Bezár

SZTEhírek

Óhazából az Újvilágba - A személyes történelem nyomában

Pittsburghben tartják Dr. Fenyvesi Anna és Bakos Réka amerikás történeteinek könyvbemutatóját

Pittsburghben tartják Dr. Fenyvesi Anna és Bakos Réka amerikás történeteinek könyvbemutatóját

2024. október 22.
4 perc

Online élőben is követhető lesz a Pittsburghi Egyetemről az Óhazából az Újvilágba című könyv bemutatója, amelyen amerikás magyar életsorsokról beszél majd a kötet szerkesztője, Dr. Fenyvesi Anna nyelvész, az SZTE BTK Angol-Amerikai Intézetének vezetője, valamint társszerkesztője, Bakos Réka.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Pittsburghben mutatják be október 25-én, helyi idő szerint 16 órától (magyar idő szerint este 10-kor) az Óhazából az Újvilágba: A személyes történelem nyomában / Hungarian Roots & American Dreams: Tracing Personal History című két nyelven elkészült kötetet, amelyben 50 szerző meséli el amerikás családok emigrációs történeteit. A könyv egyik szerkesztője és szerzője Dr. Fenyvesi Anna nyelvész, az SZTE BTK Angol-Amerikai Intézetének vezetője jelenleg Fulbright kutatói ösztöndíjjal az Egyesült Államokban tartózkodik és az amerikás magyar nyelvi örökséget kutatja Pennsylvaniában, az Appalache-hegység egykori magyar bányászkolóniáinak helyszínén. Szerző- és szerkesztőtársával, Bakos Rékával a Pittsburghi Egyetem nemzetiségi központjában, a 42 emeletes Cathedral of Learning épületben találkoznak a könyv iránt érdeklődőkkel. A könyvbemutató házigazdája, Csomán Kati, a pittsburghi campus Nationality Rooms and Intercultural Exchange Programjának vezetője maga is amerikás magyar családból származik.

A könyvbemutató meghívója


Dr. Fenyvesi Anna elmondta, hogy a könyvről készült korábbi interjúnk óta két család leszármazottjával is sikerült felvennie a kapcsolatot.

Az interjúban Rózsavölgyi Józsefről, az ismert szentesi kórházi főorvosról, köztiszteletben álló fül-orr-gégészről is szó volt, aki az 1920-as éveket Amerikában, Texasban töltötte, ott megszerezte szakvizsgáját, majd családjával hazatért. Rózsavölgyiék 1944-ben egy lezuhant amerikai gép két pilótáját ápolták néhány napig, amit az amerikai hadsereg a háború után hivatalosan is megköszönt nekik. Rózsavölgyi doktor Ferenc nevű fia 25 éves ügyvédjelölt volt az 1940-es évek elején, amikor besorozták. Tiszti fokozatától megfosztották, mert nem akart a náci Németország oldalán harcolni; közkatonaként esett el a fronton.

Az Óhazából az Újvilágba - Hungarian Roots & American Dreams nevű Facebook-csoportban interjúnk nyomán jelentkezett Rózsavölgyi József dédunokája, és így írt:
"Voltaképpen egy rémálomnak köszönhetem, hogy idetaláltam. Álmomban a 16 éves fiam elbúcsúzott tőlem, azt mondta, háborúba kell menjen, autóba ült és elment. Tudtam, talán nem látom élve többé, és arra ébredtem, hogy zokogok, folynak a könnyeim. Az álombéli fiú nem az én saját, létező 19 éves fiam volt, de sajátomként fájt az esetleges elvesztése. Nem hagyott nyugodni az álomban megtapasztalt fájdalmas érzés, és eszembe jutott, milyen érzés lehetett nagymamámnak, Rózsavölgyi Évának a testvére elvesztése, de még inkább az ő édesanyjuknak, dr. Rózsavölgyi Józsefnének, született Zsoldos Vilmának fia, Rózsavölgyi Ferenc háborús eleste.

Rózsavölgyi József

Dr. Rózsavölgyi József szentesi főorvos és családja az 1920-as években az Egyesült Államokban élt, majd hazatért. Rózsavölgyi doktor 1944-ben lelőtt amerikai pilótákat ápolt Szentesen. Jogásznövendék fia elesett a háborúban.

Így egyszerűen beírtam a keresőbe: Rózsavölgyi Ferenc II. világháború. Az első találat rögtön egy interjúhoz vezetett dr. Fenyvesi Annával, ahol rendkívül érdekes, általam nem ismert történetet olvashattam az amerikai katonák megsegítéséről. Amit tudok, hogy dédszüleim, dr. Rózsavölgyi József és felesége, Zsoldos Vilma kivándoroltak az USA-ba, azon belül Texas államba. Valószínűleg Austinban is élhettek egy ideig. Dédapám ott szerzett szakvizsgát, két gyermekük, Éva (az én nagymamám) és Ferenc (Frank bácsi) pedig ott gyerekeskedvén anyanyelvi szinten megtanultak angolul. Nagymamám paradicsomi édenkertnek beszélte el mindig Amerikát, Austint, Texast. Szinte a 80-as évei végéig levelezett texasi gyermekkori barátnőjével. Dédnagymamám olthatatlan honvágya végül hazasodorta őket az 1920-as évek végén. Ha tudta volna szegény dédnagymamám, hogy ezzel együtt fog járni Frank fiának besorozása és a háborúban való megöletése, talán másképp dönt.

Rózsavölgyi doktor dédunokája várhatóan ott lesz a könyvbemutatón is Pittsburghben.

Dr. Fenyvesi Anna arról is beszámolt, hogy az Egyesült Államokban sikerült nyomára jutnia a Rózsavölgyiék által befogadott pilóták egyikének; a másik pilóta pár nappal a Szentesről való távozása után elesett a háborúban. Az SZTE nyelvésze a túlélő pilóta idős lányát találta meg, aki semmit sem tudott arról, hogy édesapja gépét kilőtték, mivel az apja soha nem beszélt a háborús dolgairól.

Az Óhazából az Újvilágba: A személyes történelem nyomában / Hungarian Roots & American Dreams: Tracing Personal History című könyv bemutatóját élőben lehet követni Pittsburghből. Ehhez az egyetem konferenciaalkalmazásában kell regisztrálni, majd az esemény időpontjában a belépéshez kapott gombra kattintani a mailben. A kötetet online le lehet majd tölteni.

A könyv szegedi bemutatóját az American Corner rendezi 2025. február 7-én 17 órakor az Agórában.

Panek Sándor

A borítóképen: Az Óhazából az Újvilágba: A személyes történelem nyomában / Hungarian Roots & American Dreams: Tracing Personal History című könyv a bemutató után online letölthető lesz

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek