Műszaki területen is sokat ér az SZTE-s diploma!

Érdekelnek a gépek, a szerkezetek, a műszaki tudományok? Akkor az SZTE Mérnöki Karán te is megtalálhatod a neked tetsző szakot! Most pedig azt is megmutatjuk neked, hogy ezekkel a szakmákkal mire számíthatsz, ha megszerezted a diplomádat.

Az Oktatási Hivatal évről-évre megvizsgálja a friss diplomások munkaerőpiaci helyzetét, melyet a Diplomás Pályakövetési Rendszerben tesz közzé. A listából így kiderül, hogy az egyes szakterületeken mennyit keresnek a pályakezdők, mennyi idő alatt helyezkednek el, és milyen munkaköröket töltenek be. Most összegyűjtöttük Neked ezeket az adatokat a műszaki tudományterületre vonatkozóan is.


Az SZTE Mérnöki Karán hat képzés közül választhatsz, melyekkel igen hamar el tudsz helyezkedni. Az SZTE-n végzett friss diplomás mérnökök ugyanis két és fél hónap alatt találtak maguknak munkát, míg a Debreceni Egyetem pályakezdői közel három hónap után állhattak munkába. Azonban, ha az SZTE MK duális képzését választod, már a képzés alatt is lesz munkahelyed. A pályakezdő mérnökök ráadásul jó fizetésre is számíthatnak. Az SZTE-s mérnökök átlag bruttó jövedelme egy hónapban majdnem eléri a 250 ezer forintot is.


A pályakezdő SZTE-s mérnökök több mint 60 százaléka olyan munkahelyen helyezkedett el, ahol diplomás munkakört tölthet be. Ráadásul 70 százalékuknak külföldre sem kellett menniük, ugyanis itthon is találtak munkát. Az álláskeresők aránya rendkívül alacsony: a frissen végzett SZTE-s mérnökök csupán kicsivel több mint 1 százaléka keresett munkát a végzés után két évvel.

Az alapképzés után több lehetőség is kínálkozik. Az SZTE-sek 41 százaléka elhelyezkedett valahol, míg ez az arány az ország összes egyetemét megvizsgálva 45 százalék. A többi egyetemhez képest is kiemelkedően magas az SZTE-n azoknak az aránya, akik a tanulást választották: az alapképzést elvégzők több mint 32 százaléka döntött úgy, hogy egyből folytatja tanulmányait, míg Pécsen csupán 16 százalék, Debrecenben pedig 22 százalék ez az arány.


A különböző szakokról igazán különböző irányokba indulhatnak a végzett hallgatók. Mégis a legtöbben gépészmérnökként dolgoztak, de sokan helyezkedtek el minőségbiztosítási mérnökként is. Ezeken kívül vannak, akik valamilyen műszaki foglalkozást töltöttek be, de voltak, akik kereskedelmi ügyintézőként vagy általános irodai adminisztrátorként helyezkedtek el.


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták

 

Kocsis KadosaKocsis Kadosa – TTIK, programtervező informatikus

Amikor egyetemet választottam, fontos volt a város is és a szak hírneve is. Így jutottam Szegedre. Szerintem ideálisabb itt tanulni, mint más városban. A szakomat nagyon szeretem, sokkal gyakorlatiasabb, mint más egyetemeken, ez pedig hasznos lesz majd a munkám során. A tanárok igazán segítőkészek és közvetlenek. A szaktársaim is rendesek, úgy gondolom, tartós barátságokat sikerült kialakítani néhány emberrel.

Erdész ÁdámErdész Ádám – ÁOK – orvos

Szeged egy igazán kellemes és szép város, nagyon jó a társaság. A belvárosban szinte mindenhol ismerősbe botlok. A képzés is nagyon jó, magas színvonalú, szerintem a tanárok is nagyon korrektek. Nagyon sok kulturális lehetőség van a városban és az egyetemen is. Szerintem nem elhanyagolható megemlíteni azt sem, hogy nagyon szépek a lányok is.
További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *