Bezár

SZTEhírek

IMG_20220831_174044

Nemzetközi táncfesztiválon az SZTE képviselői

Nemzetközi táncfesztiválon az SZTE képviselői

2022. szeptember 01.
2 perc

Hétfős delegáció képviseli a Szegedi Tudományegyetemet a Choreomundus Alumni találkozón, Franciaországban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE a kezdetektől tagja annak a négy egyetemet magában foglaló konzorciumnak, amely 2012-ben, tehát 10 éve útjára indította a "Choreomundus - A tánc mint tudás, gyakorlat és kulturális örökség" nevű Erasmus+ tánckutató mesterképzést. A Szegedi Tudományegyetem mint magyar partner mellett a közös diplomát adó képzésben a University of Clermont Auvergne (Franciaország), a Norwegian University of Science and Technology (Norvégia), és a University of Roehampton (London) vesznek részt.

Idén a program 10 éves fennállása alkalmából az egyébként is kétévente megrendezett Choreomundus Alumni találkozó kiemelten különleges - főképp, mivel a legutolsó, jelenléti alkalommal megvalósult rendezvény e sorozatban 2018-ban, a Covid-19 világjárvány kirobbanása előtt (éppen Szegeden) zajlott. A 2022-es, jubileumi találkozónak a program koordinátor-egyeteme, a clermont-ferrandi University of Clermont Auvergne ad otthont.

A négynapos rendezvény prezentálja mindazt az akadémiai, művészeti és kulturális sokszínűséget, amely a programnak természetszerűleg sajátja. Nemzetközi táncfesztivál keretében a végzett hallgatók saját kulturális-művészeti hátterüket mutatják be; a fesztivál emellett teret ad egy olyan konferenciának is, amelyben neves antropológusok előadásain kívül az azóta különféle szakmai platformokon a Choreomundus-diplomát hasznosító öregdiákok kerekasztal-beszélgetéseken vitatnak meg aktuális tudományos kérdéseket. Értekeznek többek között a fiatal kutatók helyzetéről, vagy a kulturális és tudományos dekolonizációról. A program szerves része a táncfilmfesztivál, amely olyan, az öregdiákok és jelenlegi hallgatók által készített, zsűrizett kisfilmek megtekintésére ad lehetőséget, amelynek központi témája a tánc és az elmúlt 2 évet globálisan meghatározó krízisek (járvány, környezeti katasztrófák) kapcsolata.

A Covid-19 világjárvány miatt elmaradt két évfolyam ünnepélyes diplomaosztójára is ezen a fesztiválon kerül sor.

A Szegedi Tudományegyetemet egy hétfős delegáció képviseli: a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar nevében Prof. Dr. Gyenge Zoltán dékán, Dr. Matuska Ágnes dékánhelyettes; a program és az annak otthont adó Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék nevében Dr. Felföldi László tánckutató, a program nyugalmazott alapítója, Dr. Varga Sándor etnokoreológus, a program szegedi vezető oktatója, Dr. Povedák Kinga és Apjok Vivien, a program állandó oktatói; és a BTK nemzetközi irodája nevében Bata Ágnes.

A fesztivál részletes programja elérhető a www.choreomundus.org és a https://choreomundusalumniassociation.weebly.com/festival.html oldalakon.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek