SZTE_jogasz

Jogi diplomáért is megéri az SZTE-t választani!

Gondolkozol, hogy jogi pályán folytasd felsőoktatási tanulmányaidat? Remek helyen jársz! Az SZTE Állam-és Jogtudományi Karán egy olyan értékálló diplomát kapsz majd a kezedbe, mellyel kiváló esélyeid lesznek az életben!

Jogász szeretnél lenni, érdekel a munkaügyi-és társadalombiztosítási igazgatási szak? Vagy esetleg a nemzetközi tanulmányok, vagy a politikatudomány? Ezek mindegyike közül választhatsz az SZTE Állam-és Jogtudományi Karán! Tudjuk, a választás nem ilyen egyszerű. Biztos benned is felmerült már, hogy mégis mihez tudsz majd kezdeni ezzel a diplomával a végzés után, milyen esélyekkel indulhatsz el a nagybetűs életben? Az Oktatási Hivatal Diplomás Pályakövetési Rendszere évről-évre megvizsgálja a frissen végzettek munkaerőpiaci helyzetét.


Az SZTE-s jogász diplomával a többi egyetemhez képest magasabb jövedelemre számíthatsz majd. Míg az átlagkereset ezen a pályán bruttó 210 ezer forint körül alakul, addig az SZTE-s diplomával az átlag havi bruttó jövedelem több mint 215 ezer forint. Ráadásul a pályakezdők nagyon hamar találnak maguknak munkát, átlagosan kevesebb, mint három hónap alatt el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon.

Az SZTE-s jogi diplomával pedig a frissen végzettek több mint 67 százaléka diplomás munkakört tölt be, míg az országos arány csupán 64 százalék. Ráadásul külföldre sem kell menned, hogy munkát találj magadnak. A pályakezdő SZTE-s jogászok 75 százaléka megtalálta itthon is a számításait, és el tudott helyezkedni egy neki tetsző munkakörben.


A hallgatók fele dönt úgy, hogy az alapképzés után egyből munkába áll. Így, ha te is a mesterképzés mellett döntenél, biztosan nem leszel egyedül. A jogi hallgatók mintegy 39 százaléka ugyanis folytatta felsőoktatási tanulmányait. Közülük pedig többen, a hallgatók több mint 12 százaléka, a képzés mellett dolgozott is.

Az elhelyezkedési lehetőségek tárháza igen széles. A legtöbben a munkaügyi-és társadalombiztosítási igazgatási szak után valamilyen ügyintézőként helyezkedtek el, de voltak, akik például humánpolitikai adminisztrátorként találták meg munkahelyüket.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Juhasz_Zsolt_kiemeltJuhász Zsolt - GTK, gazdálkodási és menedzsment

Azért választottam Szegedet, mert hiába nagy egyetemvárosról van szó, mégis nagyon otthonosnak éreztem a hangulatát minden korábbi látogatásom során. Nagyon jó, hogy minden közel van a városban, és egy-egy jó buli után egyszerűen hazajuthatok. Nagyon jó a közösség is itt, mindenki nagyon barátságos.



Lukács PetraLukács Petra – BTK – néprajz

Szeged egyik pozitívuma, hogy nem túl nagy a város. Sok az egyetemista fiatal, és szinte mindenki tud segíteni a másiknak, ha szükséges. Éppen ezért itt elsőévesként sem tud elveszni az ember. Ezt segíti természetesen az is, hogy szinte minden egy helyen van. A legjobb szerintem, hogy a szórakozóhelyek, kávézókban eszmecserére is van lehetőség.




További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.