Bezár

SZTEhírek

nyito

Először rendezték meg a Szegedi Tudományegyetemen az Európai Kolloid Diákkonferenciát

Először rendezték meg a Szegedi Tudományegyetemen az Európai Kolloid Diákkonferenciát

2022. július 11.
3 perc

A European Colloid & Interface Society (ECIS) és a Magyar Kémikusok Egyesületének (MKE) támogatásával tartották meg a 18. Európai Kolloid Diákkonferenciát (ESC) június 26 és 30 között. Az eseménynek első alkalommal volt házigazdája a Szegedi Tudományegyetem. Európa minden tájáról érkeztek intézményünkbe ifjú kutatók, akik a kolloidkémiával foglalkozó tudósok következő generációjának lehetnek kiemelkedő alakjai.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Európai Kolloid- és Határfelületi Társaság (ECIS) a kétévente megrendezésre kerülő diák találkozókat olyan motivált PhD és MSc szintű hallgatók számára szervezi, akik valamely európai egyetemen folytatnak kutatást, vagy európai kutatócsoportokkal állnak együttműködő kapcsolatban. Ezek a találkozók arra szolgálnak, hogy a hallgatók bemutassák munkájukat társaiknak, és elősegítsék a tudományos és társadalmi interakciókat. A szervezést nehezítette a Covid-járvány és az Ukrajnában zajló háborús konfliktus, ennek ellenére 17 országból 57 diák előadó vett részt a rendezvényen.


Galeria_ESC

Galériánk a képre kattintva megtekinthető

-Kezdetben mindegyik találkozót körülbelül három napra tervezték, gyakran egy hétvégét követően vagy azt megelőzően, hogy további kulturális tevékenységekre vagy látogatásokra kerülhessen sor. A legutóbbi néhány találkozón a résztvevő diákok száma meghaladta a 100-at, akik Európa számos kutatócsoportjából érkeztek. Minden résztvevő hallgatótól elvárták, hogy szóbeli előadást tartson, vagy poszter prezentációt mutasson be. A tudományos vita magas színvonalához a nemzetközi szinten elismert kutatókból álló tanári gárda mellett a diákok is jelentősen hozzájárulnak - mondta el Dr. Szabó Tamás, az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék egyetemi adjunktusa, az esemény egyik főszervezője.

A húsz perces szóbeli előadások általában a projektjük előrehaladottabb szakaszában lévő hallgatókra korlátozódnak, 15 perc előadás + 5 perc kérdés-felelet formájában. Az előadók olyan izgalmas szekciókhoz kapcsolódhattak, mint az anyagtudomány, a nanotechnológia, vagy a biotechnológia, illetve a természettudományok számos más, érdekes területe. Ennek oka, hogy a kolloidtudomány egy mélyen interdiszciplináris terület, így az eszmecsere a szakmai innováció egyik elősegítője, alapfeltétele.

diakok

- A találkozó szervezésében a Szegedi Tudományegyetem vegyész MSc és doktorandusz hallgatói közül 11-en, Dr. Szilágyi István Lendület kutatócsoport-vezető, egyetemi docens és a Magyar Kémikusok Egyesülete részéről Androsits Beáta ügyvezető igazgató, valamint Schenker Beatrix rendezvényszervező is részt vettek. Nagyon motiváltak voltunk, hogy egy nagyszerű eseményt szervezzünk látogatóink számára, és nagyon reméljük, hogy mindannyian élményekben gazdag és gyümölcsöző öt napot tölthettek el Szegeden, – árulta el Dr. Szabó Tamás, az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék egyetemi adjunktusa, a konferencia szervezője.

Anton_paar

Az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék egyetemi adjunktusa azt is elmondta, hogy a diákkonferencia célkitűzése, hogy azok a diákok akik ezen a területen képzelik el a jövőjüket, képesek legyenek a tudásuk fejlesztésére és együtt tudjanak működni a külföldi kollégákkal egyaránt. Ami igazán nagy öröm a szervezők számára, hogy több szponzor is az esemény mögé állt. A fő támogató az Anton-Paar, egy grazi székhelyű osztrák cég volt, amely laboratóriumi analitikai műszereket és folyamatelemzési technológiát fejleszt, gyárt és értékesít. Ők egy kis kiállítást is berendeztek az esemény alatt. Támogatók voltak még, a Mol, az LS Instruments, a Continental Szeged és a Unicam Magyarország Kft.

Brian_Vincent_first_visit_1985

-Az öt nap egyik emlékezetes pillanata, amikor Brian Vincent professzor urat, az egész konferenciasorozat megálmodóját, a plenáris előadásokat tartó „Teacher Team”-mel együtt elvittük a Szegedi Roosevelt téri Halászcsárdába és ott elmesélte, hogy 40 éve volt itt utoljára, de akkor még a JATE Kolloidkémiai Tanszékének vezetője vitte el hal levet enni. Az este során megjegyezte, mennyit fejlődött a város 40 év alatt, ennek nagyon örült, mert ahogy fogalmazott, aki egyszer járt Szegeden annak örökké az emlékezetében marad a város - mondta el Dr. Szabó Tamás, az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék egyetemi adjunktusa, a konferencia szervezője.

További információ az előadókról itt olvasható.

SZTEinfo – Kovács-Jerney Ádám

Fotó: Dr. Szabó Tamás, Sütő Máté

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek