SZTE TIK Kiemelt hírek

2023. november 06.

Karikó Katalin fiziológiai és orvostudományi Nobel-díja bejelentésének hetében jelent meg magyarul az Áttörések – Életem és a tudomány című memoárkötet. Azóta több könyvismertető is napvilágot látott. A történtek összefoglalásával, illetve a 2023. november 7-én, 18 órakor, a JATE Klubban kezdődő könyves beszélgetésen azokra irányítjuk a figyelmet, akik hozzájárultak az Áttörések sikeréhez.

2023. október 19.

A Szegedi Tudományegyetem 6 kara, 29 mesterképzést hirdet a 2023-as keresztféléves felvételi eljárásban. A jelentkezők nappali és levelező tagozatos, állami ösztöndíjas, és költségtérítéses képzések közül választhatnak. Az érdeklődők november 15-ig a felvi.hu oldalon jelentkezhetnek.

2023. október 19.

16 pincészet 48 féle borát kóstolta végig a zsűri a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága, a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont által szervezett borversenyen 2023. október 16-án, a SZAB Székházban.

2023. október 18.

A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója, Prof. Dr. Kiss László csillagász „Hol van mindenki? A Fermi-paradoxon és a földönkívüli élet lehetőségei” címmel adott elő a XXXII. SZTE Szabadegyetemen. A József Attila Tanulmányi és Információs Központban mutatta be a közönségnek a Fermi-paradoxont és annak megoldási lehetőségeit, ezen keresztül boncolgatva napjaink igen népszerű kérdését, vajon lehet-e élet a Földön kívül.

2023. október 16.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tudományos kutatása, valamint helye az oktatásban” – ezzel a címmel rendezett konferenciát és megemlékezést a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) megalakításának 67. évfordulóján a Szegedi Tudományegyetem 1956-os Emlékbizottsága. Az előadások 1956 társadalomtörténeti kutatásaiból kiindulva arra keresték a választ: hogyan kelthető fel a fiatalok figyelme a forradalom története iránt.

2023. szeptember 20.

A Szegedi Tudományegyetem felkerült a QS legkiválóbb európai egyetemeket vizsgáló új rangsorára. Az idén először összeállított listán Közép-Európában a 11., Európában a 242. helyen végzett az SZTE. A hazai mezőnyben a három legjobb magyarországi egyetem között szerepelt.