Bezár

Újság

Print - 2013. április

Print - 2013. április

2013. szeptember 12.
11 perc

14. hét

(2013. 04.01. - 2013.04.07.)

 

 

OTDK Nobel-díjassal - SZEGED. A 31. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) 16 szekciójából négyet a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) rendeznek. A jogi szekciót múlt héten tartották, ma a biológiaival, valamint az orvos- és egészségtudományival folytatódik az ország legnagyobb tudományos versenye. A szegedi OTDK heti rendezvényén egy Nobel- díjas, Bert Sakmann (képünkön) német fiziológus is részt vesz. Aaron Ciechanover izraeli kémikust is várták, ő azonban az utolsó pillanatban betegsége miatt lemondani kényszerült az utazást.

Délvilág

Délmagyarország


 

Akkumulátoros troli Szegeden - ...Bemutatták az első szegedi önjáró - e-bus - trolibuszt. A jármű kifejlesztésében a Szegedi Közlekedési (SZKT) Kft, az EDF DÉMÁSZ Zrt., a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar és a Sedulitas-Pro Kft. szakemberei vettek részt. A Szegedi Közlekedési Kft. az Európai Unió Central Europe támogatási programjának keretében kilenc társszervezettel Salzburg (Ausztria), Brno (Csehország), Párma (Olaszország), Eberswalde (Németország), Lipcse (Németország), Gdynia (Lengyelország), Gdanski Egyetem (Lengyelország), Trolleymotion szervezet -közösen vesz részt a "Trolley - Promoting Electric Public Transport" programban, melynek célja a trolibusz közlekedés, mint környezetbarát közforgalmú közlekedési eszköz népszerűsítése és fejlesztése.

Energia Fogyasztók Lapja


 

Tényleg veszélyesek a veszélyes fogyasztószerek - ...Rosszullét, kórházi kezelés, szerencsétlenebb esetben maradandó egészségkárosodás is lehet a vége a hiszékenységnek." - magyarázta a HVG kérdésére Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézetének (FI) adjunktusa, miért nyúltak ismét ehhez az érzékeny témához. - A kockázatokról és mellékhatásokról bővebben az e heti HVG-ben olvashatnak.

HVG


 

Papp Balázs kapta az első Szent-Györgyi Talentum Díjat - ...Bert Sakmann Nobel-díjas német fiziológus professzor (b), Papp Balázs, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának munkatársa, díjazott (k) és Varró András, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány elnöke a szervezet által alapított Szent-Györgyi Talentum Díj átadóünnepségén 2013. április 2-án a Szegedi Nemzeti Színházban. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Nógrád Megyei Hírlap

DUNA TV 

 

 

Templomi hangverseny - ...A koncerten fellépnek a Szegedi Tudományegyetem zeneművészeti karának hallgatói, a Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola tanulói, valamint a Petőfi Sándor Általános Iskola pedagógusai és diákjai. A koncertre támogatói jegyek válthatók.

Délvilág

Délmagyarország 


 

Pasztellsziget az egészségügyben - A szegedi arc-, állcsont- és szájsebészeti klinika nemcsak külsőségeiben európai színvonalú: felszereltsége és szakmai színvonala is a kontinens élmezőnyébe emeli. Pedig ugyanabból a finanszírozásból működik, mint a többi klinika - csak más mentalitással vezetik. - Különleges sziget a hazai egészségügyben a Szegedi Tudományegyetem Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinikája. Az egykori kettes kórházban kialakított sebészeten a betegek úgy érezhetik: magánklinikára érkeztek.

Délvilág

Délmagyarország 

 

 

15. hét

(2013. 04.08. - 2013.04.14.)

 

Termálvízzel fűtenék az egyetemet - Több millió köbméter gázt spórolna meg a szegedi egyetem, ha megvalósul a belvárosi geotermikus kaszkádrendszer. Két kilométer mélyre fúrnának a meleg vízért, több kilométer csővezeték is épülne. - A szegedi távfűtő rendszer eddig elég mereven elzárkózott a geotermikus energia használatától, pedig nincs még egy olyan európai város, ahol ilyen adottságok lennének - mondta Kóbor Balázs a Magyar Termálenergia Társaság (MTET) IX. Geotermikus Konferenciáján, amelyet a közelmúltban tartottak Szegeden.

Délvilág 

Délmagyarország


 

Véradás az egyetemen - SZEGED. Véredben van a KIRÁLYság! - hangzik az Országos Felsőoktatási Véradóverseny szlogenje. Megyénkben áprilisban a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit várják véradásra, április 23-áig négy alkalommal. Legközelebb az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban április 10-én 13 és 18 óra között. Az SZTE egyébként a 10 ezer feletti hallgatói létszámú kategóriában az 5. helyen áll a tavalyi összesítés után.

Délvilág

Délmagyarország


 

felolvasóest - ÁPRILIS 10., SZERDA SZEGED, GRAND CAFÉ 17.00: Az egyetemi sajtó jubileuma alkalmából felolvasóestet tartanak a Szegedi Egyetemben művet közlő költők, írók, publicisták.

Délvilág

Délmagyarország


 

R&R - Ismét közösen kutat és fejleszt a Szegedi Tudományegyetem és az R&R Software. Az új projekt a nagyvállalati üzleti informatikai rendszerek fenntarthatóságának fejlesztését célozza.

Számítástechnika 


 

Jubilál az Alapellátási Szabadegyetem - ...A szimpózium sorozat Győrbe hozta a budapesti Semmelweis, a Pécsi, a Debreceni és a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Kara Családorvostani Intézeteinek legkiválóbb előadóit és külföldi szakembereket.

Kisalföld


 

SZENT-GYÖRGYI TALENTUM Díj - A díjat idén alapította a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány. A tervek szerint a kuratórium az adott évben Szegedre látogató Nobel-díjas kutatókkal közösen választja ki, ki kaphatja meg az elismerést. A feltételek között szerepel, hogy a nemzetközi szinten is meghatározó, publikált felfedezéshez vezető munka jelentős részét a Tisza parti városban kell végeznie a kutatónak. Idén Bert Sakmann Nobel-díjassal a kuratórium Papp Balázsnak, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja munkatársának ítélte a díjat.

Élet és Tudomány


 

Visszavágás nélkül, de bajnokok - ...Már bajnokként, de visszavágási szándékkal utazott Jászberénybe a női röplabda NB II idei kiírásának győztese, az SZTE EHÖK SE, hiszen otthon vereséget szenvedett ellenfelétől. Bár a Szeged kétszettes hátrányból felállva egyenlített, az ötödik játszmában újra a hazaiak akarata érvényesült, de a Tisza- partiak teljesítményére így sem lehet panasz. A rájátszás utolsó hazai mérkőzését vasárnap 17.30-tól a Hattyas sori egyetemi sportközpont D termében játssza az SZTE EHÖK SE.

Délmagyarország 

 

 

16. hét

(2013. 04.15. - 2013.04.21.)

 

 

Geotermikus fűtés lesz 36 közintézményben - Évi 80-100 millió forintos megtakarítást remélve geotermikus fűtési lehetőségekkel foglalkozik a Szegedi Tudományegyetem. Szeged egyik legjelentősebb megújulóenergia-hasznosítási projektjének haszonélvezője lehet 36 közintézményi épület. Olcsóbb, mint a földgázfűtés, és kíméli a környezetet, mert csökken az üvegházi gázok kibocsátásának káros hatása. Ezek a geotermikus fűtés legfőbb előnyei. Ráadásul ez a fajta megújuló energiaforrás szinte kimeríthetetlen mennyiségben áll rendelkezésre megyénkben.

Délvilág 

Délmagyarország

 

 

Megoldás a talpunk alatt - Erre irányítja a figyelmet Magyarország legzöldebb egyeteme, a szegedi universitas. A tervezőasztalon évekkel ezelőtt megrajzolt geotermikus körök megépítésére szövetkezik a szegedi egyetem több társintézménnyel és céggel. A mások - például a városi beruházásokról döntő politikusok - számára is modellértékű program eredményeként 36 szegedi középületet fűt majd a Föld hője. "Remélem, ezt a fűtési módszert szélesebb körben is fogják alkalmazni Szegeden!" - írja a hír hallatán a kommentelő.

Délvilág

Délmagyarország


 

Új, magyar fejlesztésű LED-es fényforrás - A fejlesztésben részt vett az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara, a Szegedi Tudományegyetem Regionális Egyetemi Tudásközpontja és a Dunaújvárosi Főiskola is.

