Felvételi hírek

|<(1) <(3) 4 5 [6] 7 8 
2020. július 02.

Nyilvánosságra hozta legújabb szakterületi listáit az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsort publikáló ShanghaiRanking. Idén a fizika és a klinikai orvoslás szakterületi listákra került fel a Szegedi Tudományegyetem.

2020. július 01.

A veszélyhelyzet megszűnésével új szabályok léptek életbe a Szegedi Tudományegyetemen, amelyek érintik a felvételizők és a hallgatók nyári programjait, valamint a tanévkezdést.

2020. június 26.

Gondolkozol, hogy jogi pályán folytasd felsőoktatási tanulmányaidat? Remek helyen jársz! Az SZTE Állam-és Jogtudományi Karán egy olyan értékálló diplomát kapsz majd a kezedbe, mellyel kiváló esélyeid lesznek az életben!

2020. június 25.

Kíváncsi vagy milyen lehet a Szegedi Tudományegyetemen tanulni? Érdekel, hogy milyen ösztöndíjak, tehetséggondozó programok, kulturális és szabadidős tevékenységek várnak rád Szegeden? Kérdezz felsőbb évesektől és ismerd meg leendő évfolyamtársaid a Szegedi Tudományegyetem kari Facebook csoportjaiban!

2020. június 19.

Humán beállítottságú vagy, ezért érdekelnek a bölcsészettudományi szakok? De tanácstalan vagy, hogy mégis mennyit kereshetsz, vagy egyáltalán el tudsz-e majd helyezkedni? Ne aggódj, összegyűjtöttük neked a legfontosabb tudnivalókat, és megmutatjuk, hogy mi is vár rád a végzés után, hogyha az SZTE BTK képzéseit választod.

2020. június 17.

Böngészted már te is a Felvi.hu-n a gazdaságtudományi képzéskínálatot, de el sem tudod képzelni, hogy mégis mit csinálhatsz a végzés után? Minden felvételizőben felmerül az a gondolat is, hogy: „De mennyit is fogok én ezzel keresni”? Ne aggódj, most segítünk ezeket a kérdéseket megválaszolni!

2020. június 15.

Nehéz döntés középiskolásként kiválasztani, hogy milyen irányba indulj a felsőoktatásban. Sokan azért tanácstalanok, mert nem tudják, hogy a végzés után milyen pozícióban dolgozhatnak, és mennyit kereshetnek. Ebben segítünk most Nektek!

2020. június 12.

Már most fontos a karriered? Nem vagy biztos benne, hogy mit szeretnél kezdeni az életeddel? A tanulmányaid után is benne szeretnél maradni az egyetemi légkörben? Nézz utána, hogy milyen szolgáltatásokat kínál a Szegedi Tudományegyetem!

2020. június 10.

Tudtad, hogy a szegedi egyetemi könyvtár benne van a világ legszebb könyvtárai között? A szépsége mellet pedig a hasznossága sem elhanyagolandó!

2020. június 10.

A legfrissebb Quacquarelli Symonds (QS) ranglistán idén az 501-510. helyen áll a Szegedi Tudományegyetem. Ezzel az eredménnyel Magyarországon a legjobb universitas.

2020. június 09.

Lakhatási és ösztöndíj lehetőségekről, nemzetközi kapcsolatokról, hallgatói szolgáltatásokról és a Szegedi Tudományegyetem nyújtotta egyedi lehetőségekről is szó esett az intézmény online szülői értekezletén. Ha lemaradtál, nézd vissza az SZTE Felvételizőknek szóló honlapján.

2020. június 08.

Tudtad, hogy egy kiadós testmozgás után jobban fog az agyad? Pörgesd fel magad és készülj edzés után egy zárthelyi dolgozatra! Hogyan segít eben a Szegedi Tudományegyetem? Elmondjuk!

2020. június 08.

További 25 hellyel lépett előrébb idén a Szegedi Tudományegyetem a Center for World University Rankings (CWUR) rangsorában, a lista szerint az SZTE a legjobb vidéki egyetem Magyarországon. A CWUR a világ 20 ezer felsőoktatási intézményét vizsgálta, melyek közül a legjobb kétezer egyetemet rangsorolta a 202/2021-es listáján.

2020. június 05.

Szeretnéd kiegészíteni az ösztöndíjadat? Félretennél kicsit a nyári hónapokra? Ha a tanulmányaid mellett szívesen dolgoznál, akár nagyon rugalmas munkaidőben, akkor vállalj diákmunkát!

2020. június 03.

Biztos nyelvtudásra szeretnél szert tenni? Új kultúrákat és embereket ismernél meg? Szeretnél kicsit kimozdulni a szürke hétköznapokból? Akkor kösd össze a kellemest a hasznossal és pályázz mobilitási programokra az SZTE-vel!

2020. június 02.

English, maybe? Imádsz nyelveket tanulni? Rettegsz a nyelvvizsgától? Szeretnéd megalapozni a jövődet? Mindegy milyen indíttatásból tanulnál, vár az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet (IKI)!

2020. május 29.

Ha szemfüles vagy az SZTE-n több százezer forint ösztöndíjat gyűjthetsz össze és kimaxolhatod a lehetőségeid.

2020. május 27.

Komolyan veszed a tanulmányaidat és beleadsz mindent? Akkor az SZTE Tehetségpont éppen téged keres! A program célja a jó képességű diákok felkutatása és támogatása. Ne aggódj, a tehetséges nem vész el az SZTE-n! 120 ezer forintos ösztöndíjjal már a középiskolásokat is támogatjuk!

2020. május 25.

2020. június 6-án, szombaton 10 órától online szülői értekezletet tartanak a Szegedi Tudományegyetemen. Az érdeklődő középiskolások, tanáraik és szüleik mindent megtudhatnak a felvételivel kapcsolatos teendőkről, az SZTE képzéseiről, az intézmény nyújtotta lehetőségekről és arról, hogy miért érdemes a Szegedi Tudományegyetemet választani.

2020. május 25.

Összesen kétszázharmincnyolcan érettségiztek az SZTE Gyakorló Gimnáziumában, az SZTE Kossuth Zsuzsanna Szakgimnázium és Szakközépiskolában, és az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziumban. A higiénés előírásokat maradéktalanul betartották. Volt, ahol virágcsokorral oldották a vizsgadrukkot.

2020. május 25.

Szeretsz közösségben élni? Vonz a kollégiumok filmbeli világa? Emellett költséghatékonyan is szeretnéd megoldani a lakhatást? Szerencséd van, mert Szegeden mindenki megtalálja az igényeihez passzoló kollégiumot!

2020. május 19.

Az SZTE-vel már a felvételi alatt lehetőséged nyílik kipróbálni az egyetemi életet, ugyanis most minden felvételiző személyre szóló meghívót kap a Coursera for SZTE programba. A Coursera felületén a világ legjobb egyetemeinek kurzusaira jelentkezhetsz, sőt a sikeres elvégzést igazoló oklevelet az SZTE-s tanulmányaid során kreditekre válthatod. Tanulásra fel!

2020. május 06.

Maszkot, gumikesztyűt biztosítva várja az SZTE Gyakorló Gimnázium az érettségiző diákokat. A kiemelt biztonsági intézkedések maradéktalan betartása mellett május 6-án rendben lezajlott a történelem érettségi. Riportunk a helyszínről.

2020. május 05.

Miért érdemes a Szegedi Tudományegyetem informatikus szakjaira jelentkezniük a lányoknak is? E kérdésre kértünk választ az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar „Lányok napja” programját szervező oktatótól, az SZTE TTIK Informatikai Intézet egyik női doktoranduszától és az oktatási ügyekért felelős adjunktustól. A számokat böngészve kiderült: míg az SZTE hallgatói között 56 százalék a nők aránya, addig az SZTE Természettudományi és Informatikai Karon 35%.

2020. május 05.

Május 1-től december 31-ig az eddigi hallgatói hiteleken kívül bevezetik a kamatmentes, teljesen szabad felhasználású Diákhitel Pluszt. Az új termék a felsőoktatási hallgatók számára maximum félmillió forint, míg az innovációs- és technológiai miniszter által meghatározott felnőttképzésekben résztvevő tanulók esetén maximum 1 200 000 forintos összegben lesz elérhető. A Diákhitel Plusz bevezetésével egyidőben a Nyelvtanulási Diákhitel megszüntetésre kerül. A mostanáig felvett, 1,99 százalékos kamatozású Nyelvtanulási Diákhitelek május 1-től szintén kamatmentessé válnak a költségvetéstől kapott kamattámogatásnak köszönhetően.

2020. május 04.

A 3 dél-alföldi megyében, valamint a szerbiai Vajdaságban, továbbá a romániai Temes és Arad megyében élő fiatal kutatók, illetve középiskolai diákok számára hirdet pályázatot az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága, továbbá „A tudomány támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány, valamint a Szegedi Tudományegyetem. A pályaműveket 2020. szeptember 14-ig várják.

2020. április 30.

Dobogós helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem a Round University Ranking (RUR) 2020-as felsőoktatási ranglistán. Az SZTE hazai viszonylatban a legjobb vidéki intézmény, a világrangsorban pedig a 482. helyen áll.

2020. április 30.

Az emelt szintű írásbeli érettségire való felkészülést segíti az SZTE Alma Mater videója, amely A tankönyveken túl című rendezvénysorozat legutóbbi előadásának felvétele.

2020. április 24.

Elérhetők az ügyintézési funkciók az E-felvételiben: a szeptemberben induló képzésekre jelentkezők július 9-ig használhatják dokumentumpótlásra, adat- és sorrendmódosításra a felületet. Az E-felvételiben jelöld Te is első helyen a Szegedi Tudományegyetemet!

2020. április 24.

Hogyan igazolható a nyelvvizsga? Mi alapján számolják az ezért járó többletpontokat? Hogyan zajlik a pályaalkalmassági vizsga az osztatlan tanárképzésre jelentkezők esetében? Összegyűjtöttük, miként érinti a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzet az általános felsőoktatási felvételi eljárást.

2020. április 22.

A világ 200 legjobb egyeteme közé került a Szegedi Tudományegyetem a Times Higher Education legújabb rangsorán, amely a felsőoktatási intézmények gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását vizsgálja. Az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél alapján készült rangsorban a Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyarországi intézményként a 101-200. helyen végzett.

2020. április 16.

Csak írásbeli érettségi vizsgákat szerveznek a koronavírus járvány miatt május 4-től a kormány döntése alapján - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az április 16-i online sajtótájékoztatóján. Szóbeli csak azon tárgyaknál lehet, ahol nincs lehetőség írásbeli vizsgát tartani.

2020. április 06.

A jelentkezők legkedveltebb intézményei közé került a Szegedi Tudományegyetem a 2020-as általános felsőoktatási felvételi eljárásban. A QS nemzetközi felsőoktatási listáján a legjobb magyar egyetemként rangsorolt SZTE ösztöndíjjal támogatja a tehetséges végzős középiskolásokat.

2020. április 02.

Segédkönyvekkel, tesztfeladatokkal, interaktív tartalmakkal és kötelező olvasmányok hangoskönyvtárával segíti számon ingyenes online portál a középiskolások érettségire való felkészülését.

2020. március 20.

Újabb tananyagok segítik a digitális oktatást: a Virtuális Erőmű Program (VEP) ingyenesen elérhetővé teszi az Oktatási Hivatal által is jóváhagyott alsós, felsős és középiskolai korosztálynak szóló tananyagait, oktatási segédanyagait – tájékoztat az MTI.

2020. március 18.

Nyolc tantárgy, közte a történelem, az ének-zene, a műszaki-informatika, a földrajz oktatását az MTA által négy éve elindított Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program eredményei is segíthetik. A Szegedi Tudományegyetem több módszertani kutatócsoportja eredményeivel támogatja az általános és középiskolákban most induló távoktatást.

2020. március 06.

A Szegedi Tudományegyetem 2020-ban is bekerült a legjobb egyetemek közé a Quacquarelli Symonds (QS), a világ vezető, felsőoktatási intézményeket rangsoroló szervezetének tudomány- és szakterületi listáin. A március 4-én nyilvánosságra hozott eredmények alapján az SZTE oktatás és kutatás tekintetében továbbra is a legjobb felsőoktatási intézmények közé tartozik.

2020. március 04.

Az SZTE Kossuth Zsuzsanna Szakgimnázium és Szakközépiskolában járt az SZTE Junior Akadémia (SZJA). Az egyetemi egység megállapodott az intézmény igazgatójával abban, hogy ősszel kihelyezett nyelvtanfolyamot indít az iskolában. Emellett tájékoztatták a 11. osztályos diákokat arról, milyen továbbtanulásukat segítő lehetőségeket tudnak igénybe venni az akadémián.

2020. február 21.

Akciókamerát és laptopot vett START ösztöndíjából Patócs Amanda és Kalmár Orsolya. Az SZTE elsőéves hallgatói azért kapták a támogatást mert első helyen jelentkeztek a Szegedi Tudományegyetemre, és a választott szakra felvételt is nyertek.

2020. február 12.

Szülői értekezlettel egybekötött nyílt napot tartott a Szegedi Tudományegyetem 2020. február 8-án. Az érdeklődők megismerhették az egyetem karait, képzéseit és az egyetemi szolgáltató egységeket is. A felvételi előtt álló hallgatók szakértő segítségével tölthették ki és adhatták be a jelentkezési lapot.

2020. február 07.

2020. április 14-én lesz 70 éve, hogy megszületett Esterházy Péter, a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara ebből az alkalomból három fordulós irodalmi és kultúrtörténeti versenyt hirdet középiskolásoknak.

2020. február 06.

Végzős középiskolás diákoknak adták át a tandíjfelező ösztöndíjakat az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon. A kommunikáció- és médiatudomány szak sajátos ösztöndíjára kreatív anyaggal pályázhattak a diákok.

2020. február 04.

Miért hasznos a középiskolásoknak a Szegedi Tudományegyetem nyílt napja? – erről kérdeztük egyiküket. A 12. osztályos Magyar Olivér, az SZTE Gyakorló Gimnáziumából arra buzdítja kortársait, hogy szombat délelőttre ne csináljanak másik programot.

2020. február 03.

Ismét nagy érdeklődés övezte – a legfrissebb hazai és nemzetközi rangsorok szerint – az ország legkiválóbb bölcsészkarának és a Szegedi Tudományegyetem legjobb karának a második nyílt napját. A középiskolások szerint megéri bölcsésznek tanulni. Hogy miért a legjobb döntés ehhez Szegedet választaniuk – mindezt többféleképpen mondták el és változatos szellemi játékokkal, tudóskvízekkel mutatták meg a kar oktatói, doktoranduszai és hallgatói.

2020. február 03.

Szülői értekezlettel egybekötött nyílt napot tart a Szegedi Tudományegyetem 2020. február 8-án, a Dugonics téri épületben. Az érdeklődő középiskolásokat és szüleiket kari tájékoztatókkal, felvételi tudnivalókkal és a teljes képzéskínálattal várják.

2020. január 31.

Az SZTE Junior Akadémiai Esték következő előadója Gál Béla, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium nemrég nyugdíjba vonult igazgatója, aki Darwin útján – Élményeim Galápagoson és Ecuadorban címmel számol be egzotikus úti kalandjairól február 5-én a középiskolásoknak.

2020. január 31.

440 diák jelentkezett az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar 9. alkalommal meghirdetett Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyére. A népszerű vetélkedő első, helyi fordulóját 2020. január 30-án tartották.

2020. január 23.

Bizonyára Te is gondolkodtál már azon, hogy adhat-e többet az egyetem a tanulásnál? A választ az SZTE+ programban találod, amely lehetőséget ad arra, hogy élmény legyen az egyetemista élet. Hatala Dórát az Általános Orvostudományi Kar hallgatóját a program kihívásairól és személyes élményeiről kérdeztük.

2020. január 18.

Már most fontos a karriered? Nem vagy biztos benne, hogy mit szeretnél kezdeni az életeddel? A tanulmányaid után is benne szeretnél maradni az egyetemi légkörben? Nézz utána, hogy milyen szolgáltatásokat kínál a Szegedi Tudományegyetem!

2020. január 16.

2020. február 8-án ismét várja a Szegedi Tudományegyetem nyílt napján és ezzel egybekötött szülői értekezletén az érdeklődőket.

|<(1) <(3) 4 5 [6] 7 8 

esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


vecseri-zitaVecseri Zita – MGK: környezetgazdálkodási agrármérnök

Továbbtanulásnál meg se fordult más egyetem a fejemben, csak az SZTE. A tanárok szakmailag jól felkészültek, a sok gyakorlati óra és a tanulmányi kirándulások pedig remek gyakorlatszerzési lehetőséget biztosítanak. Szeretek Szegeden egyetemista lenni, sok lehetőséget és kedvezményt kapnak a hallgatók. Kedvenc helyem a partfürdő, itt tartják a SZIN-t és az Összegyetemi gólyatábor, ami gólyáknak kötelező.




Toth_Fanni_felveteliTóth Fanni - TTIK, programtervező informatikus

Az SZTE programtervező informatikus szakján igazán minőségi oktatást kapunk. Ami számomra pozitív, hogy tényleg azt kaptam, amire számítottam, amit hirdettek a nyílt napokon is. Ráadásul, ha valaki ügyes a programtervezésben még esélyt is kaphat, hogy a tanszékünkön dolgozzon. Sokan nem is tudják, de duális képzésben is lehet tanulni, ami nagyon sokat segít a gyakorlatias tapasztalatok megszerzésében, és az egyetem után komoly előnyt jelenthet ez a munkaerőpiacon.


További hallgatói vélemények >>>