informatika

Informatika? – Megéri az SZTE-t választani!

Az informatika területén fontolgatod a továbbtanulásodat? Mindenképp megéri az SZTE-t választanod, ugyanis egy rendkívül értékes diplomával gazdagodhatsz nálunk. Nemcsak a béred lesz magas, ha az SZTE informatikus képzéseit választod, de hamar el is tudsz majd helyezkedni vele.

Benned is felmerült már, hogy mégis milyen esélyekkel indulsz majd a munkaerőpiacon, ha informatikus diplomát szerzel az SZTE-n? Az Oktatási Hivatal Diplomás Pályakövető Rendszere minden évben megvizsgálja a pályakezdők munkaerőpiaci helyzetét, így most neked is összegezzük a lehetőségeket.


Ha az SZTE informatikai képzéseit választod, akkor igazán magas jövedelmet remélhetsz. Az SZTE informatikus diplomájával több, mint 303 ezer forint havi bruttó jövedelemre számíthatsz. Ráadásul az SZTE-s informatikusok helyezkednek el leghamarabb, ezzel a diplomával ugyanis a pályakezdők közel 1,5 hónap alatt találtak maguknak munkahelyet, míg a PTE-s vagy DE-s diplomával több, mint 2 hónap kellett ehhez a frissen végzetteknek.




Az SZTE-s informatikai diplomával szinte biztosan diplomát igénylő munkakörben tudsz elhelyezkedni, ugyanis a pályakezdő SZTE-s informatikusok több, mint 93 százaléka ilyen pozíciót tölt be, ami kiemelkedik az ország többi intézményéhez képest. Országos átlagban ugyanis csupán a frissen végzettek 90 százaléka dolgozik ilyen pozícióban, a Pécsi Tudományegyetem informatikusainak 91 százaléka, míg a Debreceni Egyetem friss diplomásainak csupán 89 százaléka. Ráadásul külföldre sem kell menned, hogy jó munkahelyet találj: az SZTE-s informatikusok 84 százaléka el tudott helyezkedni itthon is, az igény az informatikusokra pedig évről-évre folyamatosan nő.


Az alapképzés után a hallgatók közel 70 százaléka helyezkedett el azonnal, míg 26 százalékuk a felsőoktatási tanulmányok folytatása mellett döntött. A képzés utolsó hónapjaiban is sokan dolgoztak már. Az SZTE-n a hallgatók 26 százaléka tett így, míg például a Pécsi Tudományegyetemen csupán a hallgatók 11 százaléka.


Az elhelyezkedési lehetőségek évről-évre színesebbek, hiszen az informatikus szakmában folyamatosan alakulnak olyan szakterületek, pozíciók melyek korábban még nem léteztek. A legtöbb hallgató azonban szoftverfejlesztőként, vagy alkalmazás programozóként találta meg számításait.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Balog_AnnaBalog Anna – BTK, magyar

Abban biztos voltam, hogy magyar szakra szeretnék jelentkezni, de sokáig nem tudtam, melyik egyetemre. Eredetileg úgy terveztem, hogy elmegyek az SZTE és az ELTE nyílt napjára. Végül az ELTE-jére el sem mentem, mert mire hazaértem Szegedről, már döntöttem. Annyira megtetszett a környezet, a hangulat, az emberek, hogy rögtön tudtam: nekem ott a helyem. Azóta sem bántam meg ezt a döntésemet.


Frech DánielFrech Dániel – ÁJTK – jog

Úgy gondolom, hogy az egyetemen nagyon családias a légkör, nagyon közvetlenek és segítőkészek az oktatók. Nem is meglepő, hogy mindig előkelő helyeken szerepelünk az országos megmérettetéseken. Ugyanakkor Szeged miatt is érdemes ide jönni tanulni, hiszen nagyon szép, tiszta és rendezett ez a város.





További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.