája mellett a francia akadémia új tagjai megtekinthették a tulipánok változatait rajzokon megörökítő albumot.

044A3525

AKADÉMIKUSOK ELŐADÁSA

A francia akadémiának tagja volt Habsburg Ottó is – tudtuk meg fiától, Habsburg Györgytől, Magyarország párizsi nagykövetétől.

A Humánbiológia és orvostudományi szekcióba került Karikó Katalin. Rajta kívül nincs magyar tagja e testületnek.

Dobpergés kíséretében és díszegyenruhás „katonák” sorfala előtt vonultak be a kupolaterembe a tudós testület zöldszínű, díszes hímzésű öltözetét viselő akadémikus tagjai, majd az előadásukra készülő tudósok. Az egész ceremóniát élőben közvetítette az Académie des Sciences, a honlapjáról utólag is elérhető a videófelvétel.

 044A3683

AZ SZTE ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE PÁRIZSBÓL

A 16 új akadémikus közül a legnagyobb taps Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora előadását kísérte. Az mRNS-molekulával foglalkozó, a Szegedi Tudományegyetemről indult biokémikus dióhéjba zárva mutatta be, miként ismerték meg a kutatók a hírvivő RNS-t és az orvoslás számára benne rejlő csodálatos lehetőségeket. Az SZTE alumnája, szokásához híven, kitért kutatótársai eredményeire.

Élőben közvetítette a University of Szeged Karikó Katalin, az Académie des Sciences új tagjának székfoglaló előadását.

A francia akadémia 16 új tagjának fele kutatónő. Közülük például Karikó Katalin és Susan Brantley közös fotót is készített, mert mindketten a Pennsylvaniai Egyetem polgárai. Az SZTE kutatóprofesszorához hasonlóan a spanyol Angela Nieto is elnyerte a BBVA által támogatott Frontiers-díjat, valamint részesült a L’Oreal által támogatott, a női kutatókat kitüntető elismerésben.

044A3911

A globális tudományhoz hozzájáruló új akadémikusok közül Karikó Katalin és az argentínai Alberto Kornblihtt közös témája az RNS, így aztán a párizsi személyes találkozó jó alkalmat teremtett az új közlemények tartalmának a megvitatására.

A francia akadémia új tagjai képviselték hazájuk tudományos világát: a fentebb említett országok kutatóin kívül előadást tartott például belgiumi, izraeli, németországi, svájci és svédországi tudós. Lund egyetemének a jeles képviselője, Anne L’Huiller online prezentációban mutatta be eredményeit.

Kiderült: Lund és Szeged, valamint a EUGLOH további 3 tagegyetemének képviselői 2022. június 14. és 17. között találkoznak Párizsban, a szervezet éves megbeszélésén. Ennek az öt tagot számláló európai egyetemi szövetségnek az éves találkozója miatt érkezett Párizsba a Szegedi Tudományegyetem delegációja.

FRANCIA KAPCSOLATOK

A francia tudós közösség és a közvélemény kitüntetett figyelemmel kíséri, sokféle módon elismeri Karikó Katalin kutatói teljesítményét. Ennek hátterében az a tény húzódik meg, hogy a francia tudósok közült Jacques Lucien Monod és Francois Jacob is hozzájárult az mRNS titkainak a megfejtéséhez. Feltételezték, hogy a DNS mint örökítő anyag és a fehérjék mint végtermékek között kell lennie egy információ közvetítő molekulának a fehérje szintézis folyamatában. Ezt 1960-tól hírvivő (messenger) RNS-nek nevezték el. A francia kutatók közül a mikrobiológus és genetikus Monod, valamint Jacob, továbbá André Lwoff orvostudományi Nobel-díjat nyert 1965-ben „az enzim- és vírustermelés genetikai szabályozásának felfedezéséért”.

Emlékezetes az is, hogy a francia nemzeti televíziós hírcsatorna, a BFM TV az elsők között készített dokumentumfilmet az SZTE alumnájáról. A filmforgatásról az SZTE hírportálján számolt be, hiszen 2021 januárjában Szegeden és az egyetemen is forgatott a stáb. „A nő, aki megmentheti a világot” című alkotást magyar nyelvű felirattal tette elérhetővé az SZTE Klebelsberg Könyvtár a Karikó Katalin életútját bemutató virtuális kiállítás dokumentumai között.

A L'Oréal-UNESCO Nemzetközi Díj a Nőkért és a Tudományért 2022. évi kiírásának öt díjazottját egy független szakértőkből álló zsűri választotta ki. A 24. L’Oréal-UNESCO Nemzetközi Díj a Nőkért és a Tudományért kitüntetettje az észak-amerikai térségből: Karikó Katalin biokémikus, aki az SZTE kutatóprofesszora.

A francia közvélemény nagy tiszteletet táplál az mRNS csodálatos molekuláját gyógyító fehérjetermelésre fogó magyar kutatónő iránt. 2021. szeptember 28-án bejelentették: a francia tudományos közélet legrangosabb elismerését, a Grande Médaille kitüntetést Karikó Katalinnak, a törékeny mRNS-molekulával foglalkozó magyar biokémikusnak ítélték. E júniusi díjátadó ceremóniára visszatér a francia fővárosba Karikó Katalin, majd részt vesz a L’Oréal-UNESCO női tudósokat elismerő rendezvény-sorozatán.

044A4031

A tudomány iránt érdeklődő franciák valószínűleg számon tartják az mRNS-kutató párizsi programjainak időpontját, hiszen a 2022. június 14-i előadása után az Académie des Sciences székházából távozó Karikó Katalint autogramgyűjtők várták...

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Sahin-Tóth István

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek