2024. március 28., csütörtök

Sofi_kiemelt

A tehetség nem marad észrevétlen

A korábbi évek hagyományainak megfelelően az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar diplomaosztóján az idei Sófi-ösztöndíjasokat is köszöntötték a József Attila Tanulmányi és Információs Központban július 6-án. Az alapítvány idei díszvendége Jankovics Marcell, Kossuth- és Prima Primissima-díjas rajzfilmrendező, grafikus, író volt.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Jó tudni és látni, hogy a szorgalom és a tehetség nem marad észrevétlen” – fogalmazott Hernádi Klára, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar dékánja az ünnepségen.

 

Az agyféltekék és az egyéniség

Egy ideje tudjuk, hogy a bal és a jobb agyféltekének más funkciója van. A jobb félteke ugyanakkor az európai, vagy fehér civilizációban és kultúrában háttérbe szorult, míg Ázsiában, például Kínában több ezer képírásjelet kell megtanulniuk az iskolásoknak, ezáltal kiskoruktól edzésben van a jobb félteke is – magyarázta beszédében Jankovics Marcell. Így a gyerekek ott nem csak a számolás és a szövegértés területén szereznek jártasságot, hiszen intencióra, invencióra és fantáziára is szükség van minden téren: orvostudományban ugyanúgy, mint a vegyészetben – húzta alá az Arany Pálma Díjas, Oscar-díjra is jelölt rajzfilmrendező. Egy saját anekdotán keresztül pedig azt az üzenetet fogalmazta meg az ösztöndíjasoknak, hogy őrizzék meg az egyéniségüket, és használják mind a két agyféltekéjüket!

Jankovics Marcell az SZTE Médiacentrumnak arról is beszélt, természetesen nem minden felkérést fogad el, de Sófi József tehetséggondozó munkája arra indította, hogy az ügy mellé álljon.

 

Az orvostól a matematikusig

Az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idén összesen közel másfél millió forintot adományozott a Szegedi Tudományegyetem kiváló hallgatóinak. Az ünnepségen – külföldi távollétek miatt – az összegyetemi pályázat három fődíjasa és két különdíjasa, valamint a biológus „szekció” két győztese volt jelen. Átvette fődíját a Tehetségpont Év Tehetsége díját is elnyert Kálmán János végzős medikus, aki kutatásaiban főként az öregkori elbutulásért leggyakrabban felelőssé tehető Alzheimer-kórt vizsgálta. Szintén köszöntötték Czeglédi Eszter másodéves vegyész mesterszakos hallgatót, aki kutatásai mellett lelkesen vesz részt a kémia népszerűsítésében, például tavaly a Kémia Nemzetközi Éva alkalmából rendezett Dóm téri Guinness-rekordkísérletben is aktívan közreműködött. Szakács Nóra „mindent vitt”, a Sófi-fődíj mellett a másodéves matematikus mesterszakos hallgató a Kar Kiváló Hallgatója és Discipuli pro Universitate díjban is részesült. Nóra nem csak az elméleti matematikában jeleskedik, hanem kiválóan és művészi fokon fotózik: 2010 nyarán egy cambridge-i kiállításon is szerepelt képeivel, amiről a BBC is tudósított, idén májusban a Somogyi-könyvtárban is találkozhattak képeivel a szegediek.

A különdíjasok közül a másodéves vegyész mesterszakos Berki Péter szén nanocső-fém kompozitok előállításával foglalkozik, amit például különböző gázok kimutatásához készülő szenzoroknál lehet felhasználni. Kohut Attila pedig másodéves fizikus mesterszakos hallgató, aki egy katéter kifejlesztésében segédkezik, amely lehetővé teszi a szívbetegségek mielőbbi felismerését.

 

Erőt meríteni a tehetségekből

A díjátadón a biológus pályázat győztesei is átvehették a vándorserleget. A mesterképzés kategória győztese, Czifra Dorina a termesztett gombák zöldpenészes megbetegedésével foglalkozik. A doktorandusz kategória első helyezettje, Tóth Andrea a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban végzi kutatásait, melyek a metabolikus szindrómában – túlsúly, magas vérnyomás, magas vérzsír- és vércukorszint együttes fennállása – fellépő idegrendszeri leépülés ellen irányulnak.

Az alapítvány minden páros évben egy sajtódíjat is adományoz a Sófi-alapítvány céljainak népszerűsítését segítő újságíróknak. Idén Sári Zsuzsanna, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió szerkesztőriportere részesült az elismerésben, aki az SZTE Médiacentrumnak elmondta, újságíróként feladatának érzi, hogy bemutassa azokat, akik példaként szolgálhatnak az ifjúságnak, a társadalomnak, hiszen e kiválóságok munkásságából a hallgatók, nézők is erőt tudnak meríteni, ezért is kíséri figyelemmel Sófi József önfeláldozó munkáját.

 M. A.

 

sófi galéria
A diplomaosztón készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés