Bezár

Újság

Print - 2015. január

Print - 2015. január

2015. február 20.
11 perc

2. hét

2015. január 05-január 11.

Nyitottak az egyetemek a magánbefektetők felé

A felsőoktatási intézmények központi finanszírozása ugyan továbbra sem elegendő, a magánbefektetők bevonása azonban csak ott lehet sikeres, ahol a képzés kapcsolódik az ipari eredményekhez – mondták lapunknak egyetemi rektorok. Tapasztalatuk szerint a vállalati források elérése során nagy szerepet játszanak a szakmai alapokon nyugvó személyes kapcsolatok is.

Nyitottak az egyetemek a magánbefektetők felé
FELSŐOKTATÁS
A felsőoktatási intézmények központi finanszírozása ugyan továbbra sem elegendő, a magánbefektetők bevonása azonban csak ott lehet sikeres, ahol a képzés kapcsolódik az ipari eredményekhez – mondták lapunknak egyetemi rektorok.
A felsőoktatás finanszírozásában – a változatlan vagy kismértékben növekvő állami szerepvállalás mellett – a jelenleginél sokkal nagyobb arányban van szükség a magán (nem közösségi) forrásokra – hangoztatták a Napi Gazdaságnak egyetemi szakemberek.
Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke, egyben a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora szerint a magánbefektetők bevonása rendkívül nehéz folyamat, és első körben ott lehet sikeres, ahol a képzés kapcsolódik az ipari eredményekhez. Az arra vonatkozó javaslataikat, hogy olyan szabályozási átalakításokra, esetleg adókedvezményekre is szükség van, amelyek ezeket a célokat támogatják, a felsőoktatási kerekasztal résztvevői elfogadták. Az új gazdálkodási és irányítási rendszer alapvető átalakuláshoz vezethet idén a felsőoktatási intézmények esetében. Ebben egyebek közt az erőteljes nemzetközi szerepvállalás segíthet – mondta a PTE első embere.
Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) rektora szerint az állami szerepvállalásnak is növekednie kellene a felsőoktatás finanszírozásában azzal együtt, hogy növekvő mértékben van szükség magánforrások bevonására. Tavaly a közvetlen vállalati oktatási és kutatási típusú megrendelésekből a BCE bevételeinek mindössze mintegy 1 százaléka realizálódott.
Idén szeretnék ezt az arányt növelni, ezért különböző bevételszerzésre ösztönző elemeket alakítanak ki az egyetemen, amelyek az intézményi oktatókat és kutatókat forrásszerzésre motiválják. Tapasztalatuk szerint a vállalati források elérése során nagy szerepet játszanak a szakmai alapokon nyugvó személyes kapcsolatok, ezért a forrásszerzésnek az ösztönző rendszer kialakításával való elősegítését hatékony bevételnövelő eszköznek tartják. 2015-ös célkitűzésük, hogy a jelenlegi arányt legalább a kétszeresére növeljék.
A bölcsészkarokra fókuszáló tudományegyetemek nehezebb helyzetben vannak. Az ELTE például számos nemzeti tudományt művel és alapkutatásokat végez ugyan, ezeknek az ipari felhasználhatósága nem hasonlítható össze viszont egy műszaki főiskoláéval mondta lapunknak egy egyetemi szakértő. Minden hasonló profilú intézmény esetében az a cél, hogy minél több k+f-együttműködés jöjjön létre.

 

Újság: NAPI Gazdaság - Rovat: Magyar gazdaság - Oldalszám: 1,2. oldal - Dátum: 2015.01.05 - Szerző Tóth Kata

*

 

Változott idén a társaságok adózása

 

Január elsejétől szigorodtak az elhatárolt veszteség felhasználásának szabályai, miközben társaságiadóalap-kedvezményt lehet igénybe venni a felsőoktatási intézmények támogatása esetén is.

Szigorodtak az elhatárolt veszteség felhasználásának szabályai. Az idén kezdődő és az azt követő adóévekben keletkező veszteségeket csak a keletkezés évét követő öt adóévben lehet felhasználni, a 2014-ben kezdődő adóév utolsó napjáig keletkezetteket pedig legkésőbb a 2025. december 31-ét magában foglaló adóévben lehet az adózás előtti eredmény csökkentéseként érvényesíteni – ismertette a távirati iroda. Tovább szigorodtak az átalakulás, cégfelvásárlás kapcsán a jogutód által átvett elhatárolt veszteségek felhasználásának korlátai. Módosult a jövedelemminimum meghatározásának módja, 2015-től az adózó összes bevételét már nem csökkenti az eladott áruk beszerzési értéke, valamint a közvetített szolgáltatások értéke az elvárt jövedelem megállapításakor. A társasági adóban új jogintézményt vezetnek be: az adózók adóelőleg-kötelezettségük 50 százalékának, illetve feltöltési vagy éves adófizetési kötelezettségük kedvezményezett célra történő felajánlásáról rendelkezhetnek összesen az adóévre fizetendő adó 80 százalékáig. Kedvezményezett célnak a filmalkotások, előadó-művészeti szervezetek, valamint a látványcsapatsportok támogatása minősül.
Társaságiadóalap-kedvezményt lehet igénybe venni a felsőoktatási intézmények támogatási megállapodása alapján történő támogatása esetén is. A támogató az alapítóval vagy fenntartóval kötött felsőoktatási támogatási megállapodás keretében legalább öt évig támogatja a felsőoktatási intézményt ingyenes juttatás formájában, és a támogatás adóévében a megállapodás alapján kifizetett összeg 50 százalékáig csökkentheti a társasági adó alapját, legfeljebb az adózás előtti eredmény összegéig. A kedvezményt a 2014-ben kötött felsőoktatási támogatási megállapodások esetében már a 2014. évi adókötelezettségre alkalmazni lehet.

Sporttámogatás esetén a felajánlott összeg 12,5 százaléka kiegészítő sportfejlesztési támogatásnak minősül, amelyért cserébe az adózó szponzorációra jogosult, továbbá a felajánlott összeg 1 százaléka hatósági díjként az ellenőrző szervezetet illeti meg.

 

Újság: NAPI Gazdaság - Rovat: Magyar gazdaság - Oldalszám: 2. oldal - Dátum: 2015.01.05 - Szerző

 

*

Nyertesek az állatvédők

A kampánytól is függ, kinek adjuk az 1 százalékot

Összesen 42 millió forinttal támogatták az adójukból a két szegedi állatvédő egyesületet, miközben a gyermekklinika onkológiai osztályának alapítványa amely jórészt ezekből a pénzekből tud fejleszteni - mindössze 4 millió forintot kapott.

Egyházak, állatvédők és egészségügyi alapítványok kapták idén is a legtöbb adófelajánlást. Évek óta ezeket a célokat támogatjuk leginkább. Az első húsz helyezett között mindössze két kakukktojás van: a Nemzeti Tehetségprogram, amely a második legtámogatottabb volt, illetve a daganatos, cukorbeteg, krónikus ízületi gyulladással, valamint hemofíliával kezelt gyermekek és családjaik ingyenes programjait szervező Bátor Tábor Alapítvány, amely a 9. helyen végzett.

Tízszer annyi pénzt adtunk kutyáknak, mint daganatos gyerekeknek
Ahogyan az előző években, idén is a magyar katolikus egyház kapta a legtöbb pénzt: több mint kétmilliárd forintot.
Mindez több mint félmillió adófizető egy százaléka. A toplista második helyén a már említett Magyar Tehetségprogram feladatai állnak – ezt a célt 1,2 milliárd forinttal támogatta 320 ezer adófizető. A dobogóra még a magyarországi református egyház fért fel valamivel több mint 800 millió forintjával.
A legjobban támogatott egészségügyi szervezet a Heim Pál Gyermekkórház volt: 154 millió forintjukkal a negyedik helyen zártak az országos listán.
Az alaposan megcincált Gyermekrák Alapítvány sem veszített sokat korábbi pozíciójából: még mindig befolyt 70 millió forint számlájukra az adó 1 százalékokból.
Az első tizennégy helyen fővárosi szervezetek állnak, a legtámogatottabb vidéki szervezet a kiskőrösi Együtt a Daganatos Gyerekekért Alapítvány.
Csongrád megyében a legtöbb pénzt, több mint 26 millió forintot a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kapta, amely országosan a 31. helyet jelenti a szervezetek között. A Tappancs Állatvédő Alapítvány 22, az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület pedig közel 20 millió forintot kapott. A két állatvédő szervezet megelőzte például a hódmezővásárhelyi Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítványt vagy a Reménysugár a Dél–alföldi Haematológiai és Onkológiai Gyermekbetegekért Alapítványt.
Utóbbihoz képest például ötször annyi pénzt kaptak – külön–külön.
– Se pénzünk, se időnk nincs PR–ra. Az emberek többségét pedig sajnos nem érdekli annyira ez a felajánlás, hogy honlapon utánanézzenek egy–egy alapítványnak – mondta el véleményét Bartyik Katalin, a Reménysugár alapítvány kuratóriumi elnöke arról, mi lehet az oka, hogy így oszlanak meg az egyszázalékos felajánlások.
– Minden infúziós pumpánkat az egy százalékokból vettük.
A félmillió forintos műszerekből minden gyerek mellett hét darab van. De ebből veszünk tévét, DVD–lejátszót, illetve javítunk csapot is. Az idei négymillió forint pedig az újszegedi rehabilitációs részleg tervezésére, illetve a jelenleg két szinten működő osztály egy emeletre költöztetésének terveire megy el. Ilyen jellegű kiadásokra sincs ugyanis sokszor pénz más forrásokból – közölte Bartyik Katalin.

Minden infúziós pumpánkat az egy százalékokból vettük.
Bartyik Katalin, a Reménysugár alapítvány kuratóriumi elnöke

ISKOLÁK
Iskolai alapítványok közül legjobban a Ságvári– és a Radnóti–gimnáziumoké szerepelt: mindkettőhöz másfél millió forint folyt be, de a szegedi Arany János Általános Iskola is 1,4 millió forinttal zárta az adózási évet. Ezek kiemelkedő összegek a többi iskolához képest.
– Hosszú évek kampányának eredménye ez – fogalmazott Dobi János, az SZTE Ságvári–gimnázium igazgatója. Az iskola egyébként nem működési költségekre fordítja az adóforintokat: a pedagógiai programban szereplő sítáborhoz ad kiemelkedő támogatást, amelyen minden 10, évfolyamos részt vesz, valamint csereutakat finanszíroznak és rászoruló diákokat segítenek belőle.

MEGKÉRDEZTÜK VÁSÁRHELYI OLVASÓINKAT KINEK AJÁNLOTTA FEL ADÓJA 1 SZÁZALÉKÁT?
ÁNCSÁN ISTVÁN ügyvezető: – A Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Club számára ajánlottam fel, Egyrészt a személyes kötődés miatt, másrészt pedig nagyon fontosnak tartom a gyerekek sportolásának támogatását, Korábban gyermekvédelemmel foglalkozó szervezetek kapták meg.
DOBOS ISTVÁNNÉ nyugdíjas: – Mikor még vállalkozó voltam, akkor minden évben felajánlottam valamelyik alapítványnak, szervezetnek, Nagyon fontosnak és jó dolognak tartom, Hogy pontosan kik kaptak, azt már nem tudom megmondani, Amióta nyugdíjas vagyok, nem tudok élni ezzel a lehetőséggel.
PAPP ÁGNES vállalkozó: – Korábban nem éltem ezzel a lehetőségéggel, de az idén kihasználom, a mindszenti sportot támogatóm.
Mivel én is kézilabdázom, ami mellett a Tisza– parti kisvárosban edzősködöm, így tudom, hogy milyen nehéz helyzetben vannak az egyesületek.
BÁLINT GABRIELLA települési képviselő: – Az idén még nem döntöttem el, hogy kinek ajánlom fel, de mindig megkapja valaki, A katolikus egyházhoz vagy valamilyen alapítványhoz kerül majd, Volt, amikor a személyes érintettség alapján, például a lányom iskolájának ajánlottam fel.

Újság: Délmagyarország - Rovat: Középpontban - Oldalszám: 1,2. oldal - Dátum: 2015.01.07 - Szerző Timár Kriszta

*

Egyetemi nyílt napok kezdődnek az SZTE-n

SZEGED. Folytatódik a továbbtanulást tervezők tájékoztatása az új esztendőben is a Szegedi Tudományegyetemen. Így például az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar január 8-án (csütörtökön) rendezi meg nyílt napját a Szeged, Tisza Lajos körút 54. szám alatti épületében.

Az SZTE Mezőgazdasági Kar Hódmezővásárhelyen az Andrássy út 15. alá szülői értekezlettel egybekötött nyílt napra várja az agrárium iránt érdeklődőket január 9-én (pénteken) 11 órától, illetve 30-án (pénteken) 11 órától. Az SZTE Fogorvostudományi Kar január 10-én (szombaton) délelőtt 10 órától rendezi meg tájékoztatóját a Tisza Lajos körút 64-66. szám alatt, a II. emeleti tanteremben.
Az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar január 10-én (szombaton) és 30-án (pénteken) délelőtt 10 órától rendezi meg kari nyílt napját az újszegedi Temesvári körút 31. szám alatti épületben.
Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar január 25-én (vasárnap) 10 és 12 óra között Szegeden, az Eötvös utca 6. szám alá várja a patikusnak készülőket.
A kari nyílt napok sorozatának zárultával, február 7-én (szombaton) délelőtt összegyetemi nyílt napon és szülői értekezleten a szegedi egyetemi karok és szolgáltatóegységek bemutatkozása mellett a legfrissebb felvételi tudnivalókat is tálalják az SZTE úgynevezett központi épületében (Szeged, Dugonics tér 13.).

Újság: Délmagyarország - Rovat: Középpontban - Oldalszám: 2. oldal - Dátum: 2015.01.07 - Szerző

*

 

Fotókiállítás

SZEGED FOTÓKIÁLLÍTÁS Január 8., csütörtök Somogyi-könyvtár, földszinti Internet tér

SZTE Füvészkert ahol mindig virágzik valami! címmel fotókiállítás tekinthető meg február 28-áig. Az idén 93 éves füvészkert az elmúlt évek során a város és az egyetem igazi zöld szigetévé vált. A 17 hektáros kertben sétálva mindig akad egy színpompás zug, ahol gyönyörködhetünk a sokszínű növényvilágban.
Bár most téli álmot alszik a természet, de az első rügyek kipattanásával újra élettel telik meg a kert.
Megjelennek a lótuszos tó felszínén az első levelek, virítanak a sziklakert tavaszi hírnökei, később kinyílnak a rózsakert rózsái, illatoznak a kolostorkert levendulái. A felújított és vadregényessé varázsolt trópusi üvegházban távoli tájak növényeivel találkozhatunk egész évben. Végigsétálhatunk a japánkert magashegyi ösvényein, és megcsodálhatjuk a szigorú szabályok szerint megkomponált, mégis természetesnek ható japán sétálókertet. A képek csak ízelítőt adhatnak a füvészkert növényeinek sokféleségéből, az igazi csodát élőben kell látni!

Újság: Délmagyarország - Rovat: Légy ott - Oldalszám: 9. oldal - Dátum: 2015.01.07 - Szerző

*

 

Közéleti kávéház

EGYÉB SZEGED KÖZÉLETI KÁVÉHÁZ Január 8., csütörtök, 15.00 Bibliotéka (Kálvária sgt. 14.)

Rejtvényfejtő versenyt rendez a Szegedi Alkotók Köre.
Január 8., csütörtök, 16.00 SZTE Állam- és Jogtudományi Kar (Tisza Lajos krt. 54.) Hűség és szeretet, elfogadás és türelem az ókori Egyiptomban. A szikomor illata második kiadása új fejezeteinek: Fekete Flamingó és Szerelem a Níluson bemutatása.
Előadó: Pécsi Ágnes egyiptológus.
Január 9., péntek, 17.00 TIT-székház (Kárász u. 11.) Szívsebészet mindenkinek címmel ismertetik a szívsebészet kialakulását és történetét. Az előadó: dr. Fazakas Sándor.
Január 9., péntek, 17.00 Irinyi bisztró (Boldogasszony sgt.) Horváth Miklós zenés nosztalgiaestje.
Január 9., péntek, 18.00 Korona Hotel (Petőfi S. sgt. 4.) A humorból sosem elég címmel Borsi István művészeti író stand up műsorát hallhatják az érdeklődők dr. Szabó Pál gitárművész előadásával kísérve.
Majd pótszilvesztert tartanak.
Január 12., hétfő, 18.00 Fasor Étterem Romantikus szép dalok címmel Igaz János zenész estje.
Január 13., kedd, 17.00 Somogyi-könyvtár Ismert emberek híres szerelmek: Juhász Gyula, Móra Ferenc, Mikszáth Kálmán.

Újság: Délmagyarország - Rovat: Légy ott - Oldalszám: 9. oldal - Dátum: 2015.01.07 - Szerző

*

 

 

Szent-Györgyi Albert Agóra

Szeged, Kálvária sgt. 23. • Tel.: 62/563-480 www.agoraszeged.hu Január 12., 16-17.30 óra: Idősek Akadémiája Cserjés Katalin SZTE BTK egyetemi adjunktusa 1533 húsvétja, egy rejtelmes kép VIII. Henrik udvarából: „Nyomozás és felfedezés” Január 18., 9.30 és 11 óra: Családi vasárnap A két bors ökröcske az Universitas Szimfonikus Zenekar és Grimaszk Színjátszó csoport előadásában.

Vezényel: Gyimóthy Zoltán. Belépődíj: 500 Ft.
Január 20., kedd, 17 óra: Dr. Csíky László karikatúraszobrainak és Tónió karika-turista közös kiállításának megnyitója.
Január 21., szerda, 10 óra: „Terülj, terülj, asztalkám...” A Grimm-mese zenés feldolgozása a Grimaszk Színház Komor László előadásában. Belépődíj: 1.200 Ft.
Százszorszép Mesegyűrű mesemondó verseny Csongrád megyei fordulója.
A verseny időpontja: 2015. január 30., péntek és 31., szombat Korosztályok: óvodás, általános iskola (alsó tagozat, felső tagozat), középiskolás, sajátos nevelési igényű (tanulásban akadályozott) diák.
Minden pályázó egy szabadon választott mese, népmese elmondásával nevezhet. Időtartama: max. 6 perc.
Nevezési határidő: 2015. január 19., hétfő. A jelentkezési lapot személyesen, e-mailen vagy levélben kérjük eljuttatni az Agórába. További információ: 06-70/336-7063.
Januártól a következő szakkörökbe várjuk a gyerekeket: néptánc, modern tánc, báb, kötélugró, mediball, karate, színjátszó, tűzzománc, Játsszunk tudományt!”

Újság: Délmagyarország - Rovat: Légy ott - Oldalszám: 10. oldal - Dátum: 2015.01.07 - Szerző

 

*

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek