SZTE TIK 2022. október

2022. október 28.

Az amerikai U.S. News & World Report Education 2022. évi felsőoktatási rangsorán jelentősen javított helyezésein a Szegedi Tudományegyetem. Világszinten ötven pozíciót lépett előre és a 662. helyen szerepel, míg Európán belül több mint húsz helyet javítva a 271. intézmény lett idén. A szakterületi rangsorokban is jól szerepel az egyetem: farmakológia és toxikológia kategóriában első helyen végzett Magyarországon, de több helyezést javított a fizika, a kémia, valamint az ideg- és viselkedéstudományok területeken is.

2022. október 27.

Klebelsberg Kuno halálának 90-ik évfordulóján és a Pécsi Tudományegyetem letelepedése közelgő centenáriuma alkalmából „Pécs-Debrecen-Szeged, Klebelsberg Kuno és a magyar felsőoktatás” címmel nyílt utazó kiállítás az SZTE Klebelsberg Könyvtár átriumában.

2022. október 26.

A Szegedi Tudományegyetem idén is a világ legjobb egyetemei között szerepel a Times Higher Education szakterületi rangsorain. A legfrissebb értékelések alapján a bölcsészet- és társadalomtudomány kategóriába is bekerült az SZTE, és továbbra is jó pozíciókat foglal el a pszichológia, az egészségtudományok, az élettudományok, az élettelen természettudományok és az informatikai tudományok területein.

2022. október 26.

Véget ér a centenáriumi tanév: az egyetemalapítás 440. és a kolozsvári magyar tudományegyetem szegedi befogadásának 100. évfordulóját 2021/2022-ben ünnepelte a Szegedi Tudományegyetem. A Centenáriumi Zárórendezvények között szerepel konferencia, ünnepség a színházban és november 12-én a Szegedi Tudományegyetem Napja.

2022. október 25.

Az energiaköltségek emelkedésére tekintettel és az ágazatirányítás elvárásaival összhangban újabb energiatakarékossági intézkedéseket vezettek be a Szegedi Tudományegyetemen. Az intézményben 2x1 hetes igazgatási szünetet és 1 hetes téli bezárást rendeltek el, emellett a teljes fűtési szezonban maximalizálják a hőmérsékletet az épületekben. Az egyetemen november elsejétől Energiahatékonysági Bizottság kezdi meg munkáját.

2022. október 20.

Ligeti Lajos orientalista professzor születésének 120. évfordulójára kiállítással emlékezik az SZTE Klebelsberg Könyvtár Keleti Gyűjteménye. A szakma által a 20. század legnagyobb magyar keletkutató nyelvészének, filológusának tekintett tudós 1987-ben bekövetkezett halála után a Szegedi Tudományegyetemre hagyományozta hozzávetőleg 11 ezer tudományos műből álló könyvtárát.


2022. október 19.

A Szegedi Tudományegyetem 6 kara, 27 mesterképzést hirdet a 2022-es keresztféléves felvételi eljárásban. A jelentkezők nappali és levelező tagozatos, államilag finanszírozott és önköltséges képzések közül választhatnak. Az érdeklődők november 15-ig a felvi.hu oldalon jelentkezhetnek.

2022. október 18.

A Szegedi Tudományegyetem általános szenátusválasztást tart. A Főigazgató tájékoztató a 2022. évi általános szenátusválasztás végeredményéről ide kattintva olvasható.

2022. október 17.

Ünnepséget rendezett az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzata 2022. október 16-án, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége megalakulásának évfordulóján. A hallgatók, az egyetem vezetői és az SZTE 1956 Emlékbizottság tagjai mellett Dr. Kiss Tamás, a MEFESZ alapító elnöke is megkoszorúzta az egyetemi MEFESZ-emlékművet.

2022. október 13.

Tovább emelkedett a Start ösztöndíjasok száma: míg tavaly 600, idén már 745 egyetemi tanulmányait Szegeden kezdő hallgató kapott egyszeri tanévkezdő támogatást. Idén először Start Plusz ösztöndíjat is átadtak.

2022. október 10.

Az SZTE Pszichiátriai Klinika foglalkoztatói és művészetterápiás munkacsoportja szervezésében a Szegedi Tudományegyetem idén is csatlakozott a 12. Psychart24 országos művészeti maratonhoz. A szabad alkotást népszerűsítő esemény október 7-én, pénteken délben indult és egészen másnap délig várta a résztvevőket az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.