Energia Magazin


 

Geotermikus energiával spórol a "zöld egyetem" - Példaértékű "zöld" beruházásba kezdett a Szegedi Tudományegyetem: a legmodernebb technológiával geotermikus fűtési rendszert építenek ki. A beruházás elkészülte után akár 30 százalékot is spórolhat az intézmény a gázfűtés költségeihez képest, ami ...

Metropol - Budapest 


 

Tudomány és fikció Bert Sakmann szemszögéből - Az agyi működés megismerésére törekszik Bert Sakmann Nobel-díjas professzor, aki a napokban a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány meghívására látogatott hazánkba, és előadást tartott kutatásairól. A neves tudós a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetével közös projekten dolgozik, arra keresve a választ, hogy mi történik az agyban alváskor, tanuláskor, illetve mi lehet az oka a memóriazavaroknak, az epilepsziának.

Magyar Nemzet 


 

Szegedi énekesek sikere - PÁL TAMÁS KARMESTER TÉMAVEZETÉSÉBEN a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara két magánének szakos hallgatójának, Töreky Katalinnak és Tarnai Dávidnak a közös pályamunkája - a Kékszakállú szimbolikája és Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának előadása - Egerben a XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencia művészeti és művészettudományi szekciójában énekes zenei előadás kategóriában 3. helyezést ért el.

Délvilág 

Délmagyarország 


 

Társadalomtudományok a társadalomért - A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEMEN TEGNAP KEZDŐDÖTT a Társadalomtudományok a társadalomért című rendezvény. A háromnapos programon a társadalomtudományi kutatási eredmények mindennapi életünkre gyakorolt hatásait mutatják be a programba bevont kutatók a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

Konferencia az élethosszig tartó tanulásról - IDÉN SZEGEDEN RENDEZIK a Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning (élethosszig tartó tanulás) Konferenciát, immár 9. alkalommal. A 10 éves MELLearN - felsőoktatási hálózat az életen át tartó tanulásért egyesület és a Szegedi Tudományegyetem közösen szervezi az eseményt. A rendezvény fővédnöke Botka László polgármester, elnöke Szabó Gábor rektor, az előadók sorában pedig számos hazai és külföldi előadót köszönthetnek az érdeklődők.

Délvilág

Délmagyarország 


 

Vitorlázó egyetemisták - INGYENESEN TANULJÁK A VITORLÁZÁS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TUDNIVALÓIT a Szegedi Tudományegyetem rekreáció szakos hallgatói. A Tiszavirág Sportegyesülettel közös képzésen a sport alapjait lehet elsajátítani, a gyakorlati ismereteket a Tiszán. Az egyesület a vitorlázás mellett akkreditált motoros és jetskivezető képzést is folytat.

Délvilág 

Délmagyarország


 

Légy te is mackódoktor! - ...Idén is megnyitják "mackókórházukat" a Gyermekkönyvtárban a szegedi orvostanhallgatók. Délelőtt a Teddy Maci Kórházban az óvodásokkal és kisiskolásokkal együtt gyógyítják meg a beteg játékmackókat. A játékos foglalkozáson a gyerekek megtanulhatják, hogy nem is kell anynyira félni az orvosi vizsgálattól, s talán még a "szuritól" sem.

Délmagyarország 

 

17. hét

(2013. 04.22. - 2013.04.28.)

 

 

Sikeresen elriasztották a felvételizőket - ...Szegedi Tudományegyetem anglisztika 10-130 136 000 - Forrás: felvi.hu - - Pont Ott Parti tavaly - ezúttal kevesebben örülhetnek, és már a jelentkezéssel eldőltek a ponthatárok - Molnár Richárd

Népszava

Új Néplap

Új Dunántúli Napló

Tolnai Népújság

Somogyi Hírlap

Petőfi Népe 

Heves megyei Hírlap

Békés Megyei Hírlap

24 Óra 

Magyar Hírlap

 

 

AZ SZTE szerepéről A regionális versenyképesség kiemelt mutatója a 27 tagú Európai Unió átlagában számított egy főre jutó GDP. "A dél-alföldi régióban egy főre jutó GDP értéke az EU-átlag 43 százaléka, így térségünk az Európai Unió fejlesztéspolitikájának kiemelt célterülete jelenleg is, és még sokáig az is marad, ameddig el nem éri a 75 százalékos küszöböt. Térségünk felzárkóztatása érdekében az Európai Unió jelentős forrásokat kíván régiónkban fejlesztésekre fordítani, ezen források felhasználására azonban képzett szakemberekre van szükség, ami óriási lehetőséget jelenthet a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak" - fogalmazott a Szabadegyetem - Szeged sorozat részeként tartott előadásában nemrégiben Lukovics Miklós.

Délvilág 

Délmagyarország


 

Jogász activity A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszéke szervezésében tegnap rendezték meg az V. Országos Polgári Jogi Jogesetmegoldó és Polgári Jogi Activity Versenyt, amelyen az ország 6 jogi karának hallgatói mérték össze tudásukat. A jogesetmegoldó versenyen a hétköznapi élet polgári jogi kihívásai iránt fogékonyságot érző joghallgatók összetett, életszerű gyakorlati feladatok megoldásával tették próbára jogi problémamegoldó készségüket és kreativitásukat.

Délvilág

Délmagyarország 

 

 

SZTE: bővülő ösztöndíjkínálat A Szegedi Tehetséggondozó Tanács egy hete döntött az idei Kiválósági lista helyezettjeiről és a Talent-ösztöndíjakról. Április 25-én tartják az ünnepélyes díjkiosztót - közölte a sajtóval Badó Attila, az SZTE Tehetségpont vezetője tegnap az egyetem rektori hivatalában. - Az elmúlt időszakban számos olyan új szerződést sikerült megkötni, amelyek segítségével a tehetséges hallgatók közvetlen ösztöndíj-támogatást kaphatnak vállalatoktól.

Délvilág

Délmagyarország


 

Alternatív energia: kiút a válságból? (Melléklet - Energia) - ...Néhány napja Szegeden kezdődött meg a geotermikus fűtési rendszer kiépítése az egyetem épületeiben. Harminchat közintézményt, zömében a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikáit, kollégiumait, oktatási épületeit ellátó geotermikus fűtési rendszert alakítanak ki, melytől éves szinten 80-100 milliárd forintos megtakarítást remél a város. A termálkutakból nyert 85-90 Celsius-fokos víz hőszigetelt csővezetéken jut el az intézményekbe, ott a meglévő rendszerbe beépített új hőcserélőn keresztül felmelegíti az épületek fűtővizét.

Népszava 


 

Egyetemi fogyókúra - EGYRE KEVESEBBEN JELÖLIK MEG ELSŐ HELYEN AZ SZTE-T Idén összesen 7175-en jelölték meg első helyen a felvételizők közül a Szegedi Tudományegyetemet (SZTE), míg tavaly 8422- en. Nehéz erről bármit mondani, de az világosan látszik, hogy valami nagyon megváltozott. Nehéz kihüvelyezni a fiatalok szándékát - mondta Szabó Gábor, az SZTE rektora. - Az Oktatási Hivatal adatai alapján idén összesen 95 ezer 147-en jelentkeztek a felsőoktatásba Magyarországon.

Délvilág 

Délmagyarország 


 

Virrasztás az Ottlik-regény fényénél - Arra vállalkoztak szegedi egyetemisták, hogy 17 órán át felolvassák Ottlik Géza Iskola a határon című regényét, valamint kézírással le is másolták azt. A jó könyv elolvastatja magát, mondta egykor Ottlik Géza. És le is íratja magát, tehetik most már hozzá a szegedi pedagógusképző kar alkalmazottnyelvész- hallgatói, akik 64-en kézírással másolták le Ottlik Iskola a határon című regényét. A jókora kéziratköteg mint egy sokértelmű, de közös kijelentés nyomatékosította az idei Alkalmazott Nyelvészeti Munkásnapokat, amelyen a hallgatók egymást váltva olvassák fel a regényt.

Délvilág

Délmagyarország 


 

Mérföldkő" kérdőjelekkel - A szegedi kutatásokhoz három nagyobb, valamint két kisebb lézerberendezés beszerzése szükséges. A szegedi szuperlézer impulzusainak majdani csúcsteljesítménye a Föld elektromos erőműveinek összteljesítményénél ezerszer nagyobb lesz (ez a teljesítmény nagyon-nagyon rövid idejű impulzusokhoz tartozik). - Az ötös főút melletti tízhektáros területen a beruházás keretében összesen négy épületből álló komplexum épül fel.

Népszabadság 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek