2023. szeptember 24., vasárnap

SZTE TIK Friss hírek

2023. augusztus 21.

Megjelent a Shanghai Ranking friss Academic Ranking of World Universities világranglistája. A rangsorra mindössze négy magyar egyetem került fel, az SZTE világviszonylatban a 701-800. helyen végzett, ezzel a harmadik legjobb hazai eredményt érte el.

2023. augusztus 03.

Bár a nyári időszakban alapvetően mindenhol belassul kicsit az élet, a Szegedi Tudományegyetem EUGLOH-csapatáról ez korántsem mondható el. A júniusi éves találkozót követően folyamatosan folynak az egyeztetések, műhelymunkák, múlt héten pedig az egész csapat összeült egy közösségépítő falatozásra a Hági Udvarba.

2023. június 29.

A következő félévtől az SZTE doktoranduszai 40.000 forinttal több ösztöndíjat kaphatnak és 200 PhD-hallgató részesül majd kiválósági doktori ösztöndíjban.

2023. június 29.

A 2022/23-as tanévben a Szegedi Tudományegyetemen mintegy 120 egyetemi polgár korábbi időszakban nyújtott teljesítményét ismerték el vezetői megbízással, új munkaköri vagy kitüntető cím adományozásával, díszoklevéllel. A humánpolitikai átadónak a Rektori Hivatal díszterme adott otthont, 2023. június 29-én. Az elismeréseket Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja adta át.

2023. június 29.

Földünk, és „rajzának” színeváltozása - földrajz tankönyvek egykor és most - akár ez is lehetne az alcíme a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára legújabb digitális kincsének. Dr. Szilassi Péter földrajz tankönyv-gyűjteményében 1842-ből származik a legrégebbi tankönyv, amit Arany János tanárkollégája, Kiss Lajos írt. A Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia együttműködésével digitalizálták ezt a páratlan tudásanyagot, amelynek célja az értékmegőrzés mellett egy új kutatási horizont megnyitása, akár a mesterséges intelligencia bevonásával. Az adatbázis heteken belül online is elérhető lesz.

2023. június 26.

Megrögzött olvasóból lett (mese)író Löffler Zsuzsanna régész, a Szegedi Tudományegyetem egykori hallgatója, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa. Az elvarázsolt testvérek-sorozat első két és további három részéről, A napsugaras ház rejtélye című meseregényről, no meg íróvá válásáról árult el titkokat a szerző, akit Kosztolányi-Németh Marianna könyvtáros kérdezett a 94. Ünnepi Könyvhét szegedi egyetemi rendezvényén.

2023. június 21.

„Modern kori polihisztor” – mondják Géczi Jánosról, miután fölsorolják, hogy íróként, költőként, szerkesztőként, képzőművészként, egyetemi oktatóként is tevékenykedik. Az utolsó rózsához című verskötete 2023. június 9-i bemutatóján belehallgattunk a költő Géczi János és a moderátor Annus Gábor, a Szegedi Tudományegyetem két egykori hallgatója és volt munkatársa beszélgetésébe – emlékekről és versekről.

2023. június 18.

Olvasásnépszerűsítés a (mű)fordítók tapasztalatával? Igen! A könyvkiadásban „háttérmunkás” fordítót is reflektorfénybe állította a 94. Ünnepi Könyvhéten a Szegedi Tudományegyetem több programja is. Nagy Gergellyel, az SZTE angol tanszékén 17 éven át oktató, a szegedi egyetem angol-ógörög szakján diplomázó műfordítóval a Tömörkény gimnáziumban Benkő Imola Orsolya tanárnő vendégeként, tizedik évfolyamosainak rendhagyó tanóráján, s aztán az SZTE Klebelsberg Könyvtárban beszélgettünk.

2023. június 15.

Megáll az idő, amikor beleolvasunk Kontra Ferenc: „A Fiú” című kötetébe. A jelenből hátra pillantva elénk tárul a 20. század. A helyét kereső fiú alakváltozataként ismerünk rá a szegedi József Attila Tudományegyetem egykori hallgatójára is… Kontra Ferenc „horvátországi magyar írót” – néhány évfolyamtársuk jelenlétében – Újszászi Ilona újságíró kérdezte a 94. Ünnepi Könyvhét kitüntetett egyetemi rendezvényén „A Fiú”-ról és a férfi útjáról.

2023. június 13.

Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) ösztöndíjasait köszöntötték 2023. június 13-án a Szegedi Tudományegyetemen. Idén 322 hallgató részesült elismerésben.