Bezár

Sajtószoba

Kariko_nyito_web_HU

Új weboldallal és cikkel köszönti az SZTE a szülinapos Karikó Katalint, akit Hanoiban is ünnepelnek

Új weboldallal és cikkel köszönti az SZTE a szülinapos Karikó Katalint, akit Hanoiban is ünnepelnek

2022. január 17.

Január 17-i születésnapja alkalmából a Szegedi Tudományegyetem új, magyar és angol nyelvű weboldallal és cikkel köszönti Karikó Katalint. Az SZTE kutatóprofesszora e jeles napon Hanoiba érkezett, ahol a „VinFuture Award Week” egyik vendégeként ünnepelték, szülinapi tortát és virágcsokrot is kapott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Fontosak a személyes kapcsolatok. Higgy önmagadban! Koncentrálj arra, amit megtehetsz, amin változtathatsz!” Karikó Katalin tételmondatokba sűrített jó tanácsait emeli ki a Szegedi Tudományegyetem új, magyar és angol nyelvű weboldala.

Kariko_nyito_web_EN_j

Az SZTE kutatóprofesszora a 2021/2022. tanévet megnyitó ünnepségen a gólyákhoz fordulva, útravalóul osztotta meg tapasztalatai egy részét. Karikó Katalin nagyhatású beszédét és a világhíressé lett mRNS-kutatóval kapcsolatos információkat is könnyen elérhetővé teszi az SZTE honlapjáról megnyitható tematikus weboldal.

A „Kisújszállástól Szegeden át a világhírig” fejezetben például új, eddig nem ismert fotókra bukkanhat az érdeklődő. „A tudomány, mindenek előtt” című rész az ismeretterjesztést szolgálja. A weboldal „Díjak, elismerések” fejezete iránytűt ad Karikó Katalin több mint hetven elismerésének a tematizálásához.

A Covid-19 világjárvány megfékezésére hivatott mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó kutató január 17-i születésnapján frissült az SZTE Klebelsberg Könyvtár „Karikó Katalin virtuális kiállítás” anyaga. Az új weboldalról is elérhető dokumentumtár egyik újdonsága az a videofelvétel, amelyen Karikó Katalin, mint a „For Women in Science” fesztivál díszvendége osztja meg inspiráló gondolatait.

Az SZTE hírportál a „Tisztelgés a tudósnak” – fotók és emlékek a január 17-én születésnapját ünneplő Karikó Katalinról című cikkel köszönti az egyetem kutatóprofesszorát.

 213916-pic_2_Science_for_Life_Symposium.JPG.500x0

Ma Hanoiba érkezett, szülinapján tortával és virágcsokorral köszöntötték a világhíres magyar biokémikust.

Kariko_Katalin_szulinapos_vietnami_csokorral_20220117_j

Karikó Katalin a 2022. január 18. és 21. közötti „VinFuture Award Week” egyik vendégeként a „Science for Life” szimpóziumon is részt vesz. A kutatók az energia, a mesterséges intelligencia és az egészség témaköréről beszélgetnek – adta hírül a vietnamnews.vn.

A tudomány jövőjéről néhány Nobel-díjas tudóst, például a Szegedi Tudományegyetemhez és az ELI-hez több szállal is kötődő, az ultrarövid impulzusú lézererősítő technológia „atyjának” tartott Gérard Mourou fejti ki álláspontját.

Az „Egészség jövője” szekcióban a „Breakthrough Prize in Life Sciences 2022” társdíjasai, köztük Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora mutatja be a Covid-19 vakcinatechnológiát megalapozó felfedezéseit.

A „VinFuture Science Week” programjában a híres tudósok szenvedélyeikről, eredményeikről és áldozataikról is mesélnek. A rendezvénysor a VinFuture-díjat elnyert kutatók tudományos párbeszédével zárul.

*

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek