Bezár

Újság

Print - 2014. február

Print - 2014. február

2014. március 12.
4 perc

9.hét

2014. 02.24-03.02

 

8. hét

2014. 02. 17-02. 23.


 

Johannes Von Duisburg mesterkurzusa Szegeden

Mesterkurzust tartott a Szegedi tudományegyetem Zeneművészeti Karán a világjáró német basszbariton, Johannes Von Duisburg. Az énekes az elmúlt évtizedekben rangos operaházak vendége volt Tokiótól Moszkván, Rómán és Genfen át Lisszabonig.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

A víz a történelem mozgatórugója

A Kárpát-medencében különösen fontos szerepet tölt be a víz. A történeti magyarország-Trianon előtt használt elnevezése Duna-medence volt. A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig nyúló terület egyszerre rendelkezik időleges víztöbblettel és vízhiánnyal - világított rá a téma jelentőségére Rácz Lajos éghajlattörténész, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar egyetemi tanára.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

„Mérföldkövek a szabadalmak”

Vegyületeket tervez Fülöp Ferenc akadémikus. Az SZTE gyógyszerkémiai intézetét vezető professzor. Nevét számos kutatói toplista élbolyában látni, szerinte azonban nem a ranglistás helyezés, hanem az eredmény számít. A több, mint 25 szabadalommal rendelkező tudóst, a szegedi gyógyszerfejlesztés titkairól is kérdeztük.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

HVG: vidéken az SZTE az első

Az oktatók kiválósága alapján harmadik, míg a hallgatói teljesítmények alapján hetedik a HVG Diploma legfrissebb felsőoktatási rangsorában a Szegedi Tudományegyetem ( SZTE), amely az intézmények közül összesítésben a harmadik helyre került- írja a hetilap gazdasági melléklete, az Eduline.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

Tandíj: plusz 5000 forint ha valaki nem fizeti be időben

Sokan álltak sorba tegnap a tavaszi szemeszter első napján a TIK-ben, hogy hozzájussanak a féléves utazási bérlethez és a diákigazolványt érvényesítő matricához. A tandíj első részletének befizetési határideje is tegnap járt le, de csak elvétve álltak a sorban olyan hallgatók, akik ezt rótták le.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

Bravúros szegedi műtétek

Sikeres életmentő operációt hajtottak végre a napokban Szegeden, azon a fél szívvel született kisfiún, akiről Székesfehérváron már lemondtak az orvosok. A bravúros műtét apropóján összeszedtünk néhány emlékezetes operációt, amelyek öregbítették Szeged és a szegedi orvosok hírnevét.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

7.hét

2014. 02.10.- 2014. 02. 16.


 

Nyílt nap a szegedi egyetemen- szülői értekezlettel

Nemcsak a leendő hallgatókat, hanem szüleiket is várták szombaton a Szegedi Tudományegyetem nyílt napjára, a rektori hivatalban. Az összes kart megismerhették a fiatalok, akiknek öt napjuk maradt, hogy eldöntsék merre tovább.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

Lerakták az ELI alapkövét

Létre kell hozni a tudományos kutatóközpontok egész hálózatát, hogy Magyarország ne csak termelési, hanem majd kutatási-fejlesztési központtá is váljon- mondta Orbán Viktor tegnap Szegeden, a lézerközpont ünnepélyes alapkőletétele alkalmából.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

Könyvtárfejlesztés a gyakorlókban

Az olvasás íze megmarad. A tehetséggondozás jegyében lézer vonalkód leolvasót és e-book olvasót is használna ezentúl a szegedi egyetem két gyakorlóiskolája könyvtárában.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

Ösztöndíjas börze

Mobilitás.

A Balassi Intézet a Nemzeti Kiválósági Programban Campus Hungary pályázatot hirdet külföldi országokban megvalósítható ösztöndíjakra.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

Népszerű tudomány

Szabadegyetem. Szex és kultúra címmel Krúdy Tamás előadásával február 12-én kezdődik a Szabadegyetem-Szeged 13. szemesztere.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

Miért a szegedi egyetemet válaszd?

Milyen támogatási, ösztöndíj-lehetőségekkel számolhatnak azok a hallgatók akik önköltséges képzésre jutnak be ?

Délvilág 

Délmagyarország 

 

Észnél kell lennie a felvételizőnek

Nem a taktikázóknak inkább a stratégáknak kedvez a továbbtanulási rendszer. Homoki – Nagy Mária, az SZTE oktatási rektorhelyettesétől kértünk felvételi tanácsokat.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

Szobrot kapott a Dóm téren Straub F. Brunó

Születésének 100. évfordulója alkalmából felavatták tegnap a Dóm téri panteonban Straub. F. Brunó akadémikus, biokémikus mellszobrát aki a Szegedi Biológiai Kutatóközpont alapító főigazgatója volt. A bronzalkotás Rieger Tibor Magyar Örökség Díjas szobrászművész munkája.

A nők és a tudomány elhivatott szolgálatában

Dr. Nagy Nikoletta bőrgyógyász, klinikai genetikus ritka bőrbetegségek hátterét kutatja. Munkáját több nívós díjjal jutalmazták. Bőrgyógyászként is foglalkoztatják a legújabb szépségápolási technológiák, és igyekszik is kipróbálni azokat.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

Digitalizált archívumot hoznak létre az utókornak

Az ö-zést kutatják a nyelvészek

Négy évig tartó kutatás folyik a szegedi egyetem oktatói és egykori hallgatói részvételével: interjút készítenek 160 emberrel. Kiderül, hogy mennyire használják az ö-ző nyelvjárást a város lakói.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

5. hét

2014. 01. 27 – 2014. 02. 02.


 

Elkészült a füvészkert új trópusi üvegháza

Tavasztól látható a szegedi füvészkert új trópusi üvegháza. A több mint 250 millió forintos európai uniós projektben a régi üvegház helyén húzták fel az újat, úgy, hogy a területén lévő több mint 50 éves növények sem sérültek meg. Az épület több mint 500 négyzetméteres, a belmagassága 7 és fél

méter. Ahogy Karnok Csaba fotóján is látszik, az új üvegházban egy nagyobb tavat is ki tudtak alakítani.

Délvilág 

Délmagyarország

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek