Történet

 

A Szegedi Tudományegyetem egy olyan felsőoktatási intézmény, mely nem rendelkezik egy nagy, egységes campus-szal. A hallgatóknak az egész várost be kellett járni, ha ügyeket akartak intézni vagy épp órára siettek. Ám ez 2004-ben megváltozott. Akkorra készült el ugyanis az Egyetem szíve, mely a József Attila Tanulmányi és Információs Központ nevet kapta. Ez a létesítmény szinte azonnal a Tisza-parti egyetemi élet fókuszpontjába került, ugyanis itt egyesítették az összes olyan szolgáltatási egységet, melyre a hallgatóknak szüksége lehet. A Hallgatói Szolgáltató Iroda, az SZTE Jegyzetbolt, az SZTE Ajándékbolt és a TIK Café mellett a Klebesberg Könyvtár kapott helyet a 25.000 négyzetméteres területű üveg palotában.


SZTETIK


A Központ megépítésének tervezésekor nagyon fontos volt a helyszín kiválasztása. Az illetékes döntéshozók 3 terület közül választották ki végül az Ady téri sportpályákat, melyek addigra a Hattyas sori épületegyüttes miatt feleslegessé váltak. A TIK egy előremutató, innovatív épület formájában fogalmazódott meg már a tervezés pillanatában. Fontos volt, hogy egy olyan Központ készüljön el, mely mind praktikusságában, mind kinézetében az élen jár.


Megnyitása óta az egyetem „zöld zászlóshajójává” vált a TIK, ugyanis számtalan környezetvédelmi díjat nyert el, rengeteg beruházás valósult meg és van folyamatban mind a mai napig a fenntarthatóság jegyében. A Központ teteje például immár 80 kWh energia előállítására alkalmas napelemparkkal rendelkezik, melyek mellett 2008 óta napkollektorok is helyet kaptak, aminek köszönhetően májustól egészen októberig kiváltható a gáz fogyasztása az egész épületnek. 2015-ben készült el a szennyvízhőt alkalmazó hűtő-fűtő berendezés, mely az országban eddig csupán 2 helyen volt megtalálható.


SZTETIK5


A hallgatók szeretik a TIK-et, hiszen mindent megtalálnak egy helyen. Szórakozási, sportolási, tanulási lehetőségeket biztosít számukra, egy olyan Központ ez, melybe akkor is érdemes betérnie az embernek, ha nem tartozik a Szegedi Tudományegyetem népes családjába!


SZTETIK