Bezár

Újság

Print - 2012. október

Print - 2012. október

2013. szeptember 12.
8 perc

40. hét

(2012.10.01-2012.10.07.)

 

Közösen indít 3D dizájn képzést a szegedi és a temesvári egyetem - Aranyi Sándor, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz- Művészettörténet tanszékének nyugalmazott főiskolai docense a szeptember 28-án tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a térségben tapasztalható szakemberhiány vezetett a projekt elindításához. Ez a program a két intézmény 20 éves múltra visszanyúló kapcsolatának csúcspontja - hangsúlyozta a docens, aki egyben a 3D dizájn projekt vezetője is.

Délvilág 

Délmagyarország

 

 

Fél évszázados számadás az SZTE Mezőgazdasági Karán - Számadásra gyűlt össze tegnap a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara: a vásárhelyi felsőfokú agrárképzés 50 éves. Az elődöket és a hagyományokat méltatta köszöntőjében Bodnár Károly dékán, miközben hangsúlyozta: az intézmény nevének és fenntartójának sűrű változása jelzi a hazai felsőoktatás átalakulási fordulatait, de a fejlődést is, hiszen a helyi gazdák gyermekeik taníttatására 1896-ban alapított alsófokú iskolája mára a szegedi universitas egyetemi karává nőtt.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

Kedvező bérlet hallgatóknak - Az SZTE és a Ligetfürdő Kft. Napfényfürdő Aquapolis Szeged együttműködési megállapodást kötött. Az aláírási ceremónián Szabó Gábor, akadémikus, az SZTE rektora, Galambos Gábor, a főiskolai kar dékánja, az egyetemi sportért felelős rektori megbízott, illetve Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója, Szabó Mihály, a Ligetfürdő Kft. ügyvezető igazgatója vettek részt. Elmondták: közös céljuk az egyetemi hallgatók egészségmegőrzésének támogatása, a fiatalok sportolási lehetőségeinek bővítése és szabadidős kikapcsolódásának elősegítése.

Délvilág 

Délmagyarország

 

 

DNS a nyakba, pók a tenyérre - A Szegedi Tudományegyetem Természetismereti Tudástárában torzszülött házi sertést, hat hónapos koraszülött csecsemőt láthattak a vitrinekben, a mikroszkóppal pedig a legkülönfélébb növényi és állati preparátumokat nézhették, így például a nyúltüdő szerkezetét. A Kutatók Éjszakáján nem hiányoztak a húzónevek sem: jelen volt Czeizel Endre genetikus, Zacher Gábor toxikológus, Németh Lajos meteorológus, Mérő László matematikus.

Népszabadság

 

Történelmi szabadegyetem az Emlékpontban - Blazovich Péter, az intézmény vezetője tegnap arról tájékoztatta a sajtót, hogy októbertől májusig havonta egyszer a szegedi egyetem oktatói és PhD-hallgatói tartanak különböző témájú előadásokat a Szegedi Tudományegyetemmel kötött együttműködési megállapodás jóvoltából. Elsősorban a 11. és 12. évfolyamos diákokat várják, de minden előadás nyilvános, azaz bárki beülhet az Emlékpont előadótermébe. A sorozatban szó lesz többek között az arab nacionalizmusról és a kunok történetéről is.

Délvilág 

Délmagyarország

 

 

Gyorsulhat a szegedi lézerprojekt - Szegeden az Extreme Light Infra­structure (ELI) program keretében a tereprendezéssel megkezdődött a városba tervezett szuperlézer-kutatóközpont gyakorlati előkészítési fázisa - adta hírül a szeged24.hu. Az építkezés, illetve a közbeszerzési eljárás indulásához szükséges tervek és engedélyek rendelkezésre állnak - mondta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Szabó szerint a kormány következő egy-két hétben megszülető döntésével az uniós egyeztetési folyamat és a pályázat benyújtása is gyorsulhat, ellenkező esetben Magyarország kicsúszhat az EU megszabta határidőkből.

Napi Gazdaság 

 

 

Labor lesz a SZOTE Klubból - A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kezelésében lévő épületet, a Dóm téri SZOTE Klubot tavaly májusban zárták be. Ekkor bontottak szerződést az üzemeltető Tisza Med Kft.-vel. Szabó Gábor rektor akkor azzal indokolt, hogy a klub az SZTE számára előnytelen kondíciók mellett működött, és a környéken lakók, illetve az egyetem dolgozóinak panaszai alapján környezetét is zavarta. Új szórakozóhely nyitását nem tervezte az egyetem, akkor új oktatási termek létrehozását szorgalmazták.

Délvilág 

Délmagyarország 

 

 

41. hét

(2012. 10. 08- 2012. 10. 14.)

 

Egyetemi ranglista - A Webometrics (Ranking Web of World Universities) listáján 2012-ben az első ötszáz intézmény között a BME, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Szegedi Tudományegyetem található meg, míg a SCIMAGO-rangsorban a magyar egyetemek közül a BME szerezte a legjobb eredményt

IT-Business 

 

 

Licitálás felsőfokon - A Szegedi Tudományegyetemet sem hagynánk ki a sorból, amellett, hogy nagyon szépen építették meg a campust, amely a tanulmányi időszak alatt szinte Szeged diákközpontjaként működik, meg kell említeni, hogy kutatóegyetemként magas presztízsű és nemzetközi színvonalú kutató- fejlesztői központ. Az egyetem szabadalmi portfóliójában több mint 40 szellemi alkotás található, amelyből számosat hasznosítottak az erre a célra alakult spin-off vállalkozásokon keresztül.

IT-Business 

 

Kardoznak a szegedi szuperlézer ügyében - Egyre nagyobb a lemaradás a szegedi szuperlézerprojektben. A 245 millió eurós beruházással megvalósuló ELI központ az eredeti tervek szerint 2015-re épülne fel, ám egyelőre mindenki azt várja, megszülessen az ezzel kapcsolatos kormánydöntés. - Most már van mit ledolgozni: kedden Dolní Brezanyban, Prága mellett megkezdődött a cseh szuperlézer építése. De a beruházásban szintén részt vevő Bukarest is előrébb jár, nekik szeptemberben ítélte meg az Európai Bizottság a 180 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást az építkezésre.

Világgazdaság 

Új Néplap 

Új Dunántúli Napló

 

 

Megnyílt a szegedi Konfuciusz Intézet - Tegnap délután megnyitotta kapuit az SZTE Konfuciusz Intézete, Kína második hivatalos magyarországi oktatási és kulturális intézménye a Rektori Hivatal épületében. Az intézet a Szegedi Tudományegyetem és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem együttműködésével, a Kínai Nyelvoktatási Tanács támogatásával kezdte meg működését. A táblát Ujhelyi István, az SZTE Konfuciusz Intézet Tanácsadó Testület elnöke, Szabó Gábor, az SZTE rektora, Cao Deming, a SISU rektora és Gao Jian, Kína magyarországi nagykövete leplezte le.

Délvilág

Délmagyarország

Magyar Nemzet 

 

 

Ugyanolyan gyorsan, ugyanolyan minőségben, csak sokkal olcsóbban - "Másik büszkeségünk a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának új épülete, ahol egy megújuló energiákon alapuló épület jött létre, komoly együttműködésben az intézménnyel" - fogalmazott Pintyőke Marcell. - Itt folyamatos mérések zajlanak, a megtakarítások és a megtérülés pontos számai, ezek eredményei alapján a következő években állnak majd rendelkezésre. SkyCourt: 750 tonnával kevesebb anyag, 1800 órával kevesebb munka, 1,4 millió forint energiamegtakarítás

Magyar Hírlap 

 

 

42.hét

(2012.10.15-2012.10.21.)

 

Világújdonság a siketség gyógyítására - 15 perc alatt elvégezhető a szegedi klinikán bemutatott műtét. Világújdonságnak számító műtéti eljárást mutattak be tegnap Szegeden. A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán a Baha-műtétet fejlesztették tovább. Az operáció - amely visszaadhatja a siketeknek a hallásukat - negyedórás ambuláns műtétté egyszerűsödött, és 6 hétről 6 napra rövidült az az idő, amikor hallani kezd a beteg. A Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján olyan műtétet hajtottak végre tegnap, amelyet még korábban sehol a világon.

Délvilág

Délmagyarország 

 

 

Nem vagyunk a topon - A legfrissebb, ötszázas sanghaji listán az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a 301-400. helyet felölelő tartományba került, a Szegedi Tudományegyetemet a 401-500. tartományba rangsorolták. A QS hétszázas listáján Szeged viszi a prímet (501550.) az ELTE és a Budapesti Corvinus Egyetem (551-600.) előtt, és helyet kapott rajta a Debreceni Egyetem (601+) is. A prágai Károly Egyetem mindkét listán bekerült a 300-ba, a QS-nél pedig a Varsói Egyetem és a krakkói Jagelló Egyetem is lepipálta a magyarokat.

Heti Válasz 

 

 

Újra Szegedi Pszichológiai Napok - Idén tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Forum Humanum-Szegedi Pszichológiai Napokat. Pénteken és szombaton reggel kilenc órától vehetnek részt a Szegedi Pszichológus Hallgatók Egyesülete és a Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Intézete által szervezett előadásokon és workshopokon az érdeklődők. A bölcsészkaron megtartott rendezvényen a szegedi hallgatók mellett neves pszichológusok, szaktekintélyek adnak elő.

Délvilág

Délmagyarország 

 

 

Kínai egyetemisták tanulnak a szegedi jogi karon - 8 kínai egyetemista érkezett október elején a szegedi egyetemre. A joghallgatók nemcsak a hatalmas mennyiségű tananyaggal, a magyar kultúrával is ismerkednek. Tetszik a város, csak furcsa, hogy Sanghajban százszor anynyian laknak, mint itt - mondja Byme Xu. A kínai fiatalember nyolcadmagával érkezett Szegedre október elején, az államés jogtudományi kar vendéghallgatói. Kínában a sanghaji Politikatudományi és Jogtudományi Egyetem diákjai.

Délvilág 

Délmagyarország

 

 

43. hét

(2012.10.22-2012.10.28.)

 

Verseny és show-műsor Szent-Györgyiről - Egyetemi oktatók pénzadományai is segítik az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny megrendezését, a versengő 40 középiskolai csapat diákjainak, tanárainak jutalmazását. Az idei Szent-Györgyi- emlékév nemzetközi vetélkedője rendezésében kulcsszerepű Pro Talentis Universitatis Alapítvány számlájára e hét közepéig több mint 500 ezer forint felajánlás érkezett. Az eddigi adományok felét a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar professzorai, közel 25-25 százalékát a Természettudományi és Informatikai Kar, illetve a Bölcsészettudományi Kar vezető oktatói gyűjtötték össze, de érkeznek újabb felajánlások is az ÁJTK, a GTK és a JGYPK tanáraitól - tudtuk meg Pál Józseftől.

Délvilág 

Délmagyarország

 

 

Szent-Györgyi-érem - Emlékérmet bocsátottak ki Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójára, a Vékony Fanni tervezte alkotást pénteken mutatták be a Szegedi Tudományegyetemen.

Magyar Hírlap

 

"Tudomány - Piac - Politika" - Ötvenéves a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara - ...Ezek közül élelmiszer-ipari képzés Budapesten kívül csupán egy helyen, Szegeden. Napjainkra a képzés kibővült; sok névváltozás után az akkori Élelmiszeripari Minisztériumtól a Szegedi Tudományegyetem kötelékébe integrálódott. Ma európai léptékkel mérve is színvonalas diplomás képzés folyik itt. Doktori iskola, laborok, külföldi tanulmányutak, korszerű és innovatív szemlélet, amelyet beépítettünk a képzésbe - mondta lapunknak prof. dr. Véha Antal dékán.

AgrárUnió

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek