Bezár

Internet

Új Filmtudomány mesterszak indul Szegeden 2018-tól

Új Filmtudomány mesterszak indul Szegeden 2018-tól

2017. december 29.
2 perc

Az alapszakos végzettséggel rendelkezők 2018. február 15-ig dönthetik el, hogy melyik egyetemen folytatják a tanulmányaikat. Azoknak, akik vizuális kultúrával kapcsolatos képzések között keresgélnek, jó hír, hogy a Szegedi Tudományegyetem új filmtudomány mesterképzését (www.vizkult.hu/filmtudomany) is választhatják, ha az alapszakos tanulmányaik után filmmel szeretnének foglalkozni akár az elmélet területén, akár gyakorlatban.

A szakra bárki jelentkezhet, aki megszerezte az alapszakos diplomáját és rendelkezik 50 (de legalább 20) kreditnyi ismeretanyaggal a képzéshez kapcsolódó ismeretkörökből: filmelmélet, filmtörténet, művészettörténet, mozgóképkészítés, filozófia, irodalomelmélet, társadalomtörténet, színházelmélet, kommunikáció- és médiatudomány, kultúratudomány. (Ha pedig éppen egy filmes BA-ról jönne valaki, az se féljen, bőven lesz újdonság számára.)


A szakon két specializációt választhatsz, attól függően, hogy a film számodra kognitív kaland, ami az értelmezésről és a látásról szól, vagy inkább az akarsz lenni, aki a kamera mögé áll és azon gondolkozik, hogy mi lesz a következő beállítás. A filmelmélet specializációt tehát kifejezetten akkor ajánljuk, ha a filmesztétika vonz vagy a filmes újságírás, filmkritika területére készülsz. A gyakorlati és elméleti kurzusokon magabiztos tudást szerezhetsz a filmtörténettel, kortárs vizuális kultúrával kapcsolatban, ahhoz, hogy szakszerűen nyilvánulj meg a filmtudományhoz kötődő kritikai műfajokban, amit élesben is kipróbálhatsz az Apertúra szakfolyóirat (www.apertura.hu) és az Apertúra Magazin (http://magazin.apertura.hu/) hasábjain.


A filmkészítés specializáció másfajta szemléletet kíván. Erre a gyakorlatközpontú képzésre azokat a jelentkezőket várjuk, akik nyitottak az alkotói munkára, illetve hogy csapatmunkában oldjanak meg kreatív feladatokat az újmédiás tartalom- és rövidfilmkészítés területén. A szegedi Filmtudomány mesterszak egyik specifikuma ugyanis az, hogy a rövid mozgóképes formák folyamatos innovációját szem előtt tartva a kisfilmek (trailer, videoesszé, reklámfilm, videoblog, online mozgóképes tartalmak) gyártására készíti fel a hallgatókat.


A mesterszaknak a szegedi Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszékhez (www.vizkult.hu) kötődő sajátossága, hogy különös figyelmet szentel a mozgókép napjainkban átalakuló formáinak (közösségi média, videomegosztók, felhasználói tartalmak), digitális kultúra és mozgókép viszonyának, az átalakuló televíziós nyilvánosság és intézményesség, a forgalmazás, az ökokritikai megközelítés, a populáris kultúra kortárs kérdéseinek.


Bővebb információk a szakról itt érhetők el: www.vizkult.hu/filmtudomany


Link: prizmafolyoirat.com

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek