SZTE TIK Friss hírek

2021. december 23.

Advent idején és a karácsonyfa-ünnepélyeken előbb-utóbb szóba került Szegeden a városba költözött tudományegyetem. A Szeged című napilap 100 évvel ezelőtti decemberi számait lapozgattuk, fotókat nézegettünk az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta repozitórium-rendszerébe lépve, s kiemeltünk 12, a kort, a várost és az egyetemet jellemző történetet és véleményt.

2021. december 22.

Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora kapta meg a magyar Nobel-díjként emlegetett Bolyai-díjat. A hazai tudományos élet legjelentősebb kitüntetését 11. alkalommal adták át. Ebből az alkalomból Áder János köztársasági elnök és Szabó Gábor akadémikus, a Bolyai Díj Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte Karikó Katalint.

2021. december 22.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elismerő okleveleket adott át Magyarország kiemelkedő tudományos teljesítményt nyújtó kutatási infrastruktúráinak. Az eseményen a Szegedi Tudományegyetem 4+1 kutatási infrastruktúrája részesült az elismerésben.

2021. december 15.

Hogyan tanul a sikeres egyetemista? – Tanulásmódszertani útmutató felsőoktatásban részt vevő hallgatók számára címmel jelent meg a Szegedi Tudományegyetem oktatói és dolgozói által szerzett tanulásmódszertani kézikönyv, amelyet 2021. december 10-én, az EFOP 3.4.3.-16-2016-00014 azonosító számú Európai Uniós pályázat projektzáró rendezvényén mutattak be a szerzők. A könyv egyetemisták számára nyújt széleskörű útmutatást a hatékony tanulás témájában.

2021. december 10.

A Szegedi Tudományegyetem centenáriumi ünnepségsorozatához csatlakozva konferenciát szerveztek az SZTE Klebelsberg Könyvtárban, „Száz éves a Szegedi Egyetemi Könyvtár címmel”. A konferenciát december 9-én tartották, ahol az Örökös Könyvtári Tag címeket is kiosztották.

2021. november 13.

Az SZTE centenáriumi tanévének Egyetem Napja rendezvénysorozatát 2021. november 13-án Ünnepi Szenátusülés zárta. Hagyomány, hogy a Szegedi Tudományegyetem Napja alkalmából a felsőoktatási intézmény munkáját támogató jeles személyiségeknek Doctor Honoris Causa kitüntető címet, továbbá rangos egyetemi díjakat és elismerő okleveleket adományoz az universitas vezető testülete.

2021. november 12.

Az SZTE centenáriumi tanéve Egyetem Napja ünnepség-sorozata 2021. november 12-én Prof. Dr. Menyhárt Gáspár síremléke megkoszorúzásával folytatódott. Az első szegedi rektor, az SZTE egykori jogi kari dékán és professzor munkásságát Prof. Dr. Görög Márta, a Szegedi Tudományegyetem ÁJTK dékánja méltatta.

2021. november 10.

A Szegedi Tudományegyetem Napját 2002 óta minden év november 11-én ünneplik. Ez a nap többszörös ünnepnap a Szegedi Tudományegyetemen: 1872. november 11-én kezdődött meg a tanítás az intézmény jogelődjének tekintett kolozsvári egyetemen, 1940. november 11-e a Szegeden újonnan alapított Horthy Miklós Tudományegyetem tanévnyitójának napja. A Centenáriumi Tanévben az Egyetem Napi ünnepségsorozat több naposra tervezett: színes és változatos programokkal, amelyeket 2021. november 13-án, szombaton az Ünnepi Szenátusülés zár.

2021. november 09.

Eredményesen szerepelt a Szegedi Tudományegyetem az amerikai U.S. News & World Report 2022. évi Best Global Universities felsőoktatási rangsorán. Az SZTE világ-, európai és hazai viszonylatban is előrelépett, valamint jelentős javulásokat ért el a fizika és a klinikai orvostudományok területén.