Pestiként is vár téged a Szegedi Tudományegyetem!

Miért dönt úgy egy pesti diák, hogy a szülővárosa helyett Szegeden folytatja felsőoktatási tanulmányait? Miért lehet érdemes neked is megfontolni egy vidéki egyetemet? Most három hallgatónk osztja meg veled tapasztalatait, hogy milyen Szegeden tanulni, és, hogy ők miért választották a Szegedi Tudományegyetemet.

Pestiként egyértelmű lehet, hogy a fővárosban folytatod felsőoktatási tanulmányaidat, azonban érdemes lehet Neked is átgondolni, hogy esetleg egy vidéki egyetemet válassz minden előnyével együtt. A Szegedi Tudományegyetemen is sok pesti hallgató van, akik inkább az SZTE-t választották, ezzel együtt pedig egy sokkal nyugodtabb, de mégis pezsgő várost és egyetemi életet.


Forintos_MoniA budapesti egyetemek helyett választotta a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karát a jelenleg másodéves védőnő hallgató Forintos Mónika. – Érettségi után én is hasonló pályaválasztási dilemmákkal küzdöttem, mint a korosztályomban sokan mások. Ki akartam lépni a megszokottból, hogy felfedezhessek valami újat, miközben tudatosan megkezdem a haladást a jövőm felé. Még csak eszembe sem jutott, hogy ne a szülővárosomban tanuljak tovább – emlékezett vissza kezdeti dilemmáira Mónika.


– Már második éve, hogy Szegeden tanulok budapestiként. Az első dolog, ami idevonzott, a képzés volt, és a szegedi ismerőseim mindig őszinte lelkesedéssel és csillogó szemekkel meséltek az SZTE-ről és Szegedről. A függetlenedés is fontos szempont volt, hogy végre teljesen önálló lehessek, és, hogy a feladataimra koncentrálhassak – indokolta Forintos Mónika, hogy miért választotta az SZTE-t.


Juras_KataKezdetben Jurás Katalin sem tervezte, hogy otthonától távolabb tanuljon. A Gazdaságtudományi Kar végzős hallgatója az Educatio kiállításon találkozott először az SZTE-vel. – Valójában egy megérzés alapján fogant meg a gondolat, hogy esetleg mehetnék vidékre is tanulni. A standnál az egyetem képviselői nagyon szimpatikusak és segítőkészek voltak, így már elsőre egy jó benyomás alakult ki bennem a szegedi egyetemről. A kiállításon kapott ízelítő után az interneten néztem jobban utána az itt található képzéseknek, és az egyetemnek – válaszolta a GTK-s hallgató arra a kérdésre, hogy hogyan találkozott először az SZTE-vel.


Bodolai_BalazsBodolai Balázs, az SZTE BTK kommunikáció-és médiatudomány szakos hallgatója, pestiként a nagyobb vidéki egyetemek közül választotta az SZTE-t. – Szegedről és az egyetemi életről csupa jót hallottam. Itt mindig van valami történés, kulturális program, ez a város sosem alszik. Mi kell még egy 20 éves srácnak? Mindemellett nagyon magas színvonalú az oktatás is, a vidéki egyetemek közül – legalábbis a kommunikáció szak – a legjobb – összegezte Balázs, hogy miért döntött a szegedi egyetem mellett.


És, hogy miért ajánlják egy pestinek is Szegedet és a Szegedi Tudományegyetemet? Mónika szerint a napfény városában minden megvan, ami kell, viszont pont elég ahhoz, hogy a kitűzött céljaidra koncentrálhass. – Mi, fővárosiak, nehezen tudjuk elképzelni, hogy az ország más területén is van élet, pedig Szeged pont erről híres: a nyugodt, mégis pezsgő hétköznapjairól – mondta Forintos Mónika. – A fővárosi élet után egy érdekes tapasztalat olyan helyen tanulni, ahol minden sokkal elérhetőbb távolságban van még éjszakai tömegközlekedés nélkül is. A távolságnak, és a megszokott környezetből való kiszakadásnak köszönhetően pedig az ember önállóbb és szabadabb is lehet. Ezek alapján, szerintem megéri legalább átgondolni a Szegeden tanulás lehetőségét még egy "pestinek" is – tette hozzá Jurás Katalin.


Balázs is pozitívumként emelte ki, hogy minden elérhető távolságban van. – Mindenhol ott van az ember tizenöt perc alatt gyalog is, és a tömegközlekedés is nagyon jó. Pesten az általában nem működik, hogy „akkor 10 perc múlva a Széchenyin”, „10 perc múlva a JATE-ban”. Egy Pesten felnőtt embernek ez mindenképpen új tapasztalat lesz, és szerintem a többségnek határozottan pozitív. Ha valaki szintén nem kerül be Pesten egyetemre, úgy, mint én sem, vagy csak ki akar szabadulni a fővárosból, szerintem Szeged egy jó választás.


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


jiang_xuezhiJiang Xuezhi - GTK: gazdálkodás és menedzsment

Az SZTE a világban és Magyarországon is jó hírű egyetem. Nagyszerű élmény itt tanulni. Az oktatók szakmailag kiválóak, a hallgatótársak kedvesek és nyitottak a külföldi kultúrák felé. A kellemes hangulatú kari rendezvények segítik a beilleszkedést és lehetőséget nyújtanak új barátságok kialakítására.
Mikula_AndreaMikula Andrea - ÁJTK, jogász

Elsősorban azért választottam az SZTE ÁJTK-t, mert itt lakom Szegeden, és úgy hallottam, hogy a szegedi jogi képzés nagyon jó. Ez az évek során be is bizonyosodott. Másrészt utánanéztem néhány felmérésnek, és úgy értesültem, hogy a Szegedi Tudományegyetem legalább olyan magas szintű képzést nyújt, mint más hasonlóan nívós egyetemek az országban. A jogi karon nagymértékű tudásra és talpraesettségre tettem szert az évek során, amit nem csak a munkaerőpiacra kilépve fogok tudni kamatoztatni.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *