SZTE Info

A Párizsi Opera több előadása is ingyenesen elérhető

A Párizsi Opera, együttműködve a France.tv-vel, honlapján számos előadását tett közzé. Így például április 5-ig tekinthető meg a Hattyúk tava balettelőadás.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A napokban indította el Replay sorozatát a Párizsi Opera, együttműködésben a France.tv-vel. Az opera honlapján számos korábbi előadásuk felvételét tették elérhetővé, többek között a Hattyúk tava című balettelőadást is.


A Hattyúk tava zenéjét Csajkovszkij szerezte, akit egyébként legendás balett-zeneszerzőként is számon tartanak.


A francia főváros társulata újraértelmezte a darabot, a földi herceg és a madárhercegnő szerelmi történetében újraformálták a főszereplő hattyú-balerina mítoszát. A darabot először 1984-ben mutatták be, amit aztán Rudolf Nurejev koreográfus újra elővett, és a mély reménytelenség érzésével igyekezett új megvilágításban hozni Csajkovszkij költői álmát. Szólisták: Baulac Léonore, Loumain és François Alu.


A Hattyúk tava április 5-éig tekinthető meg a Párizsi Opera honlapján, ahová érdemes rendszeresen visszanézni, mert folyamatosan teszik elérhetővé előadásaikat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.