Nevtelen_terv6

Előkelő helyeken az SZTE a THE legújabb szakterületi rangsoraiban

Több tavalyi helyezésén is javított a Szegedi Tudományegyetem a Times Higher Education legfrissebb, 2021-es tudományterületi rangsorain. Az informatikatudomány és az élettelen természettudományok területén a legjobb vidéki egyetem az SZTE. Az egészségtudományok területén előrelépett az intézmény, és idén először pszichológia szakterületen is bekerült a legjobb egyetemek közé.

A Times Higher Education 2021-es szakterületi rangsorait az összesített világranglistáéhoz hasonló szempontok alapján állították össze: az oktatási és kutatási környezet, az idézettség, az ipari bevételek és a nemzetközi orientáció alapján mérték (diszciplínánként eltérő súlyozás mentén) a felsőoktatási intézmények teljesítményét.

 

Az idei tudományterületi listák összeállításakor a Times Higher Education rekordszámú, 1512 intézményt vizsgált 11 tudományterületen. A tavalyi évhez képest 522 új felsőoktatási intézmény került be a rangsorokba, az egyre bővülő mezőnyök ellenére továbbra is remekül szerepel az SZTE.

 

Az egészségtudományokhoz kapcsolódó listán javított helyezésén a Szegedi Tudományegyetem: a 401-500. helyre lépett előre a tavalyi 501-600. helyről, és holtversenyben a második a hazai egyetemek között. Ez a rangsor az orvosi, a fogorvosi, illetve gyógyszerészeti és más egészségtudományi területeken folyó tudományos és képzési tevékenység értékelése alapján áll össze.

 

Idén először felkerült az SZTE a THE pszichológia szakterületi listájára. A rangsor a pszichológia és alkalmazott területein (klinikai, sport stb.) végzett nemzetközileg releváns munkát folytató intézményeket értékeli, a Tisza-parti universitas az 501+ helyet tudhatja magáénak, és ezzel dobogós helyezést ért el Magyarországon.

 

Az informatikatudományi listán tavaly szerepelt először az SZTE, idén pedig megőrizte pozícióját annak ellenére, hogy idén csaknem nyolcvannal több a rangsorolt felsőoktatási intézmények száma. 827 intézmény között a 601-800. helyet foglalhatja el a Szegedi Tudományegyetem, Magyarországon ezzel az eredménnyel megosztott első helyen szerepel, és a legjobb vidéki egyetem.

 

Az élettudományok szakterületi listáján a világ top 895 felsőoktatási intézménye közül ugyancsak a 601-800. helyen áll az SZTE. A lista összeállításakor – többek között – a mezőgazdasági, biológiai és sporttudományi területeken végzett tudományos és oktatómunkát értékelték.

 

Az élettelen természettudományok listája a matematika és statisztika, a kémia, a fizika és csillagászat, a földrajz és földtudományi diszciplínák eredményeit veszi figyelembe. Ezen megtartotta tavalyi helyezését a Szegedi Tudományegyetem: idén is az 501-600. helyre került a tavalyinál csaknem százzal több (1149) rangsorolt intézmény közül. Ezzel magyar viszonylatban a második helyezést tudhatja magáénak, és a legjobb vidéki egyetem lett.


SZTEinfo


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Major NoemiMajor Noémi – TTIK, molekuláris bionikai mérnök

Azért jelentkeztem az SZTE-re mert az országban csak két egyetemen érhető el a molekuláris bionikai mérnök szak. Mivel Szeged egyetemi város, így ezért választottam inkább Szegedet. És milyen jól is tettem! A tanároknak nagyon jó hírük van, kedvesek, segítőkészek és fiatalok. A képzés rendkívül gyakorlatias, sokszor van laborgyakorlatunk, ami igazán hasznos lesz majd a jövőben. A sok gyakorlat miatt pedig teljesen más a képzés, érdekes és izgalmas.






gizem-gultekin

Gizem Gültekin – ÁJTK: nemzetközi kapcsolatok

Korábban Erasmusosként, jelenleg Stipendium ösztöndíjasként tanulok az SZTE-n. Az intézmény és a város is csodálatos. Számos kapcsolatépítési és kikapcsolódási, sportolási lehetőséget biztosítanak. Nagyszerű élmény és tapasztalat itt tanulni, szeretnék a jövőben is Szegeden maradni és folytatni tanulmányaimat.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *