agrar_terulet_felveteli

Mennyit ér a diplomád, ha agrártudományi területet választasz?

Nehéz döntés középiskolásként kiválasztani, hogy milyen irányba indulj a felsőoktatásban. Sokan azért tanácstalanok, mert nem tudják, hogy a végzés után milyen pozícióban dolgozhatnak, és mennyit kereshetnek. Ebben segítünk most Nektek!

Agrártudományi területre jelentkeznél a felvételi során, és felmerült benned, hogy milyen lehetőségeid lesznek a munkaerőpiacon? Az Oktatási Hivatal Diplomás Pályakövetési Rendszeréből összegyűjtöttünk néhány fontos adatot, mely megmutatja Neked, hogy körülbelül mennyi idő alatt helyezkedtek el azok, akik korábban ezen a területen végeztek, illetve, mennyit is lehet keresni ezzel a végzettséggel.


Az SZTE-n az agrártudományi területhez az élelmiszermérnöki és a vidékfejlesztési agrármérnöki képzések tartoznak. Az alapképzés után a végzett hallgatók átlagosan két és fél hónap alatt helyezkedtek el a munkaerőpiacon. A bruttó havi jövedelem az SZTE-s diplomával lényegesen magasabb, mint az országos átlag ezen a területen. A pályakezdők, SZTE-s diplomával 249.000 forintot is kereshetnek, míg például a Debreceni Egyetem diplomájával a pályakezdők átlagjövedelme ezen a területen csupán 206.000 forint, országos szinten pedig csak 218.000 forint.


Az alapképzés után az SZTE-n végzettek közel 67%-a diplomát igénylő munkakörben helyezkedett el. Ez az arány is kimagaslik az országos átlagból. Az összes egyetem tekintetében ugyanis a végzettek csupán 57%-áról mondható el ugyanez, míg a Debreceni Egyetem pályakezdőinek csupán 51%-a helyezkedett el ilyen pozícióban.


Az SZTE-s diplomával ráadásul nagy eséllyel itthon is el tudsz helyezkedni. Az SZTE-s agrártudományi pályakezdők több mint 90%-a ugyanis hazánkban végzi munkáját, 36%-uknak pedig messzire sem kellett menniük, ugyanis lakóhelyük közelében, abban a megyében, ahol élnek, el is tudtak helyezkedni.

A betölthető munkakörök széles skálája jellemző ezen a területen. 2017-ben a legtöbben általános irodai adminisztrátorként dolgoztak, de sokan voltak kereskedelmi ügyintézők is. Voltak, akik minőségbiztosítási technikusként találták meg számításaikat, de jó páran gépészmérnökként, élelmiszer-ipari mérnökként, mezőgazdasági mérnökként vagy munka-és termelésszervezőként dolgoznak.


Ha pedig az alapképzés után még folytatnád tanulmányaidat, természetesen ez is lehetséges. Sokan döntenek emellett is, ugyanis az alapképzést elvégzők több mint fele folytatja általában a felsőoktatási tanulmányait. Sokan már dolgoznak is a mesterképzés alatt: a továbbtanulók 38%-a már dolgozott is a tanulás mellett.


A fenti adatok is bizonyítják, megéri első helyen jelölni a továbbtanulásnál a Szegedi Tudományegyetemet.


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták

Higi_CsillaHigi Csilla – BBMK, zenetanár (ütőhangszer)

Óvodás korom óta zenélek, így már a kezdetektől egyértelmű volt, hogy ezen a vonalon megyek tovább. Hódmezővásárhelyen lakom, ezért az egyetem közelsége fontos szempont volt. A gyerekeket is nagyon szeretem, ezért választottam a zenetanár-képzést. Korábban több szegedi zenészbarátom mesélte, hogy milyen jó koncerteket, rendezvényeket szerveznek Szegeden, ez is vonzott a városban. Szerintem az SZTE sok lehetőséget biztosít a zenészként való érvényesüléshez.


sallai-doraSallai Dóra- GTK: pénzügy és számvitel

Semmi kétségem nem volt afelől, hogy az SZTE-re fogok jelentkezni, ugyanis ott tanuló ismerőseimtől csak pozitív véleményt hallottam. Érdekesnél érdekesebb kurzusok színesítik az egyetemi éveket, mindemellett magas színvonalú a sport és a nyelvoktatás is. Jó döntés az SZTE, mert országszerte elismert tudást ad a hallgatóknak, és itt olyan lehetőségekkel találkozhatunk, amik pozitívan hatnak mind a pályánk, mind az életünk során.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *