Bezár

SZTEhírek

Desktop6
Az SZTE részvételével megalakult a Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara

Az SZTE részvételével megalakult a Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara

2020. július 28.
3 perc

Az ország legnagyobb bölcsészettudományi karainak összefogásával alakult meg a Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara. A szakmai szervezet létrejöttét az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatta. A szervezet elnöki tisztét Sonkoly Gábor, az ELTE BTK dékánja, alelnöki tisztét Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja tölti be.

Hat egyetem – az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, illetve a Miskolci, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemek Bölcsészettudományi Karai és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont – együttműködésében alakult meg a Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara, amelynek célja olyan intézményi hálózat kialakítása, amely az európai értékeknek és kritikai hagyományoknak megfelelően elősegíti a bölcsész és társadalomtudományos kutatást és oktatást Magyarországon, valamint a Kárpát-medencében.

 

– A kamara összefogja a nagy egyetemek karait. Fontos feladatunknak tekintjük, hogy a bölcsészet és társadalomtudomány szerepét erősítsük – mondta prof. dr. Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékána, a kamara alelnöke. – Ebben a nagyon erősen a természettudományokra és a mérnöki tudományokra fókuszált világban a technicizáció sokszor elnyomja a humán műveltséget, és számos területen, mint például az uniós szakmai pályázatok, támogatások, a humán terület háttérbe szorul. Tenni szeretne a szervezet annak érdekében is, hogy ez változzon. A kamara hangsúlyozottan nem jogi személy, hanem egy szervezet, a bölcsészkaroknak egy olyan társulása, amely érdekvédelmet is ellát majd, bizonyos közvetítést az egyetemek és a jogalkotók között. Emellett fontosnak tartjuk a tudománynépszerűsítést is. Úgy véltük, hogy egy ilyen szervezet létrehozása nagyon komoly segítséget jelenthet abban, hogy megmutassuk, bölcsészet- és társadalomtudomány területen mivel foglalkozunk – tette hozzá.


_MG_9269

 

– A Kamara a brüsszeli központú European Alliance for Social Science and Humanities mintájára alakult, amely lobbiszervezetnek az a célja, hogy az európai uniós források esetében a bölcsész és társadalomtudományok számára érdekképviseletet lásson el, annak érdekében, hogy ez a terület jobban tudjon részesülni az uniós támogatásokból. Eddig megfigyelői státuszban voltunk a brüsszeli szervezetben, most a kamara megalakulásával kérni fogjuk a felvételünket – hangsúlyozta.

 

A szakmai szervezet megalakulását támogatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az alapítást követő sajtótájékoztatón Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár beszédében rávilágított, hogy a társadalmi megítéléssel szemben a bölcsészek közötti diplomás munkanélküliség jelensége elenyésző, amit a Diplomás Pályakövetési Rendszer is alátámaszt. A bölcsész végzettségű szakemberek munkaerő-piaci értéke és a tudományos életben való részvétele a jövőben még nagyobb hangsúlyt kaphat a Kamara törekvései által, így a bölcsészet- és társadalomtudományok presztízse is nőhet. Horváth Zita hangsúlyozta, hogy fontos tényező a politikai és gazdasági döntéshozókkal való kapcsolat elmélyítése, a közös kutatások generálása, és általánosságban, a bölcsészet- és társadalomtudományok 21. századi igényekre való fazonírozása.

 

A Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara szeptember 17-én tartja első közgyűlését, amelyen megvitatják a szakindítás, szaklétesítés kérdéseit, emellett napirendre kerülnek tudománymetriai kérdések is.

 

A Kamara képes lesz összekapcsolni a bölcsészet- és társadalomtudományokban érintett kutatási és oktatási intézményeket, a politikai és gazdasági döntéshozókat, szakértőket, kutatókat és a civil társadalom képviselőit, ezzel elősegítve az aktuális társadalmi, kulturális, politikai és környezeti kihívásokra adandó válaszok kidolgozását.

 

A szakmai szervezet elnöki tisztét dr. Sonkoly Gábor, az ELTE BTK dékánja, alelnöki tisztét prof. dr. Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja tölti be.


SZTEinfo - Antal Éva Eső

Fotó: Bobkó Anna

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek