SZTE Info

egyverbolvagyunk

„Egy vérből vagyunk” szlogennel szeptember 10-én Szegedre érkezik a véradásra buzdító jótékonysági futóprogram

A véradás és a nemzeti összetartozás fontosságára hívják fel a figyelmet az „Egy vérből vagyunk” elnevezésű országos jótékonysági futóprogram szervezői. A szeptember 10-én, csütörtökön Szegedre érkező esemény jelentőségére dr. Drexler Donát, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosigazgatója, orvosszakmai elnökhelyettese hívja fel a figyelmet: „A járvány időszakában különösen fontos, hogy legyenek véradók!”

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az „Egy vérből vagyunk” elnevezésű jótékonysági futás szeptember 6-án, vasárnap rajtolt el a történelmi Magyarország középpontjából, Szarvasról, ahonnan a résztvevők Budapestig futnak, majd onnan visszafordulva Kecskeméten és szeptember 10-én Szegeden át jutnak el Röszkéig. A járvány miatt azonban idén a határt nem léphetik át. Gui Angéla karitatív futónagykövet, az esemény főszervezője elmondta, hogy az öt éve minden évben megrendezett jótékonysági futást egy országos véradó kampány kíséri. Idén nemcsak a nyári időszak alatt hagyományosan kevesebb véradót kell pótolni, hanem a koronavírus járvány miatti 30 százalékos kiesést is. Az Országos Vérellátó Szolgálat jelenleg csak életmentő műtétekhez tud vért biztosítani, ezért nagyon fontos a véradás.


Az „Egy vérből vagyunk” szlogen kettős szimbolikus jelentéssel bír, egyrészt a nemzeti összetartozás évében is egy vérből vagyunk a határon túli magyarokkal, a száz éve történt trianoni határmódosítás után is összetartozunk, másrészt emberként is egy vérből vagyunk mindenkivel, hiszen a vér csak vérrel pótolható. A rendezvény kapcsán az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosigazgatója, orvosszakmai elnökhelyettese, dr. Drexler Donát kérdésünkre a véradás fontosságára hívta fel a figyelmet. – A járvány időszakában különösen fontos, hogy legyen megfelelő számú véradó. A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ a régió legnagyobb vérfelhasználója, a mindennapi betegellátás nem tudna megfelelően működni elegendő vérmennyiség nélkül – fogalmazott az orvosigazgató. Kiemelte, hogy egy vérvétel tulajdonképpen egy egészségügyi teszt is egyben, a véradókat előzetesen alaposan megvizsgálják. Az egészségünk megőrzésének pedig nagyon fontos módja a rendszeres mozgás, és természetesen a futás is.

A főszervező, Gui Angéla utalt rá, hogy eredetileg májusban a szlovákiai Muzsláig futottak volna, azonban a koronavírus járvány miatt most a röszkei határnál megállnak. Szegeden, szeptember 10-én, csütörtökön 8.30-kor, a Honvéd térről (az Országos Vérellátó Szolgálat előtti park) indul a futócsapat, amelyhez csatlakozik Sipos István ultramaratoni futó, világcsúcstartó, az extrémtávú ultrafutás legeredményesebb magyar képviselője, valamint a „Fuss a szegedi Gyermeksebészetért” csapat, a „Platán Sportegyesület”, és a ”Trianon 100” virtuális sportesemény szervezői. Az esemény fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.