Bezár

SZTEhírek

Az_anatomiai_pontossag_vezerli_Dr._Toth_Evat_a_fogorvost_es_a_festot

Az anatómiai pontosság vezérli a fogorvost és a festőt

Az anatómiai pontosság vezérli a fogorvost és a festőt

2022. december 22.
2 perc

Dr. Tóth Éva Szegeden született. A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulójaként érettségizett. Egyetemi tanulmányait a középiskola után Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen folytatta, ahová elsőre felvették – a SZOTE az SZTE Fogorvostudományi Kar jogelődje is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

–Gyönyörű éveket töltöttem a szegedi fogklinikán fantasztikus csoporttársaim voltak, akikkel azóta is tartjuk a kapcsolatot. Kosárlabdázóként a medikus kupákat is örök élménynek tekintem és nagyon meghatározó volt számomra.

Dr. Tóth Évát a színek világa mindig is vonzotta, a festészet iránti érdeklődése belső motiváció eredménye. A „csodát” - ahogy Ő fogalmaz - vagyis azt, hogy ez a tehetség benne van, először 2008-ban élte meg. A precizitás, az alkotás a művészi hajlam mindig is jelen volt az életében. Kezdetben a művészi hajlamot csak is a munkában tudta kielégíteni és felfedezte, hogy a precizitásra való igénye az alkotás öröme, máshol is fontos része az életének. Azonban a festészet és az alkotás öröme utat tört magának.

 A_szakmaja_es_a_hobbija_minden_percet_elvezi.

A szakmája és a hobbija minden percét élvezi. Fotó: Dr. Tóth Éva

–Amikor dolgozom, a szakmámban úgy érzem, mintha gyerek lennék, játszi könnyedséggel élvezem minden percét, ezt érzem akkor is, amikor festek. Amikor anatómiai pontosság vezérel egy tömés kialakításánál, ugyan azt a precizitást élem meg, festés közben, amikor a képeimet alkotom.

Dr. Tóth Éva karrierjét és hobbiját a tehetség felemelés eklatáns példája mintázza. Szakmai útját tekintve Mari Albert professzor úr meghívására 10 évet dolgozott a Fogászati és Szájsebészeti Klinikán, míg a hobbiját tekintve mestere, Fecskés Beáta és később Gasztonyi Kálmán festőművész szárnyai alatt fejlődik hétről hétre. Továbbá a szakma során 8 évet tanított óradaóként a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán.

A fiatal kollégáknak Prágai Géza tanár úr gondolatát adata át, ő is e szerint dolgozik a mai napig:

–Alázat nélkül nincsen fogorvosi hivatás, sose feledjük el, hogy annak a fognak a végén mindig van egy ember.

Alazat_nelkul_nincsen_fogorvosi_hivatas_sose_feledjuk_el_hogy_annak_a_fognak_a_vegen_mindig_van_egy_ember

Alázat nélkül nincsen fogorvosi hivatás. Fotó: Dr. Tóth Éva

Nagyon fontosnak tartja, hogy ez a szakma emberi mederben maradjon, hiszen csak olyan dolgot szabad csináljunk, amit saját magunknak vagy saját szüleinknek is megtennénk.

A portré a Szegedi Egyetem Magazin lapcsaládhoz tartozó ANNO – Alma Mater Magazin a 2022-es évben megjelent centenáriumi különszámában található, ami „100 év – 100 sikeres alumni” mottó jegyében készült. Keresse az SZTE Szegedi Egyetem Magazin lapcsalád legfrissebb tagját, az egyetem ikonikus és kari széképületeiben, illetve online az SZTE Hírportálján itt elérhető.

 

Kovács-Jerney Ádám

Borítókép: Az anatómiai pontosság vezérli Dr. Tóth Évát a fogorvost és a festőt Fotó: Dr. Tóth Éva

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek