Bezár

SZTEhírek

Nyito_La_Traviata-28_Dom_teri_proba

Opera a levegőben – a Dóm téren próbál a La Traviata csapata

Opera a levegőben – a Dóm téren próbál a La Traviata csapata

2022. július 25.
3 perc

„Megkezdődtek a La Traviata Dóm téri próbái” – adta hírül a Szegedi Szabadtéri Játékok produkciós csapata. Verdi egyik legkedveltebb operája különleges színpadtechnikai megoldásokkal, izgalmas látványvilággal nyújt élményt 2022. július 29-én és 30-án a Dóm téri színpadon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A La Traviata Dóm téri próbáinak kezdetén Tóth Kázmér grandiózus díszletének csupa arany felületei szemkápráztatóan ragyogtak a késő délutáni napfényben, miközben az opera stábja és művészei birtokba vették a Szegedi Szabadtéri Játékok nagyszínpadát. Különösen érdekessé tette az alkalmat, hogy a Fesztivál történetében először rendezik meg Verdi világhírű operáját hazánk legnagyobb szabadtéri színpadán.

La_Traviata-13_csillar

Az így színháztörténeti jelentőséggel bíró próbafolyamat, a forróság ellenére is, lendületesen halad az előadás főszereplőinek – Kolonits Klára, László Boldizsár, Alexandru Agache, Vajda Júlia –, valamint kiváló szólistáinak és énekkarának részvételével. Az alkotógárdában az SZTE egykori hallgatói is szerepet kaptak. Dinyés Dániel karmester vezényletével már az operabarátok egyik kedvence, a Brindisi, más néven Pezsgőária is felcsendült a Dóm téren.

A nemeslelkű és tragikus sorsú kurtizán, Violetta Valéry története a világ egyik legtöbbször feldolgozott klasszikus operája. A Kossuth-díjas Juronics Tamás rendezésében sosem látott színpadi megoldások és izgalmas mozgásszínházi elemek gazdagítják majd az egyetlen korábbi színrevitelhez sem hasonlítható produkciót. A Dóm téri helyszín az újdonságok kipróbálására is lehetőséget adott az előadás résztvevőinek.

A La Traviata lenyűgöző látványvilágának egyik legszembetűnőbb eleme egy óriási, embermagasságnál is nagyobb csillár. A multifunkciós díszletelem három tengely mentén képes mozogni a színpadi térben és fölötte. Nemcsak az opera egyik meghatározó képi szimbóluma – Violetta életútjának vizuális reprezentációja – de lélegzetelállító légi mutatványok izgalmas eszköze is lesz.

La_Traviata-25_proba_Dom_teren

Például: magaslati mutatványokat láthat majd a közönség két olyan szereplőtől, akik a Verdi-opera ismerői számára is meglepetést jelentenek az előadásban. Horváth Zoltán táncművész plasztikus megszemélyesítésében maga a Halál is újra és újra felbukkanó résztvevőjévé válik a színpadon zajló eseményeknek. Az óriási csillárra felfüggesztett arany selyemszalag segítségével pedig még a cirkuszművészetek világából ismerős légi akrobatika is megjelenik egy fiatal légtornász, Izsay Zsófia előadásában, aki szintén allegorikus szereplője a tragédiának. A levegőbe emelkedő művészek biztonságát és munkáját szakértő műszaki stáb segíti a próbák és az előadások során.

Két estén át, 2022. július 29-én és 30-án láthatja majd a közönség a La Traviatát. A meglepetésekkel, színpadtechnikai innovációval és tehetséges művészekkel teli, Szabadtéri-történelmet író előadásra jegy még kapható a Fesztivál Jegyirodában vagy online, ahol további információ is elérhető a Szegedi Szabadtéri Játékok idei első saját bemutatójával kapcsolatban.”

SZTEinfo

Forrás, fotók: Szegedi Szabadtéri Játékok

További információ:

Violetta, a lázadó – a Kossuth-díjas Kolonits Klára először a Dóm téren, utoljára kedves szerepében

Flora szerepében Vajda Júlia: „Mai mű a La Traviata, mert emberi érzelmekről szól”

Elkezdődött a próbafolyamat – La Traviata a Szegedi Szabadtérin

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek