SZTE TIK Friss hírek

2023. november 08.

Prehoffer István könyvhagyatékának muzeális ritkaságait bemutató kiállítás nyílt az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. A komoly könyvgyűjtői igénnyel összeválogatott gyűjtemény 46 kötete a 16-17. századi Európa humanista nyomdáiban napvilágot látott filozófiai és történettudományi műveket tartalmaz. A nagy érdeklődéssel kísért megnyitó után Szőkefalvi-Nagy Erzsébet könyvtárnok lebilincselő előadásban mutatta be a könyvek történetét.

2023. október 26.

A Szegedi Tudományegyetem továbbra is a világ legjobb egyetemei között szerepel a Times Higher Education szakterületi rangsorain. A legfrissebb értékelések alapján az SZTE idén első helyen végzett Magyarországon a neveléstudományi, pedagógus- és tanárképzési kiválósági listán. Emellett felkerült a gazdaságtudományok szakterületi rangsorra, miközben továbbra is jó pozíciókat foglal el a bölcsészettudományok és művészetek, az egészségtudományok, a pszichológia, az élettudományok, az élettelen természettudományok, valamint az informatikatudomány területein.

2023. október 24.

Dr. Sinka Rita és Prof. Dr. Gácser Attila, az SZTE Biológia Intézet munkatársainak kiállításmegnyitója volt látható október 17-én a 27. Őszi Kulturális Fesztiválon. Mind a ketten elhivatottak az oktatói-kutatói munka mellett, de a képzőművészetek iránt is érdeklődnek. Az általuk készített festményekből most először láthatott válogatást a nagyközönség.

2023. október 18.

Továbbra is töretlen az érdeklődés a Szegedi Tudományegyetemen az ERASMUS program iránt: a 2023/2024-es tanév első félévében 127 külföldi hallgató kezdte meg tanulmányait Szegeden, míg az SZTE-ről 113 diák utazott az 575 európai partnerintézmény egyikébe. A fél- és teljes tanéves képzések mellett a rövid idejű mobilitások (doktori mobilitás, Blended Intenzív Programok) lehetőségét is kínálja a ki- és beutazó hallgatók számára az SZTE.

2023. október 18.

Ha a Kedves Olvasó körülnéz a munkahelyén, és úgy találja, hogy munkatársaival örömmel énekelne közös kórusban, akkor valószínűleg jó helyen dolgozik.

2023. szeptember 21.

Elektromos autótól a mobiltöltős szobabicikliig, alternatív takarmány alapanyagoktól a hajtógázmentes aeroszolokig - számos innovációt láthatnak az érdeklődők a Szegedi Tudományegyetem standján, 2023. szeptember 27-től október 1-ig, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón és Élményprogramon, a budapesti Hungexpo területén.

2023. szeptember 21.

Megjelent a SZTEminárium Magazin legújabb, 2022/23-as száma – a Szegedi Egyetem Magazin lapcsaládhoz tartozó, „Hallgatókról hallgatóknak” mottóra épült kiadvány online már lapozható, és néhány napon belül a Szegedi Tudományegyetem összes épületében elérhetővé válik.

2023. szeptember 06.

Több mint 1200 külföldi hallgatót vett fel idén a Szegedi Tudományegyetem. Jelenleg több mint 130 országból tanulnak hallgatók az SZTE-n, ezzel országosan is egyedülállóan sokszínű közösséget alkotnak a szegedi egyetemisták. Beilleszkedésüket, tanulmányaik elkezdését orientációs napokkal segíti az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága.

2023. augusztus 21.

Megjelent a Shanghai Ranking friss Academic Ranking of World Universities világranglistája. A rangsorra mindössze négy magyar egyetem került fel, az SZTE világviszonylatban a 701-800. helyen végzett, ezzel a harmadik legjobb hazai eredményt érte el.

2023. augusztus 03.

Bár a nyári időszakban alapvetően mindenhol belassul kicsit az élet, a Szegedi Tudományegyetem EUGLOH-csapatáról ez korántsem mondható el. A júniusi éves találkozót követően folyamatosan folynak az egyeztetések, műhelymunkák, múlt héten pedig az egész csapat összeült egy közösségépítő falatozásra a Hági Udvarba.