szte_hvg1

Gazdaságtudományi diplomáért is megéri az SZTE-t választani!

Böngészted már te is a Felvi.hu-n a gazdaságtudományi képzéskínálatot, de el sem tudod képzelni, hogy mégis mit csinálhatsz a végzés után? Minden felvételizőben felmerül az a gondolat is, hogy: „De mennyit is fogok én ezzel keresni”? Ne aggódj, most segítünk ezeket a kérdéseket megválaszolni!

Évről-évre a legnépszerűbb szakok között szerepelnek az SZTE Gazdaságtudományi Karának képzései. A jelentkezés előtt azonban lehet, hogy benned is felmerült már, hogy mégis mennyi időn belül, és, hol tudsz elhelyezkedni, hogyha gazdálkodás és menedzsmentet, vagy kereskedelem és marketinget, vagy pedig pénzügy és számvitelt fogsz tanulni?


Megéri az SZTE GTK-t és a kar képzéseit választani, ugyanis egy olyan értékes diplomát szerezhetsz itt, mely országos szinten is kiemelkedő. Az SZTE-s diplomával a friss pályakezdők átlagosan bruttó 298 ezer forint havi jövedelemre számíthatnak, ami lényegesen magasabb, mint az országos átlag. Más vidéki egyetemeket elvégezve is kevesebbre számíthatsz, ugyanis a Debreceni Egyetem végzett közgazdászainak átlagjövedelme csupán 226 ezer forint, míg a Pécsi Tudományegyetem pályakezdő közgazdászaié 257 ezer forint – derül ki az Oktatási Hivatal Diplomás Pályakövetési Rendszerének adataiból.


Az SZTE-s diplomával ráadásul rendkívül gyorsan el tudsz helyezkedni. A frissen végzett GTK-sok átlagosan kicsivel több, mint 2 hónap alatt találtak maguknak munkahelyet. Ez szintén kiemelkedő más vidéki egyetemekhez képest. A Budapesti Corvinus Egyetem után az SZTE-s diplomával van a legnagyobb esélyed arra, hogy diplomás munkakörben helyezkedj el. Az országos átlag szerint a pályakezdő közgazdászok közel 62 százaléka tölt be diplomát igénylő munkakört. Ehhez képest az SZTE-n ez az arány már közel 72 százalék. A többi vidéki egyetem jelentősen le van maradva, ugyanis Pécsen csak 61 százalék a diplomás munkakört betöltők aránya, Debrecenben pedig ez még kevesebb, csupán 59 százalék.


Ha nem szeretnél rögtön a végzés után dolgozni, hanem inkább folytatnád tanulmányaidat mesterképzésen, természetesen az SZTE GTK-n erre is számos lehetőséged van, amiket érdemes is kihasználni. A frissen végzettek fele is így van ezzel általában, ugyanis az alapképzés befejezése után körülbelül ennyien folytatják tanulmányaikat minden évben.


Néhány diák még a végzésig sem vár, hanem már az alapképzés alatt is dolgozik. A pályakezdő SZTE-sek körülbelül 21 százaléka már az alapképzés utolsó hónapjaiban is dolgozott. Az SZTE GTK ösztöndíjaival könnyen ki tudod fizetni a képzés díját is, vagy az albérletet is, éppen ezért nem feltétlenül lesz szükséged arra, hogy diákmunkát vállalj. Az SZTE GTK pedig sok olyan lehetőséget is kínál, amellyel, akár a karnál is dolgozhatsz, vagy részt vehetsz kutatási projektekben is.


Ha a gazdálkodás és menedzsment, a kereskedelem és marketing, vagy a pénzügy és számvitel szakokat választod, akkor lehetsz könyvelő, kereskedelmi ügyintéző, de számviteli ügyintéző is. Sokan helyezkednek el valamilyen ügyfélkapcsolati munkatársként, adminisztrátorként, vagy pénzügyi ügyintézőként is. Ha a marketing világa vonz, akkor akár marketing-és PR ügyintéző is lehetsz majd. De ha a bankok vagy biztosítók felé orientálódnál, akkor lehetsz pénzintézeti ügyintéző, vagy pénzügyi elemző, esetleg befektetési tanácsadó is. És mire végzel, ki tudja, milyen új munkakörök várnak még rád. GTK-sként pedig minden tudásod meg lesz ahhoz is, hogy akár egy saját vállalkozást hozz létre.


A fenti adatok is bizonyítják, megéri első helyen jelölni a továbbtanulásnál a Szegedi Tudományegyetemet.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Major NoemiMajor Noémi – TTIK, molekuláris bionikai mérnök

Azért jelentkeztem az SZTE-re mert az országban csak két egyetemen érhető el a molekuláris bionikai mérnök szak. Mivel Szeged egyetemi város, így ezért választottam inkább Szegedet. És milyen jól is tettem! A tanároknak nagyon jó hírük van, kedvesek, segítőkészek és fiatalok. A képzés rendkívül gyakorlatias, sokszor van laborgyakorlatunk, ami igazán hasznos lesz majd a jövőben. A sok gyakorlat miatt pedig teljesen más a képzés, érdekes és izgalmas.






ondrik-imolaOndrik Imola – ÁJTK: nemzetközi tanulmányok

Szegeden az egyetemi élet hatalmas, számos területen kipróbálhatjuk magunkat: írhatunk az egyetemi újságba, beléphetünk az egyetemi színházba, kórusba, különböző sportklubokba. Megannyi program segíti a külföldi tapasztalatszerzést és jövőnk tervezését is, például az Erasmus-tájékoztató és az Állásbörze.



További hallgatói vélemények >>>