Bezár

Internet

A Digitális Jólét Program kiválósági központja jön létre az SZTE-n

A Digitális Jólét Program kiválósági központja jön létre az SZTE-n

2019. december 17.
2 perc

Együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a Szegedi Tudományegyetem és a Digitális Jólét Program képviselői. A felek közös munkát kezdeményeznek többek között kutatás-fejlesztési projektekben, szakdolgozatokban, doktori kutatási témákban. Az SZTE-n egy Digitális Jólét Program központ is létrejön.

A Digitális Jólét Program (DJP) a digitális ökoszisztéma egészét érintő összehangolt kormányzati program, amely 2015-ben indult, és amelynek tevékenységét jelenleg az Innovációs és Technológiai Minisztérium gondozza. A DJP fő feladata, hogy a teljesség igényével vizsgálja, javaslatokat fogalmazzon meg arra nézve, hogy mit kell kormányzati szinten tenni annak érdekében, hogy Magyarország és a magyar nemzet, az egyének, közösségek és vállalkozások a globális digitális átalakulás nyertesei legyenek.


A DJP szakmai elemző tevékenységét eddig is a magyar felsőoktatási intézmények hangsúlyos bevonásával valósította meg, ezzel előmozdítva ezen intézmények nemzetközi szinten is értelmezhető szakosodását és specializálódását bizonyos digitalizációval összefüggő témakörökben.


A DJP és a felsőoktatási intézmények együttműködésének további célja, hogy a közös munka eredménye beépüljön a képzési rendszerekbe, és további kutatómunkák, szakmai műhelyek létrejöttét serkentse. A DJP az elmúlt időszakban eredményes együttműködést valósított meg a Szegedi Tudományegyetemmel, alapvetően informatikai rendszerek nyílt megoldásokon alapuló kutatás-fejlesztése, szoftverbiztonság és minőség témakörben.


Az együttműködési szándéknyilatkozatot december 13-án, pénteken írta alá a Szegedi Tudományegyetem részéről Dr. Fendler Judit kancellár, Prof. Dr. Széll Márta stratégiai rektorhelyettes, a Digitális Jólét Program képviseletében pedig Dr. Gál András Levente szakmai vezető.


A felek megállapodtak a folyamatos együttműködésben az egyetem Intézményi Fejlesztési tervét és a DJP keretében készülő stratégiai anyagokat illetően. Kijelentették, hogy az SZTE-n DJP kiválósági központot hoznak létre informatikai rendszerek nyílt forráson alapuló kutatás-fejlesztése, munkaerő-piaci kapcsolatok fejlesztése, szoftverbiztonság és szoftverminőség további kutatása és elemzése céljából.


Közös munkát kezdeményeznek többek között kutatás-fejlesztési projektekben, szakdolgozatokban, doktori kutatási témákban is. Emellet nyílt forrásra alapuló megoldások segítségével lehetővé teszik a telemedicinában új eljárások és eszközök szabványosított bevezetését, informatikai integrációját és különböző eljárásrendjeinek kidolgozását, bevezetését, valamint folyamatos követését. Ezen eredmények alapján ipari partnerek számára konkrét szolgáltatás portfóliókat fog kidolgozni és bevezetni a Szegedi Tudományegyetem.


Link: szegedma.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek