Bezár

Videogaléria

Innovízió – 2011. január 11.

Innovízió – 2011. január 11.

2011. február 02.
4 perc

Dr. Hegyi Péter: Új kutatási irányvonalak a hasnyálmirigy gyulladás gyógyításában

Dr. Kovács Kornél: Tehetséggondozás biológiai diákolimpián

Dr. Makay Géza: Konferenciaközpont építése, avagy felületek háromszögelése

 Az Innovízió adása Windows Media Video formátumban itt tekinthető meg:
(180p, 240p, 360p, 480p, 720p, 1080p)

Megjegyzés: Az Internet elérés sávszélessége, a számítógép teljesítménye és a monitor felbontása alapján válasszon a fenti lehetőségek közül!


Dr. Kovács Kornél: Tehetséggondozás biológiai diákolimpián

Miután 2009-ben Magyarországot teljes jogú tagként vették fel a Biológiai Diákolimpiai Mozgalomba, hazánk 2010-ben először vett részt csapattal a Nemzetközi Biológia Diákolimpián (IBO). A verseny 2010. július 11-18-ig tartott. A diákok a csapatvezetővel néhány nappal a verseny előtt kiutaztak az időeltolódás megszokása miatt. Az előzetes kinn tartózkodás helyszíne a Dél Koreához tartozó Jeju szigete volt, ahol a csapat több kiránduláson is részt vett.

Az IBO-ra a diákokat egy éves munkával, szinte minden szombatot és vasárnapot feláldozva készültek fel a diákok és segítették őket az SzTE TTIK Biológus Tanszékcsoport oktatói. Az összteljesítmények alapján végül minden diákunk átlagfeletti teljesítményt nyújtva a mezőny első harmadában végzett. A magyar csapat egyenletes teljesítményére jellemző, hogy a legjobb és legrosszabb diákunk teljesítménye között mindössze 4%-nyi különbség volt. A csapat tagjai azonban ezzel együtt is nagyon eltérő felkészültségűek voltak: mindenki más területen nyújtott kiemelkedő és gyengébb teljesítményt.

A 60 ország nem hivatalos pontversenyében a 14. helyen végeztünk, Európában pedig a 3. legjobbak lettünk, amire a többi résztvevő ország is felfigyelt, hiszen először vettünk részt csapattal az IBO-n. A valódi élmezőnyt jelentő első 8-10 országba kerülés azonban további erőfeszítéseket igényel, főleg a kísérletes munkák pénzigénye gátol ebben bennünket.

 

Dr. Makay Géza: Konferenciaközpont építése avagy felületek háromszögelése

A szegedi székhelyű Alukonstrukt Kft többek között fémből készült merevítő rudakból épít olyan felületeket, amelyeknek a lapjai háromszög alakú üveglapok. Az ilyen felületek megkonstruálása komoly mérnöki kihívás, hiszen figyelembe kell venni a felület önsúlyán kívül a szélnyomást, a hóterhet, az esetleges földmozgások hatását, stb. Már a megépítéshez megfelelő geometria kialakítása (a felület háromszögelése) is nehéz probléma, meg kell felelni az élhosszakra és szögekre tett feltételeken kívül többek között még annak is, hogy a felület belsejében a csúcspontok csak 5-öd vagy 6-odfokúak lehetnek. Ilyen háromszögeléssel a szakirodalomban nem foglalkoztak, erre (eddig) nem volt megfelelő eljárás.

Egy olyan algoritmust sikerült kitalálni és programban megvalósítani, ami azon kívül, hogy betartja a megadott feltételeket, lehetőséget ad a felületek sok szempont szerinti megjelenítésére és továbbszerkesztésére is. A program több ilyen háromszögelést is generál, amiből a mérnökök (műszaki szempontok alapján) ki tudják választani az építéshez megfelelőeket, és azokat importálni tudják saját programjaikba.


Új kutatási irányvonalak a hasnyálmirigy gyulladás gyógyításában

Munkacsoportunk az elmúlt 10 évben elsősorban a heveny hasnyálmirigy gyulladás kialakulásának folyamatát kutatta, illetve próbált olyan célpontokat megtalálni, melyek terápiás konzekvenciákkal járhatnak. A heveny gyulladás epekő és alkohol hatására alakulhat ki. Amikor az epekő elindul az epehólyagból, elzárhatja az epevezeték és a hasnyálmirigy nyombélbe történő közös betorkollásának nyílását (Vater papilla), melynek következtében a hasnyálmirigynedv nem tud kifolyni. Ez egyrészt elfolyási akadályt is kivált, másrészt az epefolyadék is bejut a hasnyálmirigy kezdeti részébe. Mindezek együtt váltják ki a gyulladást. Alkohol fogyasztás esetén, az etanolból a sejtben szabad zsírsavak keletkeznek (s társulnak a szintén elfogyasztott zsíros ételek alkotta szabad zsírsavakkal). Az epesavak és/vagy a szabad zsírsavak nagyon súlyosan károsítják a sejten belüli energiatermelő sejtszervecskéket, a mitokondriumokat, s így a sejt energiaszintje csökken. Ennek eredményeként olyan, sejten belüli reakciók alakulnak ki, melyek a sejt károsodásához, illetve pusztulásához vezethetnek.

Munkacsoportunk kimutatta, hogy a hasnyálmirigy vezeték sejtjeinek energetikai károsodása (sejten belüli ATP szint csökkenése) döntő mértékben szerepet játszhat a betegség kialakulásában. Kísérleteinkben jelenleg olyan módszert próbálunk kidolgozni, mely lehetőséget teremthet az ATP, sejtbe történő bejuttatására.

 

 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek