Bezár

SZTEhírek

Informatorium_cover

Megújult a magyar őstörténet: a szakma vezető kutatóinak előadássorozata az SZTE-n

Megújult a magyar őstörténet: a szakma vezető kutatóinak előadássorozata az SZTE-n

2022. szeptember 27.
2 perc

r a múlt sem a régi – avagy mi újság a korai magyar történelem kutatásában? címmel rendez nyolc előadásból álló sorozatot a Bakonyi Géza Alapítvány és az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A honfoglalás témája mindig nagy közérdeklődést váltott ki: a magyar identitás és a kanonizált nemzettudat, az iskolai oktatás szempontjából is központi jelentőségű, sok embert érdekel, ugyanakkor az iskolai oktatásban nem kap elég teret. Ennek következtében számos tévképzet él erről a meghatározó történeti korról, ráadásul az utóbbi egy évtizedben megjelent új eredmények jelentősen át is rajzolják a honfoglalásról alkotott tudományos képet. Előadóink – a kérdéskör vezető kutatói – előadásukban komplex megközelítést alkalmaznak majd: nemcsak a legfrissebb eredményeiket ismertetik, hanem bemutatják az adott téma jelenkori értelmezéseit, identitásképző szerepeit is.

Az előadások kifejezetten a szélesebb közönségnek szólnak, szerdánként 16:00 órakor kezdődnek. Várunk minden érdeklődőt a BTK Informatórium tantermében (Egyetem u. 2., I. emelet).

1

A program:

Szeptember 28. Bollók Ádám, B. Szabó János (Budapest, ELKH BTK): A császár és a magyarok (Bíborbanszületett Konsztantin szövegének újraértelmezése)

Október 19. Johanna Laakso (Universität Wien): A finnugor nyelvrokonság értelmezése a mai nemzetközi kutatásban

Október 26. L. Juhász Ilona (Komárom, Fórum Kisebbségkutató): Szimbolikus térfoglalás: kopjafák a Felvidéken

November 9. ndor Klára (Szeged, SZTE BTK): Törökök és/vagy magyarok?

November 16.: Font Márta (Pécs, PTE): Keleti szlávok és magyarok a honfoglalás előtt (Mit mond erről a Kijevi Rusz első krónikája és Anonymus Gesta Hungarorum-a)

November 23: Langó Péter (Budapest, ELKH BTK): Árpád mennybemenetele

November 30: Türk Attila (Budapest, PPKE): A korai magyar történelem régészeti kutatásának legújabb eredményei

December 7: Povedák István (Budapest, MOME): Az etnovallás bűvöletében

A programsorozat, mely az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál részét is képezi, az NKA Ismeretterjesztő és Környezetkultúra Kollégiuma és a Nemzeti Tehetség Program NTP-HHTDK-22 támogatásával valósul meg.

SZTEinfo

Fotó: SZTE BTK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek