Bezár

Videogaléria

Innovízió – 2011. június 30.

Innovízió – 2011. június 30.

2011. július 21.
5 perc

Dr. Kemény Lajos: Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika szabadalmai

Dr. Viola Réka: Életminőség javítás a gyógyszeres terápia optimalizálásal; a gyógyszerészi gondozás alapvető indikátora

Dr. Gyimes Ernő: A csokoládé csodája

 Az Innovízió adása Windows Media Video formátumban itt tekinthető meg:

(180p, 240p, 360p, 480p, 720p, 1080p)

Megjegyzés: Az Internet elérés sávszélessége, a számítógép teljesítménye és a monitor felbontása alapján válasszon a fenti lehetőségek közül!


Dr. Kemény Lajos: A Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika szabadalmai

A Szegedi Tudományegyetem Általonos Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika kutatásai az utóbbi években számos új terápiás eljárást dolgoztak ki.

A kilencvenes évek elején indult egy új kutatási vonal, amely a fényterápia lehetőségeit vizsgálja. Köztudott, hogy sok bőrbetegség jól reagál az UV fényre, ugyanakkor ez a fény rákkeltő hatású is lehet. Ezért fontos, hogy célzottan a beteg bőrfelületet kezeljék. Az Optikai és Kvantumelektronikai tanszék munkatársaival egy lézeren alapuló fényterápiás eljárást fejlesztettek ki, aminek az a lényege, hogy nagy intenzitású UVB tartományban emittáló lézer fényforrást sikerült klinikailag alkalmazni, és ezzel elsőként a világon bemutatni, hogy a pikkelysömörös betegek tünetei jól kezelhetőek. Más bőrbetegségek – atopiás ekcéma, festékhiány betegség – kezelésére is hasonló eljáráson alapuló lézerkezelést vetettek be. Ez az általuk elsőként bevezetett terápiás eljárás ma már a nemzetközi terápiás protokollok is tartalmazzák.

Továbbá egy olyan fényterápiás készülék került létrehozásra, amely mintegy 15 megadott szabadalommal védett és amely a szénanátha kezelésére alkalmas. A terápiás kezelés Európában több országban érhető el, az eszközt pedig világszerte árusítják.

A Fül-Orr-Gégészeti Klinikával történő együttműködés eredménye, hogy genetikailag megállapítható, hogy a tartós intubáción átesett betegek közül kinél fog kialakulni gégeszűkület, ezzel lehetővé téve a személyre szabott orvoslást.

Azoknál a betegeknél, akiknek nehezen gyógyuló sebeik vannak – cukorbetegség, visszér, keringési betegségek - új, sejttenyésztő eljárást alkalmaznak. A bőrt a hajas fejbőrről távolítják el, melyet laboratóriumi körülmények között szaporítanak utána. A hajas fejbőrön a szőrtüszők tartalmaznak nagy mennyiségben őssejtes szöveteket, így sokkal hatékonyabban szaporíthatók. Ennek az eljárásnak a másik érdekessége, hogy a sejtek életben tartásához kizárólag a betegből szeparált vérvételt követően izolált savó az ami a növekedési faktor.

A Klinika már 14 megadott szabadalommal, 15-20 szabadalom bejelentéssel rendelkezik illetve több bejelentés előkészítés alatt áll.


Dr. Viola Réka: Életminőség javítás a gyógyszeres terápia optimalizálásal; a gyógyszerészi gondozás alapvető indikátora

Az egészségügyi beavatkozások objektív klinikai paraméterekkel történő mérése mellett az utóbbi időben az életminőség pszichometriai módszerekkel történő meghatározása egyre fontosabb mutatójává vált a betegek egészségi állapotának megítélésében. Különösen igaz ez a krónikus betegségek esetében.

Az utóbbi évtizedekben a gyógyszerészek tradicionális „gyógyszerkészítő szerepe” fokozatos változáson ment át. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a „gyógyszerészi gondozás”, azaz a gyógyszerész gyógyszerszakértőként történő szerepvállalása az egészségügyi ellátásban.

Gyógyszerészi gondozási programok egyik elsődleges „célpontja” a krónikus betegségek köre.

A krónikus betegségek között joggal sorolható a kiemelt népegészségügyi jelentőségűnek a depresszió. A depresszió tüneteinek kihatásai – az egyénre mért szenvedésen túl- súlyos társadalmi és gazdasági következményekkel bírnak.

A pszichiátria az életminőség-vizsgálatok területén mutatott kezdeti távolságtartása után ma már egyre nagyobb figyelmet fordít, különösen a krónikus mentális betegségek esetén (pl. depresszió) a szubjektív jólét és elégedettség vizsgálatára.

Tekintettel arra, hogy magyar nyelven ez idáig nem volt elérhető depressziós beteg életminőségét mérő mérce, így kutatásom egyik kiemelt területe a depressziós betegek életminőségének mérésére alkalmas, nemzetközileg elfogadott és széles körben alkalmazott betegség-specifikus életminőség kérdőív magyar nyelvű hozzáférhetőségének megteremtése. Elvégeztem továbbá az adaptált életminőség kérdőív pszichometriai tulajdonságainak és klinikai alkalmazhatóságának vizsgálatát.

Intézetben végzett kutatásom a racionális gyógyszerterápia egyéb aspesktusaira is irányul, vizsgálom az antidepresszáns felhasználás mennyiségi, minőségi indikátorait.

Elemeztem az antidepresszánsok magyarországi felhasználását országos, regionális és kórházi szinten egyaránt. Vizsgáltam a regionális gyógyszerfelhasználási adatok kapcsolatát a megyei szuicid rátával, pszichiártiai ellátás egyes indikátoraival, illetve gazdasági faktorokkal. Betegszintű gyógyszerfelhasználási elemzéseim során vizsgáltam a halmozott gyógyszerszedést (ún. polypharmacia) pszichiátriai betegek körében.

 

Dr. Gyimes Ernő: A csokoládé csodája

Napjaink egyik fontos kérdése az egészséges táplálkozás. Az édesipari termékek, így a csokoládé is időről időre a tudományos közvélemény által támadott termékek közé kerül, amelynek legfőbb oka, hogy az elhízás és az ebből származó egészségügyi kockázatok valósak. Amit azonban a leggyakrabban figyelmen kívül hagynak sokan, hogy az elhízás közvetlen oka nem az édesség, hanem a helytelen fogyasztási szokás és életmód.

Már maga a kakaófa is botanikai különlegesség, nem beszélve a kakaóvajról, amelyet a csokoládén kívül számtalan formában használnak, többek között minőségi kozmetikumok előállításánál. Ennek oka a speciális zsírsav összetételben keresendő, amelynek sajátossága, hogy míg szobahőmérsékleten teljesen szilárd a halmazállapota, testhőmérsékleten folyékonnyá válik.

A csokoládé pozitív hatásait már az aztékok és maják is ismerték, az európai ember ez a csoda az újvilág felfedezése után vált valósággá. Azonban a mai kor embere számára tárultak fel azok a tudományos evidenciák, amely a csokoládét mai is az „Istene eledelévé” teszik. Magas antioxidáns tartalma és aktivitása túlszárnyal több gyümölcsöt, a „boldogság hormonnak” nevezett endorfintermelés a csokoládéfogyasztás után bizonyított tény.

 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek