SZTE Info

Nyito_csillagvizsgalo

Július 3-tól megnyitja kapuit a Szegedi Csillagvizsgáló

A járványügyi korlátozások feloldásának köszönhetően a Szegedi Csillagvizsgáló 2020. július 3-tól újra megnyitja kapuit a látogatók számára. A Szegedi Tudományegyetemhez kötődő obszervatórium (Újszegeden, a Kertész utcában) ismét péntekenként 19-22 óra között várja a csillagászat iránt érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „hagyományoknak” megfelelően péntek esténként 19-22 óra között várja a Szegedi Tudományegyetemhez kötődő „csillagda” az univerzum titkait fürkészőket. Egyéni látogatók és családok számára a továbbiakban sem szükséges az előzetes bejelentkezés. Az SZTE Csillagvizsgáló a 15 főnél nagyobb létszámú csoportokat is újra fogadja, de ez esetben 2 héttel korábban be kell jelentkezni. Így a péntek estéktől eltérő időpontokban is adott a lehetőség meglátogatni a szegedi Kertész utcában a Csillagvizsgálót.


Csillagvizsgalo_1


Azért, hogy a biztonságos együttlét feltételeit biztosítani tudják, a szegedi csillagászok együttműködésre kérik a látogatókat és az alábbi szabályokat vezetik be:


Csillagvizsgalo_2

1. a beltéri előadásokon javasolják az arcmaszk vagy az arcot eltakaró kendő, sál viselését;


2. a beltéri, a kupolatérbeli vagy az észlelőteraszon zajló programokon igyekeznek mindvégig biztosítani a zsúfoltság elkerülését, ehhez előre is kérik és köszönik a látogatók közreműködő hozzáállását;3. a „csillagda” látogatói számára biztosítják a kézfertőtlenítésre alkalmas szereket, emellett a távcsövek használatakor, külön kérésre, áttörölik az okulárokat is;


4. ha valaki fertőző betegnek érzi magát, kérik, hogy erre az időre mellőzze a Csillagvizsgáló látogatását.


 

A 2020. július 3-án (pénteken) 19 óra 15 perckor kezdődő előadás máris egy érdekes témát boncolgat: a földönkivüli élet lehetőségéről és annak kutatásáról lesz szó.


Csillagvizsgalo


Napnyugta után, derült idő esetén távcsöves bemutatón ismerkedhetnek az érdeklődők az égbolttal, míg borult idő esetén a műszerek bemutatása mellett az előadóteremben filmvetítéssel mutatják meg az égbolt látnivalóit.


(A Szegedi Csillagvizsgáló programjaira a belépés az SZTE polgárai számára ingyenes.)

 

További információk:

https://hu-hu.facebook.com/csillagvizsgaloszeged/

http://astro.u-szeged.hu/

E-mail: szegedicsillagvizsgalo@gmail.com

Telefonszám: +36 30 839 0922

Cím: Szeged, Kertész utca 3.

 SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.