Bezár

Sajtószoba

gyogyszer_nyito

Új gyógyszer hatóanyagok és célba juttatásuk új hordozórendszerekkel

Új gyógyszer hatóanyagok és célba juttatásuk új hordozórendszerekkel

2022. január 03.
2 perc

A fejlesztés célja új gyógyszerjelölt hatóanyagok azonosítása, valamint a vegyületek központi idegrendszerbe juttatására alkalmas új gyógyszerhordozó rendszerek kidolgozása volt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A projekt a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében 719,63 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósult meg. A GINOP-2.3.2-15-2016-00060 azonosítószámú kutatási projekt 2017. április 1-én kezdődött, 2021. december 31-én ért véget. A projekt fő célja egy idegsejt védő, gyulladáscsökkentő új gyógyszerjelölt vegyületcsalád azonosítása és széleskörű, a klinikai alkalmazást megelőző vizsgálata volt. A legjobb kiválasztott vegyület (kódja: 0758-S) további fejlesztése a demenciával és mozgáskiesésekkel járó betegségek (pl. Alzheimer-, Parkinson, Huntington-kór) megelőzésére és kezelésére alkalmas gyógyszereket eredményezhet.

A fejlesztés célja új gyógyszerjelölt hatóanyagok azonosítása, valamint a vegyületek központi idegrendszerbe juttatására alkalmas új gyógyszerhordozó rendszerek kidolgozása volt. A projektet a Szegedi Tudományegyetem három karán és az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóintézetében működő 11 kutatócsoportot összefogó konzorcium valósította meg. A konzorcium tagjai már 15-20 éve, egymással szoros együttműködésben foglalkoznak hasonló jellegű kutatásokkal.

Ismert, hogy az agyi sejtek (elsősorban idegsejtek) pusztulásával járó folyamatokat az eddigi gyógyszerek és kezelések nem akadályozzák meg, ezért a demenciával, illetve a mozgási funkciók leépülésével járó betegségeknek (Alzheimer-, Parkinson-, Huntington-kór, amiotróf laterális szklerózis, prion betegségek) nincs oki gyógykezelése. Új felismerés, hogy valamennyi ilyen betegségben kialakul az agyszövet krónikus, elhúzódó gyulladása (neuroinflammáció), amit a klasszikus gyulladásgátló gyógyszerek nem tudnak meggátolni. Ezért a konzorcium azt tűzte ki célul, hogy egy viszonylag új receptor fehérje (szigma-1 receptor) aktiválására alkalmas vegyületeket azonosít, újakat is tervez, majd megvizsgálja ezek élettani és farmakológiai hatásait.

Fizikusok, vegyészek, gyógyszerészek, biológusok, orvosok egymásra épülő, összehangolt munkájának eredményeképpen a 4000 vegyületet tartalmazó saját könyvtárukból, illetve a tervezett új molekulák közül sikerült több olyan új vegyületet azonosítani és tiszta formában előállítani, amely számos pre-klinikai in vitro és in vivo kísérletben sejtvédő és gyulladásgátló hatású, valamint a vér-agy gáton át bekerül az agyba. A hatóanyagok egy része sejtosztódást gátló hatással rendelkezik, míg vezérvegyület (0758-S) epilepsziás görcs gátló hatást is mutat. A kifejlesztett gyógyszerhordozó rendszerek között találtak olyat, amely elősegítette vezérvegyület hatékonyabb bejutását a központi idegrendszerbe. Az orron keresztül alkalmazott készítmény lehetővé teszi a fejlesztés alatt álló hatóanyag vér-agy gát megkerülésével történő, közvetlen bejuttatását az agyba.

A konzorcium tagjai a jövőben folytatni kívánják az említett idegrendszeri betegségek megelőzésére és kezelésére potenciálisan alkalmas gyógyszerjelölt anyagaik további fejlesztését.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek