SZTE_jogasz

Jogi diplomáért is megéri az SZTE-t választani!

Gondolkozol, hogy jogi pályán folytasd felsőoktatási tanulmányaidat? Remek helyen jársz! Az SZTE Állam-és Jogtudományi Karán egy olyan értékálló diplomát kapsz majd a kezedbe, mellyel kiváló esélyeid lesznek az életben!

Jogász szeretnél lenni, érdekel a munkaügyi-és társadalombiztosítási igazgatási szak? Vagy esetleg a nemzetközi tanulmányok, vagy a politikatudomány? Ezek mindegyike közül választhatsz az SZTE Állam-és Jogtudományi Karán! Tudjuk, a választás nem ilyen egyszerű. Biztos benned is felmerült már, hogy mégis mihez tudsz majd kezdeni ezzel a diplomával a végzés után, milyen esélyekkel indulhatsz el a nagybetűs életben? Az Oktatási Hivatal Diplomás Pályakövetési Rendszere évről-évre megvizsgálja a frissen végzettek munkaerőpiaci helyzetét.


Az SZTE-s jogász diplomával a többi egyetemhez képest magasabb jövedelemre számíthatsz majd. Míg az átlagkereset ezen a pályán bruttó 210 ezer forint körül alakul, addig az SZTE-s diplomával az átlag havi bruttó jövedelem több mint 215 ezer forint. Ráadásul a pályakezdők nagyon hamar találnak maguknak munkát, átlagosan kevesebb, mint három hónap alatt el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon.

Az SZTE-s jogi diplomával pedig a frissen végzettek több mint 67 százaléka diplomás munkakört tölt be, míg az országos arány csupán 64 százalék. Ráadásul külföldre sem kell menned, hogy munkát találj magadnak. A pályakezdő SZTE-s jogászok 75 százaléka megtalálta itthon is a számításait, és el tudott helyezkedni egy neki tetsző munkakörben.


A hallgatók fele dönt úgy, hogy az alapképzés után egyből munkába áll. Így, ha te is a mesterképzés mellett döntenél, biztosan nem leszel egyedül. A jogi hallgatók mintegy 39 százaléka ugyanis folytatta felsőoktatási tanulmányait. Közülük pedig többen, a hallgatók több mint 12 százaléka, a képzés mellett dolgozott is.

Az elhelyezkedési lehetőségek tárháza igen széles. A legtöbben a munkaügyi-és társadalombiztosítási igazgatási szak után valamilyen ügyintézőként helyezkedtek el, de voltak, akik például humánpolitikai adminisztrátorként találták meg munkahelyüket.


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták

Higi_CsillaHigi Csilla – BBMK, zenetanár (ütőhangszer)

Óvodás korom óta zenélek, így már a kezdetektől egyértelmű volt, hogy ezen a vonalon megyek tovább. Hódmezővásárhelyen lakom, ezért az egyetem közelsége fontos szempont volt. A gyerekeket is nagyon szeretem, ezért választottam a zenetanár-képzést. Korábban több szegedi zenészbarátom mesélte, hogy milyen jó koncerteket, rendezvényeket szerveznek Szegeden, ez is vonzott a városban. Szerintem az SZTE sok lehetőséget biztosít a zenészként való érvényesüléshez.


Fűrész ZsófiaFűrész Zsófia – ÁOK – orvos

Szeged rengeteg lehetőséget nyújt a diákoknak egyaránt a szórakozás, kultúra, és a munkavállalás terén is. Annak ellenére, hogy vidéki egyetem, az oktatás színvonala eléri a pesti egyetemekét, sőt szerintem még túl is szárnyalja azokat. Nagyon szeretek itt tanulni, nagyon szeretem, hogy ilyen nyugis, barátságos maga a város is.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *