Bezár

Sajtószoba

IMG_7840

Üzembe helyezték az SZTE Biobank tárolórendszereit

Üzembe helyezték az SZTE Biobank tárolórendszereit

2022. július 06.
4 perc

Befejeződött a Szegedi Tudományegyetem új Biobank épületének műszaki átvétele, a tárolóberendezések, biobanki kiszolgáló technológia, az épületfelügyeleti és a folyamatszabályozó rendszerek üzembe helyezése egyaránt. Az épület néhány hónapon belül készen áll az első minták fogadására.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A modern, félautomata biobanki tárolórendszert a Spartacus Rák Alapítvány felajánlásából kaptuk, amelyet 2019-ben hoztak létre a magyarországi rákkutatás támogatására – mondta el Dr. Veréb Zoltán, az SZTE SZAKK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika/IKIKK Regeneratív Medicina és Celluláris Farmakológiai Kutató Laboratórium vezetője, a Biobank kialakításáért felelős szakmai vezető. Hozzátette: a tárolórendszer működtetéséhez egy új épületet alakítottak ki. A műszerek programozása a közelmúltban fejeződött be. A jelenlegi rendszer adatai alapján 1 millió 800 ezer minta fér el benne, ez a szám azonban a tárolócsövek méretétől függően változhat, akár 3 millióra is növelhető – a cél idővel ez. A minták elsősorban az SZTE SZAKK egységeiből érkeznek be, de külsős – hazai és nemzetközi - partnerekkel folytatott projektek keretében is fogadnak majd.

IMG_7768

A tárolórendszerek üzembehelyezéséért John Les Corps, a LiCONiC UK munkatársa felelt.


- Az ilyen és ehhez hasonló eszközök nagy része Kínában, Ausztráliában, vagy Indiában található. Angol bázissal rendelkező cégként a magyar projektben számunkra az volt az egyedi, hogy egy viszonylag nagy egységet kellett az Egyesült Királyságból Magyarországra telepítenünk – erre korábban még nem volt példa. A legpozitívabb visszajelzés pedig nem más, mint látni, ahogyan a rendszer feláll és megfelelően működik – mondta el John Les Corps-tól, aki kiemelte, hogy az összeszerelési folyamatot a koronavírus-járvány megakasztotta, az első hullám ugyanis rögtön az eszköz Szegedre szállítása után tört ki.


John Les Corps laboratóriumi robotikával kezdte pályafutását, 2008 óta dolgozik a LiCONiC UK-nál. Ennek a cégnek már akkoriban volt kapcsolata a liechtensteini bázisú LiCONiC céggel, ők voltak ugyanis az angol cég laboratóriumi inkubátorjainak beszállítói. A liechtensteini LiCONiC a világon elsőként gyártott -80 fokra lehűthető, fél vagy teljesen automata tárolórendszereket, ebbe fektetett be 15 évvel ezelőtt az angol cég, ami azóta önálló egységként működik a LiCONiC vállalat esernyője alatt. A LiCONiC UK volt az első, aki ilyen tárolórendszert telepített az angliai UK Biobankba ( ez Európa egyik legnagyobb Biobankja), amelyet nem sokkal később, 6 másikat ilyen tárolóval és 8 db, -20 fokra hűthető tárolóval egészített ki. Innen aztán hógolyó-effektusban ívelt a terjedésük. Az új technológiának köszönhetően az elmúlt években sikerült -145 fokra képes tárolórendszert is fejleszteniük, a jövőnek ez ad perspektívát.


IMG_7722


- A legnagyobb élmény számunkra a szegedi stáb lelkesedése és a projekt iránti elkötelezettsége volt. A legtöbb esetben nem szavaznak túl sok bizalmat a Biobankoknak, viszont a szegedi kollégák már a kezdettől fogva a hatékony megvalósításra törekedtek, amely példamutató és pozitív volt a számunkra, a többi országban Biobankot működtető csapathoz képest. Amikor először idejöttünk, egy elhagyatott hangárépület fogadott bennünket, az itteni kollégák fejében, viszont már egy kész kép élt a végeredményről. Az átalakulás lenyűgöző, az eredmény pedig az egyik legjobb Biobank, amelyet valaha láttam. Az idetelepített laborok, és az infrastrukturális közeg is ideális – ismertette a szakértő.


Web
A Biobankban készült fotók a galériára kattintva érhetők el.

John Les Corps kiemelte: a Biobankban végzett munka óriási felelősséggel jár, hiszen a hely minták millióit fogja tárolni, de a szegedi arra hivatott, hogy a benne elhelyezett minták biztonságát, mozgatását és láthatóságát garantálja. Mindez azonban csak akkor válik igazán értékessé, ha az elhelyezett mintát kiveszik és használják, nem csak folyamatosan tárolják.

IMG_7912

John Les Corps és kollégája, Tony Kelly a tárolórendszer installálása, programozása és kalibrálása mellett a használatát és a működésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat is bemutatta a szegedi biobanki csapatnak. Tony eredetileg robotikával foglalkozott szerte Európában, a LiCOniC UK-hoz ő is 14 évvel ezelőtt csatlakozott, és szinte azonnal rengeteg projektbe lett bevonva.


IMG_7950


- Sok rendszert alakítottunk már ki Európában, a magyarországi projekt azonban rendkívül érdekes. Ezt a tárolórendszert már korábban használták, az Egyesült Királyságból hoztuk ide. Különlegessége és egyben az egyik legnagyobb kihívása is az volt, hogy egy régi rendszerre kellett beprogramoznunk egy új szoftvert, de szerencsére ezt az akadályt is sikeresen megoldottuk. A robotizált biobankolás egy új dolog Magyarországon, viszont Európa többi országában, - különösen az Egyesült Királyságban - már 10 éve befutott. Minden bizonnyal hamarosan Szegeden is olyan sikerek születhetnek, mint a környező országokban – fogalmazott Tony Kelly.

SZTEinfo

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek