Bezár

SZTEhírek

Jeles_Andras_konyvbemutato1

Jeles András könyvbemutatója a Grand Caféban

Jeles András könyvbemutatója a Grand Caféban

2022. október 14.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem 26. Őszi Kulturális Fesztivál keretében, 2022. október 11-én a Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar színház- és filmrendező, forgatókönyv- és drámaíróval, Jeles Andrással találkozhattak könyvbemutatójának résztvevői.  Az ahogy seb néz a távozó szuronyra című prózakötet szerzőjével Orcsik Roland, az SZTE BTK Szláv Filológiai Tanszék adjunktusa beszélgetett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Rengeteg programmal és előadással várja az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem a 26. Őszi Kulturális Fesztiválon. A rendezvénysorozat egyik állomása az irodalomkedvelők számára kíbnált egyedülálló lehetőséget.  Jeles András, legújabb kötetét mutatta be. A szerzővel Orcsik Roland, az SZTE BTK Szláv Filológiai Tanszék adjunktusa beszélgetett, aki szerbiai magyar költő, műfordító, kritikus és szerkesztő. Költészettel, műfordítással, kritikaírással foglalkozik. Az SZTE oktatójának munkásságáról korábban itt írtunk. Az előadáson szinte telt ház volt a Grand Caféban.

Jeles_Andras_konyvbemutato2_002


Az ahogy seb néz a távozó szuronyra című prózakötet Jeles András negyedik önálló kötete, ami naplóbejegyzéseket, megfigyeléseket, feljegyzéseket és sok más különböző műfajú írást tartalmaz. Az előadáson elhangzott, hogy annak idején Jeles András ilyen típusú írásai, a Filmvilág című folyóiratban jelentek meg.

A könyv egy Kertész Imre idézettel kezdődik a Sorstalanságból: „Nem az én sorsom volt, de én éltem végig.” Orcsik Roland elmondta, hogy sok reflexió történik az írásra, az énre. Már Kertész Imre mottója azt indítja be, hogy folyamatosan van egy reagálás arra, hogy ki az, aki megszólal a kötetben. A kötetben sok személyes utalást is találunk a szerző életére.

- Töredékek, ez az alcím és a műfaji megjelölés is, amely a korai német romantika óta műfaji rangra emelkedett. Ennek köszönhetően úgy olvastam ezt a könyvet, mint egy olyan labirintust, aminek több bejárata és kijárata is lehetséges. Hagyományos értelemben nem lehet elkezdeni és befejezni a könyvet. Nagyon sokféle módon lehetséges ez – mondta el Orcsik Roland.

m

A kötet eredetileg más címen jelent volna meg, de Jeles András az utolsó pillanatban változtatni kényszerült rajta.

 – Radics Viktória szerkesztőnek nem tetszett, amit eredetileg adtam címet. Papírhajók lett volna, de ezen gyorsan változtatni kellett pár órán belül, mert várta a nyomda. Ekkor elém került egy régi szöveg, aminek a címe Hasonlatok. Ez csupa ilyen félkész hasonlatból állt, nem lehet tudni, hogy mire vonatkozik – mondta el a szerző a címadás történetét.

Ja

Az előadás végén lehetősége volt a közönségnek is kérdéseket feltenni, illetve megvásárolható volt a kötet a Grand Caféban, amit a szerző dedikálásával kaptak meg az érdeklődők.

ded

SZTEinfo – Mátó Gábor

Fotó: Takács Borisz

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek