Bezár

Újság

Print - 2013. december

Print - 2013. december

2013. december 16.
7 perc

51. hét
(2013. 12. 16. – 2013. 12. 22.)


Magyar szakemberek fejlesztik az új ipari internetet - ...A GE Healthcare által indított négyéves projekt a Pannon Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, valamint az Országos Onkológiai Intézet részvételével, konzorciumban jön létre. Az erről szóló megállapodást Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár és Reich Lajos, a GE Healthcare magyarországi kutatás-fejlesztési igazgatója a napokban írták alá. - A program egyedülálló lehetőséget kínál közel 180 szoftverfejlesztőnek, hogy a valaha megalkotott legfejlettebb egészségügyi informatikai rendszert kifejlesszék és teszteljék.

Napi Gazdaság DOC PDF

 

A 2013-as év legjobb egyetemi sportolóit ünnepelték - ...Szegedi Tudományegyetem. Különdíjban részesült az egy nappali hallgatóra jutóan legtöbb pontot gyűjtött intézményeket: 1. Semmelweis Egyetem 2. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 3. Szegedi Tudományegyetem. Különdíjban részesült az egy nappali hallgatóra jutóan legtöbb pontot gyűjtött intézmények közül a három legsikeresebb: az Eszterházy Károly Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola, és a Nyugat- magyarországi Egyetem.

SporTime DOC PDF

 

DR. NAGY NIKOLETTA (Melléklet - TOP 50 SIKERES) - ..."A bőrgyógyászat és a genetika, e két tudományterület találkozása új felfedezésekhez vezethet és válaszokat adhat a bőrbetegségek kialakulásának hátterében álló okokra." - mondta el Nikoletta, aki e két tudományterületen Dr. Széll Mártát, a szegedi Orvosi Genetikai Intézet intézetvezetőjét, és Dr. Kemény Lajost, a szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tanszékvezetőjét tekinti példaképeinek. Ma már genetikai vizsgálat segítségével számos bőrbetegség eredete azonosítható, köszönhetően Nikolettának és a szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika és a szegedi Orvosi Genetikai Intézet munkatársainak.

Sikeres Nők DOC PDF

 

A TUDOMÁNY SZOLGÁLÓJA - ...Az egyik nyertes dr. Nagy Nikoletta bőrgyógyász, klinikai genetikus, aki a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Genetikai Intézetének, valamint Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának a munkatársa. Milyen érzés ilyen fiatalon, hogy a betegek doktornőnek szólítanak? - Nekem ez már természetes. 2010-ben szakvizsgáztam bőrgyógyászatból, azóta van magánrendelésem. Előfordult, hogy a betegek megkérdezték, nincs-e idősebb doktornő helyettem.

Marie Claire DOC PDF

 

Erdélyi Evelyn, a TIK ismeretlen úrnője - ...Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) igazgatója a város egyik legzöldebb intézményét vezeti. Imádja a szerelhető, átalakításra váró és festhető dolgokat, de süteményt is szívesen süt. Evelyn sport nélkül nem tudja elképzelni az életét. Szereti az állatokat, szüleinél öt kutya várja, otthon a Tappancs Alapítványtól hozott cicáját kényezteti. Szeged egyik legzöldebb intézményének az igazgatóját nem zavarja, hogy ha nem ismerik a hallgatók, tisztában van a nehézségekkel, és bármikor kimászik a TIK tetejére.

Délmagyarország DOC PDF


50. hét

(2013. 12.09. – 2013. 12. 15.)

 

Tizenegymilliárdos egészségügyi informatikai fejlesztés indul - A magyar kormány 6 milliárdos és a GE Healthcare 5 milliárd forintos hozzájárulásával, a Pannon Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem valamint az Országos Onkológiai Intézet szakmai hátterével a világon egyedülálló egészségügyi informatikai rendszer fejlesztése kezdődik - mondta Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára a megállapodás aláírásakor, szerdán Budapesten.

InfoRádió DOC MP3 kormany.hu InfoRádió DOC MP3 TV2 - Tények DOC AVI

 

Szoftverfejlesztőt hoz az országba a GE - ...Négy plusz három éves, összesen 11 milliárd forint értékű egészségügyi informatikai programot indított a General Electric (GE) Magyarországon, a veszprémi Pannon Egyetemmel, a Szegedi Tudományegyetemmel és az Országos Onkológiai Intézettel mint konzorciumi partnerekkel. A közös projekt finanszírozásából hatmilliárd forintot az állam, ötöt pedig a GE biztosít a konzorcium számára. A konzorcium egészségügyi informatikai rendszert fejleszt majd ki, amelynek célja a döntéshozatali folyamat megkönnyítése és az egészségügyi ellátórendszer hatékonyabbá tétele.

Napi Gazdaság DOC PDF  

Népszabadság DOC PDF

 

Camus 100 QR - A Francia Intézet újszerű digitális kiállítási formát hozott létre Albert Camus születésének 100. évfordulója alkalmából, amelyet most az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közös, Albert Camus 1913 - 2013 című kiállításon mutat be. A tárlat különlegessége, hogy az ismeretanyag QR-kódok mögé lett elhelyezve, melyeket okostelefonnal vagy tablet útján lehet olvashatóvá tenni. A plakátok olyan grafikus elemeket, dátumokat, fényképeket ábrázolnak, melyek külön nyelvismeretet nem igényelnek.

Élet és Tudomány DOC PDF

 

Kalandok Laosztól Kambodzsáig - ...Ott érettségizett, majd 1980-ban földrajz-testnevelés szakos tanári diplomát szerzett Szegeden. 1983-ban elvégezte a földrajz szakot a JATE-n, majd 1991-ben antropológus bölcsész diplomát szerzett az ELTE-n. 1994-ben fejezte be a PhD-iskolát a Szegedi Egyetem Természetföldrajzi és Geoökológiai Tanszékén, 1998-ban antropológia szakos tanár is lett az ELTE-n. Jól beszél oroszul, németül, lengyelül, és szükség esetén törzsi nyelveken.

Világgazdaság DOC PDF  Új Néplap DOC PDF Új Dunántúli Napló DOC PDF Tolnai Népújság DOC PDF Somogyi Hírlap DOC PDF Petőfi Népe DOC PDF Heves megyei Hírlap DOC PDF Békés Megyei Hírlap DOC PDF 24 Óra DOC PDF

 

Belgrádba került a serleg - SZEGED. Két napra benépesült az SZTE Hattyas sori tornacsarnoka, öt csapat csatázott a Verba László nemzetközi ülőröplabda- tornán. A szervezők igazán kitettek magukért, hiszen Szerbiából két csapat, a Belgrád és a Bácskapalánka érkezett, illetve az angol UK Battleback is elindult a két magyar együttes, a Mozdulj Vác és a rendező Csak azért SE mellett. - A végső győzelmet a belgrádi KSO Smec szerezte meg. Déli szomszédaink remekül játszottak, több szegedi szakember szerint is Európa élvonalába tartoznak, így nem volt meglepő a sikerük.

Délvilág DOC PDF  

Délmagyarország DOC PDF


Alkalmazott kutatási irányok - ...Az SZTE vezetése támogatja, hogy egy SZTE-Mol Kutatócentrum alakuljon ki, hiszen a szegedi egyetem három tanszékcsoportja - fizika, kémia, geológia - az egyik legnagyobb szakmai "beszállítója" a cégnek. Most folynak a tárgyalások, bővítjük az oktatási profilokat is. A következő lépésnek annak kellene lennie, hogy olyan fizetést adjanak az egyetemen dolgozó például Mol-kutatónak, amelyet a cégnél megkapna, hiszen azonos feladatokat lát el.

Délvilág DOC PDF Délmagyarország DOC PDF

 

Rakéta és tőzsde - 60 ÉVES MATEMATIKAI SEJTÉST IGAZOL A SZEGEDI CSOPORT - - Három szegedi és egy bécsi kutató a minap közlésre elfogadott cikkében igazolta a híres matematikus, E. M. Wright 1955-ben publikált, egy késleltetett dinamikus rendszer megoldásai viselkedésére vonatkozó sejtésének nagy részét. - Wright korának egyik legtekintélyesebb matematikusa volt, akinek Hardyval közös számelméleti könyve olyan fontos mű, hogy ennek meglétével szokás ellenőrizni matematikai szakkönyvtárak színvonalát - jelöli meg a kiindulópontot Csendes Tibor, az SZTE TTIK Informatikai Tanszékcsoport Számítógépes Optimalizálás Tanszéket vezető egyetemi tanára.

Délvilág DOC PDF  

Délmagyarország DOC PDF

 

Új MTA-doktorok - ...Az MTA Lendület programjának nyertesei közül 6 kutató vehette át az oklevelet, köztük a szegedi Martinek Tamás kémikus (SZTE GYTK), aki a mesterséges önrendeződő polimereket, az úgynevezett foldamereket vizsgálja. Oklevelet kapott a Szegedi Tudományegyetemről: Bozóki Zoltán József fizikus; a serdülők és a serdülőkor specialistája, Fűzné Pikó Bettina Franciska; Gergely Árpád László fizikus csillagász; az endokrinológiai betegségek közelében dolgozó Janáky Tamás; a neurológus Klivényi Péter; a középkorász Koszta László; a sebész Lázár György; Mastalir Ágnes, akinek a heterogén katalízis a szakterülete; a gasztroenterológiával foglalkozó Rakonczay Zoltán; a szemész Sáry Gyula Márton; az orosz irodalomtörténész Szőke Katalin; az emlőrákos betegeket is gyógyító Várnay Ernőné Kahán Zsuzsanna.

Délvilág DOC PDF  

Délmagyarország DOC PDF

 

Mezey Barna: Kiszámíthatóság és stabilitás kell - ...- Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora azt mondta lapunknak, hogy az iparkamara felvetései közül több is bekerült szeptember 20-a után az anyagba. Akkor mi lehet a gond? - - Szerintem nem az lehetett a probléma, hogy bármi is hiányozna az anyagból. Mert dicséretére legyen mondva az államtitkárságnak, ami észrevételt tettünk, és ami összeilleszthető volt a kormányzati politikával, az összefésülve, valamilyen módon belekerült az tervezetbe.

Magyar Hírlap DOC PDF

 

Antibiotikum rezisztencia - SZEGEDI KUTATÓK KÖZLEMÉNYE A MÁSODIK LEGTÖBBSZÖR LETÖLTÖTT KÉZIRAT A NATURE MOLECULAR SYSTEMS BIOLOGY HONLAPJÁN. A szegedi szerzők között szerepel két MTA-Lendületes kutató: Pál Csaba és Papp Balázs is. Eredményeik jelentőségét a Nature Reviews Microbiology folyóiratban is méltatták. Milyen kérdésekre keresnek választ? "Hogyan gátolható meg a baktériumok evolúciós alkalmazkodása, amelynek következtében ellenállóvá válnak az antibiotikumokkal szemben, és miként befolyásolja a kialakuló rezisztencia a más szerekkel szembeni érzékenységüket?

Délmagyarország DOC PDF

 

Antibiotikum rezisztencia - SZEGEDI KUTATÓK KÖZLEMÉNYE A MÁSODIK LEGTÖBBSZÖR LETÖLTÖTT KÉZIRAT A NATURE MOLECULAR SYSTEMS BIOLOGY HONLAPJÁN. A szegedi szerzők között szerepel két MTA-Lendületes kutató: Pál Csaba és Papp Balázs is. Eredményeik jelentőségét a Nature Reviews Microbiology folyóiratban is méltatták. Milyen kérdésekre keresnek választ? "Hogyan gátolható meg a baktériumok evolúciós alkalmazkodása, amelynek következtében ellenállóvá válnak az antibiotikumokkal szemben, és miként befolyásolja a kialakuló rezisztencia a más szerekkel szembeni érzékenységüket?

Délvilág DOC PDF

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek