Bezár

Képzési szintek

Alapképzés

Alapképzés

2008. szeptember 18.
2 perc
Az első képzési szint a 6-8 féléves alapképzés (baccalaureus, bachelor; rövidítve: BA, BSc). Az alapképzés csak egyszakos, elvégzésével egy szakképzettség szerezhető.

A Bologna-folyamat célkitűzésének megfelelően az utóbbi esztendőkben még hangsúlyosabbá vált az egyetemek közti átjárhatóságot biztosító együttműködési stratégia. A szakszerkezet átalakításának eredményeként létrejött az egységes alapszakok rendszere, melyeket az egyetem minden korábbi főiskolai és egyetemi szaknak megfelelő területen művel. A képzési palettán néhány alapképzési újdonság is megjelent.

Az alapszakok önállóan is hasznosítható, piacképes végzettséget kínálnak. A különféle alapszakokhoz kapcsolódó mesterképzések továbblépést jelentenek a gyakorlati ismeretek felől a tudományos képzés felé, a legtehetségesebbek pedig a PhD-képzésben folytathatják tanulmányaikat.
A háromszintű képzésben érvényesülnek az egyetemi integráció előnyei. A képzések egy része immáron nem csupán egy-egy karhoz köthető, hanem az egységes egyetemi szervezetnek köszönhetően több kar együttműködésében valósul meg.
 
A tanárképzés egységes rendszerének kialakításához a Szegedi Tudományegyetem országos szinten a Nemzeti Bologna Bizottság Pedagógusképző Albizottságában való részvételével járul hozzá. Az egyetemi integráció és a Bologna-folyamat következtében átalakult az egyik legnépszerűbb képzés: a tanárképzés ezentúl a mesterszakokon történik, így hagyományos tanárképző karaink, a Bölcsészettudományi Kar (BTK), a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK), valamint a Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) új alapszakjai és a szakok specializációi, miközben lehetővé teszik a későbbi a mesterképzésre való továbblépést és ezáltal a tanári képesítés megszerzését, önmagukban is színes és rugalmas képzéseket kínálnak. A karok közös munkájának eredményeként az alapszakok, szakirányok és tantárgyi modulok változatos sora várja a jelentkezőket.
Az alapszakok különlegessége, hogy a korábbi szakmeghirdetésekhez képest számban kevesebb, ám annál tartalmasabb képzéseket kínálnak, melyek képesek követni a munkaerőpiac változásait és mindenkori kihívásait. A képzések törzsanyagai széles körű tájékozottságot biztosítanak egyetemünk polgárainak, a szakokon belüli specializációk pedig felkészítenek a mesterképzésbe való belépésre, és szakképzettséget adnak, különféle feladatkörök ellátására készítve fel a hallgatókat. A kiváló alapműveltséggel rendelkező,
nyelveket jól beszélő szakemberek könnyen megtalálhatják helyüket a gazdaságban és a humán szolgáltatásokat egyre nagyobb arányban igénybe vevő kulturális közszolgáltatásban. A humán tudományokat és a természettudományt művelők számára a tanári hivatás egy a végtelen lehetőségek közül, melyekre diplomával a kezükben pályázhatnak.

 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek