Bezár

Internet

40 milliót kap évente a Frankofón Egyetemi Központ

40 milliót kap évente a Frankofón Egyetemi Központ

2017. október 06.
4 perc

Trócsányi László igazságügyi miniszter mondott ünnepi beszédet tegnap az SZTE Frankofón Egyetemi Központ tanévnyitóján.

A duális képzés fejlesztésére és egy új ösztöndíjrendszer bevezetésére is kiterjedő együttműködési keretszerződést kötött a makói ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. és a Szegedi Tudományegyetem.

 

A megállapodást Prof. Dr. Szabó Gábor rektor, Fendler Judit, az SZTE kancellárja, valamint Nagy Mihály, a vállalkozás ügyvezetője és a cég HR-vezetője, Vancsik Éva írták alá. A szerződést Szabó Gábor rektor és Nagy Mihály, a vállalkozás ügyvezetője írta alá. A rektor elmondta, az egyetem folyamatosan erősíti ipari kapcsolatait, és az oktatási intézmény számára fontosak azok a cégek, amelyek a szűkebb régióban működnek. Azt pedig sajnálja, hogy kevés van belőlük. Úgy fogalmazott, a ContiTech beleillik az SZTE stratégiájába, egy pillér lesz, abban amit nem most kezdtek el és sokáig fog tartani: hogy megfelelő gyakorlati hátteret tudjunk adni a fejlődő műszaki képzésének.

 

Az ügyvezető azt hangsúlyozta, a Continental-csoport vállalkozása és az egyetem között évek óta szoros az együttműködés. Néhány adattal bemutatta a világ céget és hangsúlyozta, minden ötödik Európában készült autóban ott a termékünk. Portálunk kérdésére elmondta a BMW 80 százalékában ott van hűtő-fűtő gumitömlőjük, mégsem a bajor márka a legnagyobb partnerük, hanem a Volkswagen csoport.

– Hosszú távra tervezünk, ezért fontos, hogy jó a kapcsolat a Szegedi Tudományegyetemmel, amely 10 éve kezdődött és voltak olyan esztendők, hogy 5-6 közös projekten is dolgoztak együtt – mondta Nagy Mihály, hozzátéve, küzdöttek ők is a mérnökképzésért, nekik is van szerepünk abban, hogy ez elindult az SZTE-n.

 

A cég először 2015-ben hirdetett meg közös duális képzést az SZTE Mérnöki Karával a gépészmérnöki szakon. Ezt a jövőben kiterjesztik a mechatronikai mérnök szakra is. A duális képzés célja - a ContiTech évek óta sikeresen működő gyakornoki programjához hasonlóan -, hogy a hallgatók az elméleti ismeretekkel párhuzamosan gyakorlati tapasztalatot szerezhessenek. Kiderült, a kutatás-fejlesztés mellett gyakornoki program, plusz nyári gyakorlat együtt 30 fiatalt érint.

Idén ősszel az egyetem több karán is elindul a Continental-ösztöndíjrendszer, a havi 40 ezer forinttal a tehetséges diákokat kívánják segíteni. A jelenleg futó, 15 tanulót megcélzó programban nyolc ösztöndíjra a Mérnöki karról, a többire egyéb oktatási területekről lehet, pályázni. Az érintett fiatalok a diplomaszerzést követően akár azonnal munkába állhatnak – az elmúlt két évben 15 SZTE-n végzett hallgató helyezkedett el a cégnél. Nagy Mihály hangsúlyozta, miután Makón több terület központja, így a hűtő- és fűtőcsöveké szerte a világon, így nem csak magyar, hanem nemzetközi karriert is kínál a ContiTech.

 

A felsőoktatási intézmény és a vállalkozás a tehetséggondozás mellett a kutatás-fejlesztés területén is bővíti együttműködését. Megállapodtak abban is, hogy együtt dolgoznak ki olyan, a jövőbeli együttműködést elmélyítő intézkedéseket, amelyekkel az egyetemen folyó oktatást magasabb szakmai szintre emelhetik. A tervek között szerepel a Mérnöki kar kihelyezett tanszékének beindítása a Continental makói telephelyén, a szakmérnöki képzés és a „Continental kurzus” beindítása a cég kiemelt tapasztalattal rendelkező munkatársainak bevonásával.


A központban francia nyelvű oktatás folyik; fontos szerepet játszik az intézet az egyetem nemzetközi nyitással kapcsolatos stratégiájában. A miniszter elmondta: az állam évente 40 millió forintos támogatást ad a szervezetnek, ahol jelenleg közel hatvan hallgató tanul. Továbbá kijelentette, hogy a magyar kormány számára is jelentőséggel bír az idegen nyelvű oktatás, ezzel is bizonyítják az ország szolidaritását és nyitottságát.


A frankofón központ életében fontos szerepet játszó nemzetközi tanulmányok mesterszak diákjai is eljöttek a rendezvényre – az Európa–Afrika specializációra például Gabonból, Elefántcsontpartról is érkeztek hallgatók, akik a kétéves képzés után otthon kamatoztatnák tudásukat. A francia nyelvű tanévnyitón köszöntötte a hallgatókat Éric Fournier, a Francia Köztársaság budapesti nagykövete és Marie-France André, a Belga Királyság budapesti nagykövete.



Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek