Ballagókat búcsúztattak, felvételizőket csábítottak az SZTE orvoskarán

A búcsúzó orvostanhallgatóké és a felvételi iránt érdeklődő fiataloké volt a főszerep május 18-án az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Elbúcsúztak az orvostanhallgatók

aok_ballagasA ballagó SZTE-s orvostanhallgatók célállomása a József Attila Tanulmányi és Információs Központ volt, ahol szülők, rokonok és barátok töltötték meg a kongresszusi termet. A záróünnepséget és a köszöntőbeszédeket magyar és angol nyelven tartották, tekintve hogy több száz magyar évfolyamos és angol nyelvű képzésben részt vevő medikus is végzett az idén.

 

A programot Lednitzky András, az SZTE ÁOK dékáni hivatal vezetője ismertette, majd Lázár Bence András és Szelezsán Dávid ötödéves orvostanhallgatók mondták el búcsúbeszédüket. Mindketten az olykor igen nehéz egyetemi vizsgaidőszakok alatt szerzett tapasztalatokról, az évek alatt megváltozott gondolkodásmódról meséltek, majd köszöntet nyilvánítottak az orvostudományi kar tanárainak, professzorainak. Az angol nyelvű beszédet Dani Bar Zion tartotta. A vidám szónoklatokat Dux László, az SZTE ÁOK Biokémia Intézet tanszékvezető professzorának köszöntője követte, aki főként a gyógyítás egyediségében rejlő nehézségekről, az élettel és halállal való szembesülésről beszélt. Ugyanakkor hozzátette, a hallgatók sikeresen elsajátították a szakma kulcskompetenciáit: a tudást, az akaraterőt és a kitartást. A ballagási ünnepség zárásaként az ötödéves orvostanhallgatók egyetemi, magyar és uniós zászlókat adtak át az őket követő évfolyamnak.

 

Az egyetemi felvételi iránt is érdeklődtek

A ballagási ceremóniával párhuzamosan az információs központban zajlott az SZTE ÁOK Külföldi Hallgatók Oktatási Központjának nyílt napja is. Az universitasra látogató német érdeklődők egy napra bepillantást nyerhettek a helyi egyetemi életbe: részt vettek egy szemináriumi előadáson, és látogatást tettek a Skills Laborban. Ez az intézmény a legjobb hely azok számára, akik magas színvonalon szeretnének fizikát, biológiát és matematikát tanulni – ezekkel a gondolatokkal köszöntötte Szabó Gyula, a külföldi hallgató központjának igazgatója, az SZTE ÁOK oktatója a Szegedre látogató diákokat és kísérő szüleiket. A professzort követően Lehocki Balog Andrea, az oktatási központ tanulmányi osztályvezetője szemeszterekre lebontva ismertette az orvosi szak képzési rendszerét és kurzuskínálatát. Tudatta a hallgatósággal, hogy a két idegen nyelvű oktatási forma (német és angol) ellenére a külföldi diákoknak magyarul és latinul is meg kell tanulniuk ahhoz, hogy diplomát szerezhessenek az országban.

 

AOK_ballagas_galéria
Ballagókat búcsúztattak, felvételizőket csábítottak az SZTE orvoskarán - GALÉRIA


Az ismertető prezentáció után közösen vonultak át a Dóm téri Orvosi Készségfejlesztési Központba, ahol Mészáros András és Garab Dénes mutatták be a laboratórium különlegességeit. A márciusban átadott világszínvonalú gyakorlati képzőhelyen valós vészhelyzeteket és orvosi eljárásokat ismerhettek meg az érdeklődők. Délután tovább folytatódtak a programok. Mendler Luca, az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet adjunktusa a vércukorszint-szabályozás patobiokémiai diagnosztikájáról, Penke Botond, az ÁOK Orvosi Vegytani Intézet professzora pedig a kémiai és farmakológiai alkaloidokról tartott másfél-másfél órás szemináriumot. A német diákok és szüleik az egész napos „tanulást” végül városnézéssel és szabad programokkal fejezték be.

 

szöveg: Gaál Bernadett

fotó: Szuda Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés