2023. december 7., csütörtök

SZTE TIK 2023. június

2023. június 30.

A Szegedi Tudományegyetemen a 2022/2023-as tanév tavaszi félévének végén 17 habilitált és 123 PhD doktori címet szerzett hallgatót avattak. Az eseménynek a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont, 2023. június 30-án, ahol összesen 140-en vehették át oklevelüket.

2023. június 29.

A következő félévtől az SZTE doktoranduszai 40.000 forinttal több ösztöndíjat kaphatnak és 200 PhD-hallgató részesül majd kiválósági doktori ösztöndíjban.

2023. június 29.

A 2022/23-as tanévben a Szegedi Tudományegyetemen mintegy 120 egyetemi polgár korábbi időszakban nyújtott teljesítményét ismerték el vezetői megbízással, új munkaköri vagy kitüntető cím adományozásával, díszoklevéllel. A humánpolitikai átadónak a Rektori Hivatal díszterme adott otthont, 2023. június 29-én. Az elismeréseket Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja adta át.

2023. június 29.

Földünk, és „rajzának” színeváltozása - földrajz tankönyvek egykor és most - akár ez is lehetne az alcíme a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára legújabb digitális kincsének. Dr. Szilassi Péter földrajz tankönyv-gyűjteményében 1842-ből származik a legrégebbi tankönyv, amit Arany János tanárkollégája, Kiss Lajos írt. A Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia együttműködésével digitalizálták ezt a páratlan tudásanyagot, amelynek célja az értékmegőrzés mellett egy új kutatási horizont megnyitása, akár a mesterséges intelligencia bevonásával. Az adatbázis heteken belül online is elérhető lesz.

2023. június 26.

Megrögzött olvasóból lett (mese)író Löffler Zsuzsanna régész, a Szegedi Tudományegyetem egykori hallgatója, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa. Az elvarázsolt testvérek-sorozat első két és további három részéről, A napsugaras ház rejtélye című meseregényről, no meg íróvá válásáról árult el titkokat a szerző, akit Kosztolányi-Németh Marianna könyvtáros kérdezett a 94. Ünnepi Könyvhét szegedi egyetemi rendezvényén.

2023. június 26.

Idén Magyarország rendezi meg – a Szegedi Tudományegyetem közreműködésével – a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát (International Olympiad in Informatics, IOI 2023). A világ egyik legrangosabb informatikai versenyére mintegy 1000 vendég érkezik, köztük 400 versenyző. A nemzetközi diákolimpiára, amelyet 2023. augusztus 28. és szeptember 4. között rendeznek meg, csapatkísérők jelentkezését várják. A kísérők szállást, étkezést és a nyolc napra bruttó 80 ezer forint díjazást kapnak.

2023. június 21.

„Modern kori polihisztor” – mondják Géczi Jánosról, miután fölsorolják, hogy íróként, költőként, szerkesztőként, képzőművészként, egyetemi oktatóként is tevékenykedik. Az utolsó rózsához című verskötete 2023. június 9-i bemutatóján belehallgattunk a költő Géczi János és a moderátor Annus Gábor, a Szegedi Tudományegyetem két egykori hallgatója és volt munkatársa beszélgetésébe – emlékekről és versekről.

2023. június 18.

Olvasásnépszerűsítés a (mű)fordítók tapasztalatával? Igen! A könyvkiadásban „háttérmunkás” fordítót is reflektorfénybe állította a 94. Ünnepi Könyvhéten a Szegedi Tudományegyetem több programja is. Nagy Gergellyel, az SZTE angol tanszékén 17 éven át oktató, a szegedi egyetem angol-ógörög szakján diplomázó műfordítóval a Tömörkény gimnáziumban Benkő Imola Orsolya tanárnő vendégeként, tizedik évfolyamosainak rendhagyó tanóráján, s aztán az SZTE Klebelsberg Könyvtárban beszélgettünk.

2023. június 15.

Megáll az idő, amikor beleolvasunk Kontra Ferenc: „A Fiú” című kötetébe. A jelenből hátra pillantva elénk tárul a 20. század. A helyét kereső fiú alakváltozataként ismerünk rá a szegedi József Attila Tudományegyetem egykori hallgatójára is… Kontra Ferenc „horvátországi magyar írót” – néhány évfolyamtársuk jelenlétében – Újszászi Ilona újságíró kérdezte a 94. Ünnepi Könyvhét kitüntetett egyetemi rendezvényén „A Fiú”-ról és a férfi útjáról.

2023. június 13.

Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) ösztöndíjasait köszöntötték 2023. június 13-án a Szegedi Tudományegyetemen. Idén 322 hallgató részesült elismerésben.

2023. június 10.

„Eddig minden rendben” – „So far So Good”. A Szegedi Tudományegyetem egyik első könyvheti programja címével hangsúlyozható: 2023. június 8-án „hivatalosan” is megnyílt a 94. Ünnepi Könyvhét. Az alaphangot Nagy Bandó András író és humorista adta, majd tovább dübörgött a szegedi rendezvény-sorozat. A zenei „nyitányt” előadó SZTE-muzsikusok után az egyetemhez kötődő szerzők és moderátorok, az olvasást népszerűsítő bloggerek léptek a szegedi Dugonics téri könyvsátrak ölelte színpadra.

2023. június 08.

Középiskolásoknak szóló bulink a dél-alföldi régió legnagyobb érettségi utáni eseménye. Viszont nem csak a szórakozásé lesz a főszerep, hiszen jövő és karrierépítés céljából, izgalmas SZTE-s sikersztorikat is meghallgathatnak a diákok június 30-án, az IH Rendezvényközpontban.

2023. június 08.

Szabados Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem alumnusa és oktatója, televíziós munkája mellett a Nincs időm olvasni! kihívás alapítója és a Libertine Könyvesbolt tulajdonosa, melyek révén elkötelezett és aktív szervezője az olvasás örömének felfedezését célzó országos mozgalomnak.

2023. június 08.

A Szegedi Tudományegyetem IKIKK Társadalmi Felelősségvállalás Kompetencia Központ részvételével idén már hatodik alkalommal, ezúttal rendhagyó módon szervezi meg a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a Gyereket a magasba! rendezvényét. Idén ugyanis flashmob formájában lehet csatlakozni hozzájuk, ezzel is kiállva amellett, hogy a gyerek örök érték, és a jövőt jelenti! A Mert körülöttünk forog a világ! nevű flashmobra minden érdeklődőt várnak június 10-én, szombaton, 11 órától az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központnál.