Műszaki területen is sokat ér az SZTE-s diploma!

Érdekelnek a gépek, a szerkezetek, a műszaki tudományok? Akkor az SZTE Mérnöki Karán te is megtalálhatod a neked tetsző szakot! Most pedig azt is megmutatjuk neked, hogy ezekkel a szakmákkal mire számíthatsz, ha megszerezted a diplomádat.

Az Oktatási Hivatal évről-évre megvizsgálja a friss diplomások munkaerőpiaci helyzetét, melyet a Diplomás Pályakövetési Rendszerben tesz közzé. A listából így kiderül, hogy az egyes szakterületeken mennyit keresnek a pályakezdők, mennyi idő alatt helyezkednek el, és milyen munkaköröket töltenek be. Most összegyűjtöttük Neked ezeket az adatokat a műszaki tudományterületre vonatkozóan is.


Az SZTE Mérnöki Karán hat képzés közül választhatsz, melyekkel igen hamar el tudsz helyezkedni. Az SZTE-n végzett friss diplomás mérnökök ugyanis két és fél hónap alatt találtak maguknak munkát, míg a Debreceni Egyetem pályakezdői közel három hónap után állhattak munkába. Azonban, ha az SZTE MK duális képzését választod, már a képzés alatt is lesz munkahelyed. A pályakezdő mérnökök ráadásul jó fizetésre is számíthatnak. Az SZTE-s mérnökök átlag bruttó jövedelme egy hónapban majdnem eléri a 250 ezer forintot is.


A pályakezdő SZTE-s mérnökök több mint 60 százaléka olyan munkahelyen helyezkedett el, ahol diplomás munkakört tölthet be. Ráadásul 70 százalékuknak külföldre sem kellett menniük, ugyanis itthon is találtak munkát. Az álláskeresők aránya rendkívül alacsony: a frissen végzett SZTE-s mérnökök csupán kicsivel több mint 1 százaléka keresett munkát a végzés után két évvel.

Az alapképzés után több lehetőség is kínálkozik. Az SZTE-sek 41 százaléka elhelyezkedett valahol, míg ez az arány az ország összes egyetemét megvizsgálva 45 százalék. A többi egyetemhez képest is kiemelkedően magas az SZTE-n azoknak az aránya, akik a tanulást választották: az alapképzést elvégzők több mint 32 százaléka döntött úgy, hogy egyből folytatja tanulmányait, míg Pécsen csupán 16 százalék, Debrecenben pedig 22 százalék ez az arány.


A különböző szakokról igazán különböző irányokba indulhatnak a végzett hallgatók. Mégis a legtöbben gépészmérnökként dolgoztak, de sokan helyezkedtek el minőségbiztosítási mérnökként is. Ezeken kívül vannak, akik valamilyen műszaki foglalkozást töltöttek be, de voltak, akik kereskedelmi ügyintézőként vagy általános irodai adminisztrátorként helyezkedtek el.


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Nagy_GergoNagy Gergő - BTK, szlavisztika-orosz, angol

Mindig is érdekeltek a külföldi Kultúrák, szerettem nyelveket tanulni. Azért választottam a BTK szlavisztika-orosz szakirányát, mert a Szegedi Tudományegyetem híres külföldi pályázati lehetőségeiről (például Erasmus-program), ahol kamatoztathatom az itt megszerzett tudást. Tehát a gyakorlatomat akár külföldön is eltölthetem. Ráadásul az orosz mellé második évtől lehetőségem nyílt felvenni az angol minort, amit szintén hasznosnak tartok a későbbi elhelyezkedésem szempontjából. A szegedi nyelv szak középpontjában a gyakorlat-orientáltság áll, ami igen fontos, ha valaki anyanyelvi szinten szeretne egy nyelvet elsajátítani.
Gergely_GabriellaGergely Gabriella – BTK, kommunikáció- és médiatudomány

Számomra nagyon fontos volt az oktatás színvonala, így nem is volt kérdés, hogy a Szegedi Tudományegyetemet választom, mivel mindig helyet kap Magyarország legjobb oktatási intézményei között. Szeged, és az egyetem is számos kulturális programmal várja a diákokat, ami elengedhetetlen az itt tanulók számára. A kommunikáció- és médiatudomány szak is vonzó és kiemelkedő lehetőségeket nyújt az állami ösztöndíjas, illetve az önköltséges hallgatóknak. Ilyen például a BEFUTÓ, vagyis a fizetett gyakornoki program, illetve a Tandíjfelező, melyet már a középiskolában végzős tanulók is megpályázhatnak. Az sem utolsó a sorban, hogy Szeged pont megfelelő méretű város, minden lehetőség megtalálható, amire szükségünk van, és elég otthonos.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *